Lindsay se je predolgo igrala s svojim življenjem, da bi ostala nekaznovana. Foto: Reuters
Lindsay se je predolgo igrala s svojim življenjem, da bi ostala nekaznovana. Foto: Reuters
Lindsay Lohan
Ob začetku zaslišanja je bila še videti kot zvezdnica, končalo pa se je v solzah. Foto: EPA

Plavolasa zvezdnica, ki se je v zadnjem času znašla v vrtincu težav zaradi odvisnosti od mamil in alkohola, je po razsodbi planila v jok in bila povsem šokirana. Med solzami je sodnico rotila: "Naredila sem vse, kar ste mi naročili, in se resnično trudila, da sem lahko usklajevala delovne obveznosti in prihode na sodišče. Tega ne jemljem kot šalo. Gre za moje življenje. Gre za mojo kariero. Gre za nekaj, za kar sem delala vse življenje."

A sodnica Marsha Revel je bila jasna: 24-letnica se mora 20. julija predati in brez upiranja oditi v zapor, kjer bo morala preživeti tri mesece. Po izpustitvi iz zapora bo morala opraviti tudi rehabilitacijski program.

Dolga pot navzdol
Lindsay je bila na pogojnem izpustu od avgusta leta 2007, ko je priznala, da je bila dvakrat pod vplivom kokaina, ni pa se izrekla o krivdi zaradi treh prometnih prekrškov - dvakrat naj bi bila pod vplivom alkohola, enkrat pa neodgovorno vozila. Že takrat je morala za zapahe, a je za njimi preživela vsega 84 minut.

Predavanja? Kakšna predavanja?
Sodišče je takrat mladi lepotici naložilo tudi, da mora obiskovati predavanja o škodljivosti alkohola, a tega ni upoštevala. Večkrat je krepko zamujala ali pa se v razred sploh ni prikazala. Maja letos je zamudila še zaslišanje na sodišču in trdila, da ni mogla pravočasno pripotovati s filmskega festivala v Cannesu v Los Angeles, ker naj bi ji ukradli potni list. Sodišče ji je takrat naložilo nošenje posebne zapestnice, ki ves čas preverja vsebnost alkohola v njeni krvi.

Kje so tisti časi ...
A Lindsay ni imela vedno tako težavnega življenja. Kot prikupna pegasta deklica je zaslovela že pri 11 letih, ko je nastopila v filmu Past za starše. Hollywood se je v hipu zaljubil vanjo in jo razglasil za eno najbolj nadarjenih mladih igralk. Njeni najuspešnejši leti v filmskem svetu sta bili leti 2003 in 2004, ko je zaigrala v najstniških filmih Odštekani petek in Zlobna dekleta.

A slava je znova pokazala svoje zobe - še pred 20. letom je morala obiskovati srečanja anonimnih alkoholikov, stolpce rumenih časopisov pa je polnila z nenehnimi zabavami dolgo v noč, "podkrepljenimi" s prepovedanimi substancami. Vsi pa vendarle še niso obupali nad njo - poleti bi morala začeti snemati film o pornozvezdnici iz 70. let Lindi Lovelace.

Oglejte si videoposnetek odziva Lindsay na razsodbo (v angleškem jeziku) in nekaj fotografij s sodišča.