(Zelo pogoste) zvezdniške ločitve so dober posel. Tabloidi jih natančno pokrivajo, oboževalci pa budno spremljajo. Samo lani so se ločili Britney Spears in Kevin Federline, Paul McCartney in Heather Mills, Reese Witherspoon in Ryan Phillippe ... Foto: EPA
(Zelo pogoste) zvezdniške ločitve so dober posel. Tabloidi jih natančno pokrivajo, oboževalci pa budno spremljajo. Samo lani so se ločili Britney Spears in Kevin Federline, Paul McCartney in Heather Mills, Reese Witherspoon in Ryan Phillippe ... Foto: EPA
Nekdanja zakonca Harrison Ford in Melissa Mathison
Veliko hollywoodskih zakonov traja komaj dovolj dolgo, da se posuši črnilo na poročnih papirjih. Pevec Kid Rock in prsata zvezdnica Baywatcha Pam Anderson sta bila poročena samo štiri, igralka Drew Barrymore in komik Tom Green pa pet mesecev. Popdiva Jennifer Lopez in plesalec Chris Judd sta zdržala skupaj osem mesecev. A tako je veliko bolj ekonomično, saj velja: daljši ko je zakon, več boš plačal!
Paul McCartney in Heather Mills pred razvpito ločitveno bitko
Kdo je kaj storil narobe, je pri zvezdniških ločitvah veliko manj pomembno kot to, kdo mora komu kaj (in koliko!) dati. Na splošno velja: večja, kot je zvezda, več mora plačati. Foto: EPA

Jordanova ločitev od bančne uslužbenke Juanite Vanoy še ni dokončna, po predvidevanju Forbesa pa se, če bo Jordanova odtujena žena dobila polovico "Airovega" premoženja (šlo naj bi za "čedno vsoto" 300 milijonov dolarjev), lahko konča kot najdražja v zgodovini sveta zabave. Takšen izid je zelo verjeten, saj je košarkarski zvezdnik večino svojega bogastva zaslužil v njunem 18 let trajajočem zakonu, največ so mu prinesle oglaševalske pogodbe.

Tik za petami Jordanovim ločitvenim stroškom je 150-milijonska poravnava, ki jo je Neil Diamond plačal nekdanji asistentki televizijske produkcije Marcii Murphey, s katero se je poročil leta 1969 - pred svojim prelomnim albumom Touching You, Touching Me, ki je dosegel zlato naklado. Ločila sta se leta 1996, Diamond pa je pozneje povedal, da je bila žena (ali ločitev?) "vredna vsakega penija".

Spielberg jo je še dobro odnesel
Spielbergov prvi zakon z igralko Amy Irving se je končal leta 1989, nekdanji soprogi je moral odstopiti polovico takratnega premoženja, kakih 100 milijonov. Po pisanju Forbesa je Irvingova "zmagala" v poravnavi zaradi predporočne pogodbe, ki je bila napisana na prtičku, pa tudi ustrezne pravne obrambe naj ne bi imela. Spielberg jo je še dobro odnesel, saj ima danes na računu kakšne tri milijarde dolarjev.

Igralec Harrison Ford se je znašel na četrtem mestu lestvice, svoji prvi soprogi Melissi Mathison je moral plačati 85 milijonov dolarjev, saj je dosegla, da bo del njegovih prihodnjih zaslužkov njenih še v času, ko sta bila poročena. Na petem mestu pa je "plesalec z volkovi" Kevin Costner, ki je prvi ženi Candy Silva odštel 80 milijonov dolarjev. 16 let je bila pač na pravem mestu ob pravem času - ko je Kevinova kariera najbolj cvetela.

Sir Paul bo naivnost drago plačal
Na šesto mesto so pri Forbesu uvrstili ločitev, ki še ni dokončna - gre za nekdanjega Beatla Paula McCartneyja in nekdanjo manekenko Heather Mills, ki se "poteguje" za več kot 60 milijonov (njegovih) dolarjev - a to Paulu ne bi smelo pomeniti hujšega stroška (njegovo premoženje ocenjujejo na 700 milijonov dolarjev), vse skupaj pa si je v slogu "vse, kar potrebujeva, je ljubezen" pravzaprav zakuhal sam, saj se mu ni zdelo potrebno, da bi s Heather podpisala predporočno pogodbo.

Veliko bolje pa jo je odnesel Rolling Stone Mick Jagger, ki je moral teksaški supermanekenki Jerry Hall odstopiti le delček svojega bogastva - kakih 15 do 25 milijonov dolarjev, saj je uspešno zanikal zakonitost njunega hindujskega poročnega obreda na Baliju iz leta 1990 in dosegel razveljavitev zakona. Še vedno pa se mu je uspelo uvrstiti na deseto mesto lestvice.

V najvišji deseterici so se znašli še filmski režiser James Cameron (7. mesto), ki je igralki Lindi Hamilton odstopil 50 milijonov (kakšno polovico njegovega zaslužka od Titanika), Michael Douglas (8. mesto) - prvi ženi Diandri je moral plačati 45 milijonov, in pevec Lionel Richie (9. mesto), ki ga je druga žena Diane "olajšala" za kakih 20 milijonov ameriških zelencev.

Ko hlače v družini nosijo ženske
Med prvo deseterico so se znašli izključno moški superzvezdniki, ki so izplačali svoje nekdanje žene, kar je odraz zgodovinske prevlade moških v svetu zabave. Obstajajo pa tudi izjeme, kot so Jennifer Lopez, Jane Fonda, Kirstie Alley, Janet Jackson, Elizabeth Taylor in druge, ki so morale po ločitvi denarno preskrbeti svoje nekdanje može. Koliko pa bo zaslužil nekdanji "g. Spears", Kevin Federline?

A. K.