Andrew Vanwyngarden nam je pred koncertom povedal, da je bil do zdaj njihov najljubši koncert Fuji rock festival na Japonskem. Foto: EPA
Andrew Vanwyngarden nam je pred koncertom povedal, da je bil do zdaj njihov najljubši koncert Fuji rock festival na Japonskem. Foto: EPA
MGMT-ji so med drugim navdušili tudi sira Paula McCartneya, kar fantje še danes označujejo za 'surrealistično'. Foto: EPA
Občinstvo
Maribor je bil prva postaja evropske turneje MGMT-ja. Foto: Žiga Intihar

Včeraj središče dogajanja enkrat za spremembo ni bila Ljubljana, ampak Maribor, kjer se je odvijal osmi Žur z razlogom.
"Razlog" je bilo dobrodelno zbiranje tistega simboličnega 1 evra vstopnine za Beli obroč s sporočilom, da je (družinsko) nasilje "out", a tisti glavni razlog, da se je poleg domačinov na žuru zbralo toliko obiskovalcev iz vse Slovenije, pa tudi tujine, so bili nedvomno zvezdniki večera, MGMT.

Celotna zadeva se je sicer začela že ob 17.00, na odru na Glavnem trgu pa so se zvrstili še avstrijski Bunny Lake, italijanski DID, domači We can't sleep at night in ekipa Code.EP ter znova le za to priložnost združeni Rotor.
Cilj: Ogreti množico
Čeprav je bil center Maribora od poznih popoldanskih ur dalje precej napolnjen z orokavičenimi mladimi, ki so k sebi prižemali steklenice in pločevinke, kot da se odpravljajo na pivski maraton (mnogi so še pred ciljem omagali v jarkih ob cesti), se je prizorišče samo polnilo precej počasi. Sumimo, da s(m)o vsi odlašali s stanjem na večernem štajerskem mrazu karseda dolgo.
Da koncertiranje pri temperaturah okoli ledišča ni ravno idealno, so se zavedali tudi sami MGMT-ji, ki so nam pred koncertom povedali, da ne vedo, kaj točno pričakovati od slovenske publike, a da bodo srečni že, če jih vsaj malce ogrejejo. In brooklynska indie atrakcija, ki se je iz študentske zafrkancije kot meteor zavihtela v zvezdniško orbito leta 2008 z albumom Oraculum Spectacular, se je vsekakor trudila dvigniti temperaturo na trgu.

Večji uspeh s starejšimi hiti
Začeli so z It's Working, enim od singlom z novega albuma Congratulations, nadaljevali pa s Time to Pretend, komadom, ki je postal nekakšna himna sodobne generacije X in hkrati posmeh MGMT-ja zvezdniškemu življenju. Sledila je še ena starejša pesem, Weekend Wars, nato pa so fantje počasi prešli na novejši material, ki a) med množico ni tako dobro poznan, b) se zaradi bolj eksperimentalne narave pesmi preprosto ne prime dovolj in c) je zaradi izrazito manjše udarnosti ne najboljša izbira za korporativni koncert na mrazu.

Če se je množica ob materialu s prvega albuma še trudila poplesavati in popevati ob nalezljivih pesmih kot Electric Feel, pa so nekje na sredini koncerta MGMT-ji že izgubili pozornost, ko so zašli v preveliko koncentracijo novejših pesmi. Škoda, ker MGMT v živo dejansko zvenijo prav tako odlično kot na albumu in tudi novejši komadi potrjujejo genialnost skupine, katerega jedro tvorita Andrew Vanwyngarden in Ben Goldwasser.
A zanje je pač treba malce več potrpežljivosti - ki pa je, iskreno povedano, pretežno mladoletno in precej opito občinstvo 27 novembra na prostem pač nima. V zrak jih je pognal šele Kids, ki je bil nesporen hit večera. Koncert so po standardni uri in pol zaključili z melodičnim Congratulations.
Maribor je bil sicer prva postaja evropske turneje MGMT-ja, zelo nezvezdniških zvezdnikov, ki sta v štajerski prestolnici uživala ob borovničkah in vinu in po poročanju kolegov novinarjev zaman iskala hrano ob 4. uri ponoči. Nazadnje sta po ameriško pristala v - McDonaldsu. Še dobro, da po lastnih besedah ne dasta veliko na svoj status.