Eva Boto bo zapela pesem Elde Viler Včeraj, Danes, Jutri. Foto: RTV
Eva Boto bo zapela pesem Elde Viler Včeraj, Danes, Jutri. Foto: RTV
Ylenia, Eva in Omar o konceru Poletna noč - 50 let Slovenske popevke

Pod taktirko dirigenta Patrika Grebla ter v izvedbi Big Banda in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija so zazvenele največje uspešnice Slovenske popevke.

Nastop z orkestrom je bila prav posebna izkušnja za našo evrovizijsko predstavnico Evo Boto, ki je s tako številno zasedbo nastopila prvič. "To bo ena nova izkušnja, tako da bo super," je za MMC komentirala Korošica in priznala, da za pripravo na koncert ni imela veliko časa, vendar meni, da bodo nastop vseeno dobro izpeljali.

Eva je zapela pesem Elde Viler Včeraj, Danes, Jutri. Na odru ji je družbo delal tudi Omar Naber, s katerim se očitno odlično razumeta, kar lahko vidite tudi na priloženem posnetku.

Omarju so na izbiro za nastop ponudili tri pesmi. Odločil se je, da bo zapel skladbo Dan neskončnih sanj, s katero je Vlado Kreslin zmagal na Slovenski popevki leta 1980. "Pesem se mi je zelo vtisnila v spomin, ker je res lepa," je povedal Naber.

Tako kot Eva se je veselli prepevanja z orkestrom, saj pravi, da dobiš takšno priložnost redkeje. "Vedno se veselim polnega zvoka orkestra in živih glasbil. Človeški faktor je tukaj zelo prisoten in ta občutek je precej drugačen kot računalniška sodobna glasba," je komentiral Omar.

Program koncerta je obsegal skladbe vse od leta 1962 do danes. V originalnih priredbah je mogoče slišati večno zelene melodije, kot so Mandolina, Zvezde padajo v noč, Orion, Poletna noč, Malokdaj se srečava, Maja z biseri, Vem, da danes bo srečen dan, Za prijatelje, Čez 20 let in še številne druge. Ylenia se bo Slovenske popevke spominjala s svojo skladbo Ne razumem, za katero je lata 2005 prejela nagrado strokovne žirije.

Poleg omenjenih treh mladih glasbenikov so na koncertu Poletna noč prepevali še Stane Mancini, Alenka Godec, Nina Strnad, Lado Leskovar, Lea Sirk, Lidija Kodrič, Edvin Fliser, Bilbi, Janez Bončina - Benč, Tomaž Domicelj, Nuška Drašček, Oto Pestner, Andrej Šifrer, Nuša Derenda, Katrinas, Yuhubanda & Katja Koren, Anika Horvat, Damjana Golavšek, Anžej Dežan, Darja Švajger in Rudi Bučar.

Posebni gostje večera so bili skladatelj in dirigent Mojmir Sepe, voditeljici Nataša Dolenc in Ajda Kalan, skladatelj Jure Robežnik, pevec Nino Robič ter tekstopisec Dušan Velkaverh. Prireditev je povezovala Bernarda Žarn.

Galakoncert Poletna noč, ki ga vsako leto organizirata RTV Slovenija in Festival Ljubljana, je postal že tradicionalna prireditev, ki obuja spomin na zlate čase Slovenske popevke. V zadnjih letih so jo posvetili Atiju Sossu, Majdi Sepe, Eldi Viler, Juretu Robežniku, Mojmirju Sepetu in Dušanu Velkaverhu. Letos pa jo posvečajo 50-letnici obstoja festivala Slovenska popevka, ki je luč sveta ugledal leta 1962.

Ylenia, Eva in Omar o konceru Poletna noč - 50 let Slovenske popevke