Aspergerjev sindrom, s katerim se bori Boylova, je oblika avtizma, vseživljenjsko stanje, ki se kaže v tem, kako posameznik razume svet okoli sebe, procesira informacije in vzpostavlja odnose z drugimi ljudmi. Foto: EPA
Aspergerjev sindrom, s katerim se bori Boylova, je oblika avtizma, vseživljenjsko stanje, ki se kaže v tem, kako posameznik razume svet okoli sebe, procesira informacije in vzpostavlja odnose z drugimi ljudmi. Foto: EPA
Boylova je zaslovela z nastopom v šovu Britain's Got Talent, v katerem je osupnila tudi sodnike s Simonom Cowellom na čelu. Foto: EPA

Pevka je v intervjuju za britanski časnik Observer prvič javno spregovorila o tem, da so ji zdravniki pred enim letom diagnosticirali Aspergerjev sindrom, ki je ena izmed oblik avtizma, zatrdila pa je, da je novico sprejela z olajšanjem, potem ko so se ljudje zaradi njenih težav pri učenju dolga leta norčevali iz nje.

"Bila je napačna diagnoza, ko sem bila otrok. Dejali so mi, da imam okvaro možganov. Vedno sem vedela, da je to nepravična oznaka. Zdaj bolje razumem, kaj je narobe, in počutim se olajšano in bolj sproščeno," je dejala 52-letna Boylova.

Kljub Aspergerjevemu sindromu, ki prizadene človekovo sposobnost komuniciranja in družbene interakcije, pa škotska pevka pravi, da to ne bo vplivalo na njeno življenje. "Je le zdravstveno stanje, s katerim moram živeti in se spopasti," je zatrdila in izrazila prepričanje, da bodo ljudje odslej z njo bolje ravnali, saj bodo bolje razumeli, "kdo sem jaz in zakaj počnem stvari, ki jih počnem".

S svojo pojavo je vzbujala posmeh
Boylova je pred štirimi leti čez noč zaslovela z ganljivo interpretacijo pesmi I Dreamed A Dream iz muzikala Nesrečniki, s katero je osupnila sodnike resničnostnega šova, občinstvo v dvorani in nato še ves svet - posnetek njenega nastopa ima tako na YouTubu že skoraj 140 milijonov ogledov.

Susan Boyle je s svojo pojavo takrat sicer izzvala posmeh, takoj ko je stopila na oder. Okorna postava, staromodni kostim, neurejena kodrolasa pričeska, košate obrvi in globok glas so bili dovolj za salve (po)smeha, piko na i pa je postavila še njena predstavitev. Starost 47 let, nezaposlena, živeča sama s svojo mačko v zakotni škotski vasici, še nikoli ni bila na zmenku in ni še doživela prvega poljuba. Sanje: postati profesionalna pevka.

Nastop jo je izstrelil med zvezde
Obrvi dvomljivcev pa se niso mogle dvigniti še višje, ko je napovedala, da bo zapela zelo zahtevno pesem I Dreamed A Dream, a že prvih nekaj tonov je bilo dovolj, da so vsi popolnoma osupnili - Boylova je namreč v svojih pljučih skrivala zares angelski glas. Po dvorani so se razlegli kriki navdušenja, glasen aplavz, nadarjeno škotsko pevko pa so nagradili tudi s stoječimi ovacijami.

Čez noč je postala slavna, v skupni razvrstitvi šova sicer ni zmagala, ampak je bila druga, toda njen album je nato dosegel milijonsko naklado, milijonarka pa je postala tudi sama. Toda slava in denar je nista zmedla - še vedno živi v isti hiši v Blackburnu v grofiji West Lothian, kjer je odraščala, nakupuje v veleblagovnici Tesco in dobro pazi, kakšne ljudi zbira okoli sebe.