Življenje in kariero Vinka Coceja je močno zaznamoval tudi splitski Hajduk, na zadnjo pot pa so ga tako pospremili tudi številni igralci, člani uprave kluba in navijači. Foto: YouTube
Življenje in kariero Vinka Coceja je močno zaznamoval tudi splitski Hajduk, na zadnjo pot pa so ga tako pospremili tudi številni igralci, člani uprave kluba in navijači. Foto: YouTube

Njihov odziv je močno presegel pričakovanja pobudnikov ideje, ki so želeli, da bi stran do 22. decembra, ko bi Coce praznoval 59. rojstni dan, dobila 100.000 oboževalcev. A to številko so dosegli - in tudi presegli - v le nekaj dneh.

Stran "100000 fanova u znak sjećanja na Vinka Coce" ima tako trenutno že 110.000 všečkov, število pa še vedno raste. Oboževalci na njej objavljajo svoje fotografije s priljubljenim pevcem, posnete ob koncertih in drugih priložnostih, administratorji strani pa objavljajo videoposnetke in besedila Cocejevih pesmi, razna sporočilca in verze.

Na številnih hrvaških radijskih postajah pa so se te dni dalmatinski legendi poklonili s predvajanjem njegovih pesmi ali pa kar celotnih koncertnih večerov.

Pogreb, kakršnega Dalmacija še ni videla
"Trogirski slavček", kot so ga imenovali, je prejšnjo nedeljo izgubil bitko z boleznijo, njegov pogreb pa označujejo za "največjega, kar jih je Dalmacija kdaj videla" - na pokopališču v Trogirju se je namreč zbralo na tisoče ljudi, ki so se želeli posloviti od pokojnega pevca.

"Trogirčani se strinjajo, da se takega slovesa ne spominjajo niti najstarejši prebivalci. Prišli so vse mesto, Čiovo, Zagora, Splitčani, Hrvaška ..." so zapisali pri Slobodni Dalmaciji, kjer dodajajo, da se je pokopališče začelo polniti že dve uri pred začetkom pogreba, ljudi pa je bilo toliko, da so morali promet po Trogirju usmerjati policisti.

Na zadnjo pot v soju Torcidinih bakel
V večno življenje so ga s pesmijo pospremili tudi člani klape Cambi in klape Trogir, v kateri je Coce tudi začel svojo kariero, leta 1991 pa je stopil na samostojno pot in v letih, ki so sledila, izdal 12 albumov, s pesmimi, kot sta Ribari in Vilo moja, pa se je z zlatimi črkami zapisal v zgodovino dalmatinske in tudi hrvaške glasbe. Prišli so tudi številni njegovi glasbeni kolegi, kot so Gibonni, Dražen Zečić, Goran Karan, Mladen Grdović, Jole, Alen Nižetić, Doris Dragović, Tedi Spalato ...

Coce je bil tudi goreč in predan ljubitelj nogometnega kluba Hajduk - posvetil mu je tudi številne pesmi, med drugim Ljubav mog života in Kada umren umotan u bilo, zato so z navijaškim šalom "bilih" prekrili njegovo krsto, številni so prišli oblečeni v nogometne drese splitskega kluba, na zadnjo pot pa so ga pospremile tudi bakle, ki jih je pod cipresami v ozadju pokopališča za svojo glasbeno ikono tiho prižgala navijaška skupina Torcida.