Urša Vlašič tako kot Maja Keuc in njena predstavnica za stike z javnostjo Kaly Kolonič v nedeljo ni mogla skriti veselja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Urša Vlašič tako kot Maja Keuc in njena predstavnica za stike z javnostjo Kaly Kolonič v nedeljo ni mogla skriti veselja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Maja Keuc
Tako zakonca Vlašič kot Maja poudarjajo, da se bodo zdaj usedli skupaj in se pogovorili, kako prirediti skladbo, da bo še bolj evrovizijska. Foto: MMC RTV SLO/ Stane Sršen
Maja Keuc
Maja je že napovedala, da bo v Dűsseldorfu pela pesem v angleškem jeziku. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Vanilija in Maja Keuc

Njun peti pohod na evrovizijski oder se je začel v nedeljo, ko je četrta na Emin oder stopila 19-letna Maja Keuc. Vanilija, pod katero so se podpisali Matjaž (avtor glasbe), Urša (avtorica besedila) ter Matjaž in Bošjan Grabnar (avtorja aranžmaja), je najprej prepričala tričlansko strokovno žirijo, v sestavi treh poznavalk Eme in Evrovizije Darje Švajger, Mojce Mavec in Severine Vučković. Žirantke so jo skupaj z April uvrstile v superfinale, kjer so odločali glasovi gledalcev in poslušalcev prek telefonskega glasovanja. Velika zmagovalka Maja je na koncu slavila z 28.908 glasovi, April pa jih je dobila 11.993.

"Kar nekaj časa je bilo vmes. Ni recepta. Če ima pa žena recept, pa naj ona pove," je razložil Matjaž, ki ga je dopolnila žena: "Glede na to, da sem jaz vodilna v naši 'kuhinji', bom rekla, da je recept tak, da imava midva Evrovizijo res rada. In jo vsako leto tudi spremljava. Ne samo, da jo spremljava, vsak izmed naju ima tudi svoj list papirja in označujeva, tekmujeva, kdo bo pravilneje napovedal. Jaz res to že spremljam od malega in imam Evrovizijo res rada. Mislim, da ni preračunljivosti v tem."

Skladbi je Maja dodala del sebe
Matjaž je v pogovoru priznal, da se z Majo poznajo že kar nekaj časa. "Skladba je že kar nekaj časa pripravljena, o tem ne morem lagati, je pa res, da tako, kakor sem že prej rekel, ona je dodala (pesmi, op. n.) nekaj sebe, kar druge nimajo," je o Vaniliji povedal avtor glasbe. "Ko je ona pela v studiu, sem šla dol in sem rekla, da to je neverjetno, kakšen glas ima," je dodala Urša.

Uspehi zakoncev Vlašič na Emi
Prvič sta prepričala gledalce in poslušalce leta 1998 s pesmijo Naj bogovi slišijo, ki jo je zapel Vili Resnik in na velikem odru Birminghama končal na 18. mestu. Tri leta pozneje sta spisala skladbo, ki si še danes deli (z Darjo Švajger) najboljšo slovensko uvrstitev na Evroviziji - sedmo mesto. Na Emi se je leta 2001 Nuša Derenda sicer predstavila z Ne, ni res, ki so jo potem spremenili v Energy za nastop v Köbenhavnu.

Urša je skupaj z Omarjem Naberjem na Emo leta 2005 poslala Stop. Glasovi gledalcev in poslušalcev so ga poslali v Kijev, kjer je zasedel 12. mesto v polfinalu. Takoj naslednje leto pa je Urša znova združila moči z Matjažem in skupaj sta za Anžeja Dežana naredila Plan B. V Atene so ga popeljali glasovi občinstva prek telefonov in kratkih sporočil ter strokovna žirija. S pesmijo Mr. Nobody je Anžej končal na 16. mestu v polfinalu.

Kaj še sta povedala zakonca Vlašič takoj po razglasitvi zmagovalcev, si poglejte v videu spodaj.
Vanilija in Maja Keuc