Princ Charles se trudi paziti na detajle in barvo svojih oblek. Foto: Reuters
Princ Charles se trudi paziti na detajle in barvo svojih oblek. Foto: Reuters

Medtem ko so predstavnice kraljeve družine velikokrat v središču pozornosti številnih modnih poznavalcev, so bile moške modne izbire velikokrat postavljene na stranski tir. Kate in Meghan sta že tesno sodelovali z revijo Vogue, zdaj pa je pohvalo za svoj modni slog dobil tudi britanski prestolonaslednik princ Charles.

"Vedno sem občudoval, kako se oblačiš," je Charlesu, ki sicer po navadi nosi dvodelne obleke s kravato in ujemajočim se robčkom, v intervjuju priznal Edward Enninful, glavni urednik britanskega Vogua. Charlesov slog naj bi bil po njegovem mnenju brezčasen. Pohvala je člana britanske kraljeve družine presenetila. "Mislil sem, da sem kot ustavljena ura," je dejal in dodal, da je vesel, da sogovornik tako misli o njegovem slogu oblačenja. "Pazim na detajle in barvo," je še poudaril.

71-letnik do zdaj ni bil na seznamu 'britanskih modnih ikon', je pa znan predvsem po tem, da svojo garderobo 'reciklira' in obleke rad zakrpa.

Trajnostna moda je njegova strast

Intervju se je sicer nanašal na njegovo predanost trajnostni modi, ki sovpada z dolgoletnim zavzemanjem za okoljske težave. "Sem eden izmed tistih, ki sovraži stvari metati stran. Zato jih, namesto da bi jih zavrgel, raje vzdržujem, popravljam, tudi zakrpam, če je to potrebno," je priznal ter pozval proizvajalce oblek in potrošnike, naj bodo manj potratni. "Zdi se mi, da obstaja veliko priložnosti za nasprotovanje potrošniškemu ravnanju z oblekami in drugimi stvarmi, posebno zdaj, ko se je vzpostavil sektor za trajnostno modo."

Njegova dobrodelna organizacija the Prince's Foundation bo v modnem sodelovanju z italijansko skupino Yoox Net-A-Porter kmalu izdala linijo v duhu trajnostne mode. Sestavljali jo bodo osnovni kosi garderobe, ki so predvsem 'uporabni'. Obleke so oblikovali študenti mode v Milanu, naredili pa so jih študenti programa tradicionalnih ročnih spretnosti v Dumfries House, ki je del prinčeve fundacije.