Tereza Kesovija je pred dnevi dopolnila 80 let. Foto: Televizija Slovenija
Tereza Kesovija je pred dnevi dopolnila 80 let. Foto: Televizija Slovenija
Tereza Kesovija
Tereza Kesovija bo s koncertom v Cankarjevem domu najlepše, kot je mogoče, praznovala svoja visoka jubileja: 60 let briljantne glasbene poti in njen osebni, 80. rojstni dan. Foto: Peter Podbevšek

Nesporna legenda glasbene scene na območju nekdanje Jugoslavije je tretjega oktobra dopolnila častitljivih osemdeset let, hkrati pa praznuje šestdeset let glasbene kariere. "Ko začneš šteti leta in prideš do 30, si rečeš: 'Sem že tu.' Pa greš še naprej. Do kje pa bo to šlo, se vprašaš. In do 80. leta se človek kar našteje. Moram priznati, da tudi mene velikokrat preseneti, da sem prisotna že 60 let na glasbenem prizorišču," je dejala pevka v pogovoru z voditeljico Ano Tavčar.

Zase pravi, da ji ni bilo nikoli nič težko narediti. In glasba je bila tista, ki jo je vedno gnala naprej. "Vedno ponavljam eno stvar: tu nisem zaradi občinstva in občinstvo ni tu zaradi mene. Jaz delam za občinstvo. In samo oni so mi pomembni – ljudje, ki so v dvorani. Rada jih imam. In največja nagrada je zame, ko ljudje zapustijo moje koncerte z nasmehom na obrazu," je poudarila Kesovija.

Pevka velja za veliko človekoljubko. "Nisem pomagala samo v domačem kraju, ampak vsem, ki so potrebovali pomoč. Takšen človek sem: ko vidim, da nekdo trpi, moram pomagati s tem, kar imam. Velikokrat tudi sama nisem imela, ampak sem znala deliti to, kar sem imela. Spet gre za ljubezen," je dodala Kesovija.

Ob tem pa je tudi razmišljala, kako je bilo včasih in kako je danes. "Po koncu vojne so ljudje pričakovali, da bo bolje. Pričakovali so priložnost, da bodo lahko delali in zaslužili. Danes pa prihaja do tega, da bi ljudje radi malo delali in veliko zaslužili. Nastal je velik razpad med bogatimi in revnimi, kar je prinesel kapitalizem. Na žalost. Nikoli nisem izgubila vere, da bo bolje," je še poudarila pevka.

Pevka bo 6. novembra v Cankarjevem domu priredila koncert, ki bo v čast obema obletnicama. "Ne potrebujem slave. Kaj pa to sploh je? Tisti reflektorji, oder. Na koncu ni ničesar. Slava je stranski proizvod. Na koncu je ni. Ni pomembna. Nekdo jo je izdvojil, da je pomembna, ampak ni. Najbolj je pomemben stik, ki ga imaš z občinstvom," je povedala Kesovija.

Njeno gostovanje v oddaji Dobro jutro si lahko pogledate spodaj.