Leonardo DiCaprio velja za zagovornika zelene politike in varovanja okolja. Foto: EPA
Leonardo DiCaprio velja za zagovornika zelene politike in varovanja okolja. Foto: EPA

“Naj reke Bosne in Hercegovine tečejo prosto,” se je glasil tvit organizacije Global Wildlife Conversation. Pozivu, naj vlada Bosne in Hercegovine sprejme zakon, ki bi prepovedal gradnjo novih malih hidroelektrarn, so se pridružile številne okoljevarstvene skupine, objavo na Twitterju pa je med svoje sledilce, teh je več kot 19 milijonov, delil tudi filmski zvezdnik Leonardo DiCaprio. "Če vlada Bosne in Hercegovine ne bo sprejela zakona o prepovedi, bo resno ogroženih več tisoč kilometrov divjih rek. Gradnja bo vplivala tudi na življenje ljudi in tamkajšnjih prostoživečih živali,” je v zapisu še navedla organizacija.

Opozorili so še, da je v omenjeni državi že zgrajenih ali načrtovanih skupno več kot 430 malih hidroelektrarn, ki imajo velik vpliv na naravo. Te namreč uničujejo nekatere najbolje ohranjene in raznolike evropske reke in gozdove ter onesnažujejo vodo, piše Balkan Green Energy News. Takšne elektrarne, kot poudarja organizacija, drastično spreminjajo naravo, prihodek pa prinašajo samo vlagateljem. “To je priložnost za Bosno in Hercegovino, da postane zgled in vodilna v Evropi pri zaščiti nekaterih najbolj nedotaknjenih in raznovrstnih rek na celini,” je dejal direktor organizacije Barney Long.

Resolucija za zaščito rek je bila nedavno že zastavljena, vendar mora biti podprta z zakonom, spodbujajo pristojni v organizaciji.

Milijoni za obnovo pragozda

DiCaprio je znani zagovornik zelene politike in varovanja okolja. Lani je tako za obnovitev amazonskega pragozda po obsežnih požarih namenil pet milijonov dolarjev (4,5 milijona evrov). Že leta 2016 je dejal, da so podnebne spremembe največja težava, ki čaka mlade.