Po koncu kariere se je vključil v politično življenje svoje domovine Liberije. Foto: EPA
Po koncu kariere se je vključil v politično življenje svoje domovine Liberije. Foto: EPA

Uspešen opozicijski politik je na volitvah za liberijski senat presenetljivo gladko zmagal v okrožju Montserrado. V dvoboju s sinom aktualne predsednice Ellen Johnson Sirleaf je Weah na volitvah prejel kar 78 odstotkov glasov, njegov tekmec Robert Sirleaf je prejel le 127.000 oz. 11 odstotkov glasov.

Opozicija je na tokratnih volitvah slavila v 12 od 15 volilnih okrožij.

Z volitvami v Liberiji je bilo letos kar nekaj zapletov, zaradi strahu pred ebolo so jih dvakrat prestavili. Odgovorni so se bali množičnih okužb, če bi ljudje stali v dolgih vrstah pred volišči. Strah ni bil neupravičen, saj je v Liberiji za ebolo zbolelo že 8.000 ljudi, 3.400 jih je umrlo.


Nogometaš kot predsednik. Za zdaj še ne.
Leta 2005 je Weah kandidiral celo za predsednika države in se uvrstil v drugi krog, v katerem pa ga je prepričljivo porazila Ellen Johnson Sirleaf. Čeprav so ga ljudje občudovali kot nogometaša, pa jih kot govorec, strateg in strokovnjak ni prepričal. Očitali so mu tudi nizko izobrazbo v primerjavi s Sirleafovo, ki je obiskovala univerzo Harvard. Odšel je v ZDA, a v domovino se je vrnil spet pred predsedniškimi volitvami leta 2011, na katerih pa je bil le podpredsedniški kandidat. Tudi v tej vlogi se mu ni uspelo prebiti v predsedniško palačo, ga je pa Sirleafova, ki je še vedno voditeljica države, lani imenovala za vodjo kampanje za mir in spravo v državi.

George Tawlon Manneh Oppong Ousman Weah je ena izmed legend afriškega nogometa. Leta 1995 je postal prvi afriški dobitnik prestižne nagrade zlata žoga, trikrat je postal tudi najboljši nogometaš svoje celine in se prikupil navijačem AC Milana.