Milan Stanković se je v koreografiji spogledoval z narodno nošo in srbskim kolom, ki se je nato ob striptizu prelevilo v breakdance. Foto: Blic
Milan Stanković se je v koreografiji spogledoval z narodno nošo in srbskim kolom, ki se je nato ob striptizu prelevilo v breakdance. Foto: Blic
Milan Stanković
Milana je po zmagi 'napadla' horda oboževak. Foto: Blic

"Zelo sem vznemirjen, sploh še ne vem, kaj me je zadelo. Mislim, da bom to dojel šele po prespani noči. Srbija je prepoznala energijo in veselo sporočilo te pesmi in zelo vesel sem, da me je podprlo tako veliko ljudi," je za spletni portal Blic povedal Milan po razglasitvi rezultatov SMS-glasovanja. Dodal je še, da mu je bilo v čast spoznati tekmeca Emino Jahović in Oliverja Katića.

V studiu srbske radiotelevizje je ves večer vladalo vznemirjenje, razglasitev rezultatov pa so spremljali glasni kriki večje skupine deklet, ki so prišle navijat za Milana (poleg deklet ga obožujejo tudi fantje, Milan namreč v Srbiji velja za pravo gejevsko ikono).

"Ljubezen je musaka"
Kot je znano, je vse tri pesmi na izboru napisal slavni Goran Bregović, ki je tri finalne izvajalce izbral izmed nabora desetih kandidatov. Pesmi so bile prežete s srbskim melosom in značilnimi Bregovimi poskočnimi ritmi, ki so jih spremljale razkošne koregorafije, piše Blic. Skladbe so vključevale vesele zvoke trobent in Bregovićev zaščitni znak - nenavadna, pogosto že kar bizarna besedila.

Emina Jahović je v pesmi Ti kvariigro tako prepevala: "Ljubav je musaka, maca, maca, malo mazan, malo namazan ..." Oliver Katić je v skladbi Predsedniče halo predsednika pozval z verzi: "Predsedniče, šalji tu mornaricu, jer kunem ti se, svi smo mi za ludnicu." Refren zmagovalne pesmi Ovo je Balkan pa se glasi: "Ljubice, praviš mi ljubice zazubice ... ovo je Balkan, come on".

Od skupno 129.105 SMS-sporočil glasovalcev je Milan Stanković dobil skoraj polovico glasov: 58.428. Med SMS-glasovanjem so občinstvo zabavali nekdanji srbski predstavniki na Eurosongu: Jelena Tomašević, Marija Šerifović in Marko Kon. Na izboru je nastopila tudi Severina, ki je z Bregovićevo Štiklo (gotovo se spomnite vrstic: " ... zumba, zumba, sijeno, slama, sir, salama, riži, biži, teča, veća, cikla, bikla, afrika, paprika") na Eurosongu leta 2006 zastopala hrvaške barve.

Milan Stanković , ki se je rodil 9. septembra 1987, prihaja iz Obrenovca. Visok je 175 cm in tehta 65 kg. Po poklicu je medicinski tehnik, njegov pevski vzor pa je Zdravko Čolić. Leta 2007 se je udeležil tekmovanja Zvezde Granda in prišel do finala. Maja lani je izšel njegov prvenec Solo, ki so ga hitro razprodali v 50.000 izvodih.

Na spodnjih videoposnetkih si oglejte vse tri izvajalce in poslušajte vse tri Bregovićeve pesmi s srbskega izbora za Eurosong.

Milan Stanković - Ovo je Balkan

Oliver Katić - Predsedniče halo
Emina Jahović - Ti kvariigro