Melania pravi, da se je sama odločila, da na zborovanjih in med kampanjo ne bo imela političnih govorov. 'To je moževo delo.' Foto: Reuters
Melania pravi, da se je sama odločila, da na zborovanjih in med kampanjo ne bo imela političnih govorov. 'To je moževo delo.' Foto: Reuters
Melania Trump
Lani sta z Donaldom praznovala deseto obletnico poroke. Foto: AP
Donald Trump z družino
Ob napovedi kandidature so Trumpa podprli vsi njegovi otroci, s katerimi se Melania odlično razume, zato ker 'ne igra njihove matere, ampak ima z njimi prijateljske odnose'. Foto: Reuters
Družina Trump
Melania sina Barrona že pripravlja na čase, ko bo njegov oče ameriški predsednik. Foto: AP

45-letna Melania, ki se je v Sevnici rodila kot Melanija Knavs, se še vedno drži precej ob strani, čeprav je ameriška predsedniška tekma v polnem zamahu in skorajda ne mine dan, da ne bi njen mož Donald opozoril nase s kakšno nenavadno potezo ali izjavo.

Tako so mnogi mediji povzeli njen veliki intervju z naslovom Ameriške sanje Melanie Trump, ki ga je dala za novo številko priljubljene ameriške revije Harper's Bazaar in v katerem je spregovorila o moževi predsedniški kampanji, njunem zakonu, odnosu z Donaldovimi otroki iz prejšnjih dveh zakonov ter znova obudila spomin na selitev iz Slovenije v ZDA. Besedilo je obogateno s svežimi fotografijami, posnetimi v trinadstropnem stanovanju v stolpnici Trump Tower na newyorški Peti aveniji, ki se dobesedno sveti od zlate in marmornate opreme. Melania na eni fotografiji tako ponosno s prekrižanimi rokami stoji pred ameriško zastavo, v ozadju pa je videti bogato opremljeno razkošno stanovanje.

"Politiki sledim od A do Ž"
Melania, Donaldova tretja žena, je novinarki Alex Kuczynski pojasnila, zakaj se ni bolj vključila v predsedniški boj in zakaj jo je še vedno videti v javnosti videti precej redko, o politiki pa sploh nerada govori. "Ne gre za to, da sem nepolitični človek. O politiki javno ne govorim, ker je to moževo delo. V zasebnem življenju me politične zadeve zelo zanimajo in z možem se ogromno pogovarjava o njih, z vsem sem na tekočem. Vsemu sledim od A do Ž. A odločila sem se, da ne bom del kampanje. Mislim s svojo glavo in menim, da sem Donaldu prav zato všeč," je dejala nekdanja manekenka, ki si je manekensko pot utirala tudi v Milanu, preden se je odločila za selitev čez lužo.

Tako je tudi zavrnila odgovor na vprašanje, kako bi bilo videti njeno življenje, če bi se z možem in njunim sinom Barronom dejansko preselili v Belo hišo, izpostaviti ni želela niti tistih nekdanjih prvih dam, ki so ji najbolj ostale v spominu, saj je vse označila za "prijetne". Zato se je raje znova usmerila k Donaldu, ki ima med republikanskimi kandidati še vedno največ podpore, čeprav zaradi spornih izjav pogosto med ljudmi sproži tudi zgražanje. "Donald ni politično korekten in pove resnico. Vsi vemo, da ni vse samo dobro in bleščeče. Želi si, da bi Amerika znova postala velika - in to mu lahko uspe," je prepričana Melania.

Njun zakon se zdi trden, Donald ji je za deseto obletnico poroke nedavno podelil gromozanski 25-karatni diamantni prstan, ki ga od takrat vedno nosi na levi roki. Ameriški mediji poudarjajo, da je zanimivo, da Melania - čeprav je tudi sama priseljenka - podpira tudi Trumpovo stališče do priseljencev. Spomnimo, 69-letni kandidat je tako že predlagal, da bi morali na ameriško-mehiški meji zgraditi zid, za katerega bi plačali Mehičani, in da bi prepovedal vstop v državo vsem muslimanom.

Melania je v ZDA z delovnim vizumom v žepu prvič prispela leta 1996, ameriška državljanka pa postala leta 2006, leto po poroki z Donaldom. Če bi njenemu možu dejansko uspelo postati ameriški predsednik, bi postala šele druga ameriška prva dama, rojena zunaj ZDA. Do zdaj edina je bila žena Johna Quincyja Adamsa, Louisa, ki je bila po rodu Angležinja. Kljub temu - ali prav zato - ker je morala sama opraviti celoten postopek, meni, da je bil njen proces naturalizacije pravičen.

Vizumi, zelena karta, poroka, državljanstvo
"V ZDA sem prišla zaradi svoje kariere, in ker mi je šlo dobro, sem se v državo preselila. Nikoli mi ni padlo na misel, da bi ostala brez vseh urejenih papirjev. Gre za to, kakšne vrste človek si. Treba je spoštovati pravila. Treba je spoštovati zakone. Vsakih nekaj mesecev sem se morala vrniti v Evropo in podaljšati vizum. Po nekaj takšnih korakih sem zaprosila za zeleno karto in jo dobila leta 2001. Nato sem zaprosila za državljanstvo. Vse skupaj je trajalo res dolgo,"
se spominja.

Pri reviji so znova ponovili njeno zgodbo - rojena je bila v Novem mestu v nekdanji Jugoslaviji, njen oče je bil prodajalec avtomobilov, mama pa modna oblikovalka. Po šoli je vadila gimnastiko, pozimi pa smučala v Italiji in Avstriji. "Vedno me je zanimala tudi moda. Ker sem bila najvišja in najvitkejša v družbi, mi je to seveda pomagalo pri poslu," je dejala. Ko se je vpisala na študij arhitekture v Ljubljani, se je resneje podala tudi v manekenske vode. Leta 2000 se je pojavila tudi v znameniti izdaji manekenk v kopalkah revije Sports Illustrated.

"Iz njega kar kipi življenje"
Z Donaldom sta se spoznala na neki zabavi ob tednu mode novembra leta 1998. Melania je bila takrat stara 28 let, Donald je bil 24 let starejši, s štirimi otroki in sveže ločen od druge žene Marle Maples. "Prosil me je za telefonsko številko, a sem mu rekla, naj mi da on svojo. Dobila sem cel seznam - njegovo številko pisarne, doma v Mar-a-Lagu na Floridi in v New Yorku. Takoj me je prevzela njegova energija, iz njega kar kipi življenjska moč."

Poudarila je, da njun devetletni sin Barron govori tudi slovensko, sama pa se je poleg angleščine naučila tudi francoskega in italijanskega jezika. Njen mož ostaja le pri znanju angleščine. "To je to, ampak me ne moti. Nisem tiste vrste žena, ki bi možu govorila: 'Nauči se to, naredi ono.' Nisem nergaška in jezikava žena, a obenem mu ne pritrjujem za vsako stvar. Ne želim ga spremeniti in on ne želi spremeniti mene," se konča članek.

Utrinke s snemanja fotografij za revijo Harper's Bazaar si oglejte spodaj.