Dan D se vračajo na Izštekane. Foto: Sandi Fišer
Dan D se vračajo na Izštekane. Foto: Sandi Fišer
Izštekanih 25 bo povezoval avtor in vodiltelj oddaje Izštekani Jure Longyka. Foto: Alan Orlič Belšak

Radijska oddaja Vala 202 Izštekani, ki letos praznuje četrt stoletja, bo praznovala dva večera – in oba sta bila rekordno hitro razprodana.

Tako bo slavje za nepozabnih izštekanih petindvajset let zazrto predvsem v prihodnost. Vsaka od štirih zasedb, ki v oddaji še niso nastopile, bo namreč v kratkem pripravila samostojni celovečerni izštekani nastop. Slavnostni decembrski koncert pa bo potekal po formuli 5 x 5 = 25. Vsaka od petih skupin bo odigrala pet skladb. Seveda na izštekan, poseben, predrugačen način. Kot vedno ne bo manjkalo preobratov, presenečenj, prepletanj in sodelovanj med izvajalci, ki sprejemajo izštekani izziv s srcem in brez zadržkov.

Koncerta, polna glasbe, ki je ne morete slišali nikjer drugje, bo na svojih frekvencah prenašal Val 202, posrkbljeno bo za spletni videoprenos in za televizijski posnetek.

Dan D so v Izštekanih nastopili že trikrat, nazadnje leta 2013 na čudovitem dvojnem večeru v Kinu Šiška, s katerim so sklenili osrednjo turnejo podviga Tiho. Letošnje leto so preživeli v pripravah na novo ploščo, ki je tik pred izidom. Koncertni maratonci Prismojeni profesorji bluesa so letos praznovali desetletnico in povili tretjo ploščo Wacky Blues Professors. Slovenski prvaki alterkantrija Fed Horses so izdali kratkometražni EP Sinner in pilili svoj zvok. Bordo, novi projekt pevca gorenjskih The Tide Tomaža Štularja, je poleti doživel ognjeni krst v živo, prvenec se obeta še letos. Indie folkerji Čedahuči pa so pravkar predstavili dolgo pričakovano tretjo ploščo Svetilnik.

Tradicija se nadaljuje
Izštekanih 25 bo že šesta velika decembrska izdaja te oddaje. Po dvajsetletnici leta 2013 z naslovom Izštekanih 20, na kateri so sodelovali tudi godalci Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, se je koncert ustalil pod imenom Izštekanih 10. Leta 2014 so k sodelovanju pritegnili Big Band RTV Slovenija, leta 2015 člane Simboličnega orkestra, leta 2016 izvajalce, zbrane v projektu Sounds Of Slovenia, in leta 2017 skupino Siddharta z desetimi gosti. Vsakič se je v odmevnem, razkošnem in ekskluzivnem triurnem koncertu na odru zvrstilo več deset glasbenikov. Posnela jih je tudi Televizija Slovenija, povezoval pa jih je avtor in voditelj oddaje Izštekani Jure Longyka.