Oliver Stone in Tommy Lee Jones danes ... Foto: Reuters
Oliver Stone in Tommy Lee Jones danes ... Foto: Reuters
Tommy Lee Jones in Oliver Stone
in pred 23 leti. Foto: Reuters

V dolgoletnih karierah sta že večkrat tudi združila moči, skupaj sta sodelovala pri filmih Nebo in zemlja, JFK in Rojena morilca.

Oba filmska ustvarjalca sta kljub svojim letom še vedno zelo dejavna. Stone se med drugim podpisuje pod režijo filma o nekdanjem sodelavcu ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA) Edwardu Snowdnu, ki bo v ameriške kinematografe prišel ta petek, v evropske pa prihodnji četrtek.

Lee Jones pa je nastopil v kar treh filmih z letošnjo letnico: Criminal, Jason Bourne in Mechanic: Resurrection.

Kritik ameriške imperialistične politike
Precej Stonovih filmov je zaznamovanih z njegovo izkušnjo vojne v Vietnamu, kjer se je pri 23 letih bojeval kot prostovoljec. Med njegove najpomembnejše filme sodijo z oskarjema za režijo nagrajena Platoon - Vod smrti (1986) in Rojen 4. julija (1989) ter Wall Street (1987), JFK (1991) in Rojena morilca (1994). Podpisal se je tudi pod nekaj scenarijev, tudi za film Midnight Express (1978), za katerega je osvojil zlati kipec.

Stone velja za kritika ameriške politike in občudovalca pokojnega dolgoletnega venezuelskega predsednika Huga Chaveza. Leta 2013 je bil gost zagrebškega Subversive festivala, na katerem je med drugim povedal, da je do sredine 80. let zastopal zelo konservativna stališča in volil Ronalda Reagana.

Mnenje pa je spremenil po obisku v San Salvadorju, kjer se je seznanil s posledicami ameriške imperialistične politike. Proti ameriški propagandi se je začel boriti z dokumentarnimi filmi, od takrat ga uvrščajo med hollywoodske levičarje.

V 90. letih eden najbolj iskanih igralcev
Poleg najbolj prepoznavne filmske vloge Lee Jonesa v filmu Andrewa Davisa Begunec (1993), kjer je upodobil FBI-jevega agenta in mu je prinesla oskarja za najboljšo moško stransko vlogo, velja omeniti igro v filmu bratov Coen Ni prostora za starce (2007), nagrajenem z več oskarji, ter film The Homesman. Film iz leta 2014, ki ga je Lee Jones režiral ter v njem tudi zaigral skupaj z Meryl Streep in Hilary Swank, se je uvrstil na tekmovalni program Cannesa.

Lee Jones je zaslovel v 80. letih preteklega stoletja; leta 1980 je bil prvič nominiran za zlati globus za upodobitev moža kantripevke Lorette Lynn v filmu Rudarjeva hči, tri leta pozneje pa je dobil emmyja za upodobitev morilca Garyja Gilmora v TV-priredbi romana Normana Mailerja Krvnikova pesem.

V 90. letih se je z vlogami v uspešnicah, kot so omenjeni Begunec, Batman za vedno in Možje v črnem, uveljavil kot eden najbolje plačanih in najbolj iskanih igralcev v Hollywoodu.