68-letni oskarjevec se je za namene novega dokumentarnega filma štiri ure pogovarjal z odstavljenim ukrajinskim predsednikom Viktorjem Janukovičem v Moskvi, kamor je ta prebegnil februarja letos. Foto: Zajem slika, Facebook stran Oliver Stone
68-letni oskarjevec se je za namene novega dokumentarnega filma štiri ure pogovarjal z odstavljenim ukrajinskim predsednikom Viktorjem Janukovičem v Moskvi, kamor je ta prebegnil februarja letos. Foto: Zajem slika, Facebook stran Oliver Stone

Znani ameriški režiser Oliver Stone meni, da so dogodki v Kijevu, ki so vodili v zrušitev vlade, odstop predsednika države in oblikovanje sovražnega okolja do Rusije, podobni dogodkom v drugih državah, v katerih je bila izvedena t. i. ameriška mehka tehnika vplivanja na oblast.

68-letni oskarjevec se je za namene novega dokumentarnega filma štiri ure pogovarjal z odstavljenim ukrajinskim predsednikom Viktorjem Janukovičem v Moskvi, kamor je ta prebegnil februarja letos.

Vpliv zunanjih elementov
Režiser podrobnosti pogovora ni hotel razkriti, na svojem profilu na Facebooku pa je zapisal: "Podrobnosti bodo objavljene v dokumentarnem filmu, a jasno je, da so bili tako imenovani 'strelci', ki so na Maidanu v Kijevu ubili 14 policistov, ranili okoli 85 ljudi in ubili 45 protestnikov civilistov, nastavljeni od zunanjih hujskačev. Številni očividci, med njimi Janukovič in policisti, verjamejo, da so te zunanje elemente vpeljale prozahodne stranke, ki so zamazane s prstnimi odtisi Cie."

Sprememba režima 101
Ob tem je spomnil na primere poskusa državnih udarov v Venezueli leta 2002, ko je bil predsednik države še Hugo Chavez. In nato na proteste, ki so bili na začetku letošnjega leta uperjeni proti Chavezovemu nasledniku Nicolasu Maduri. "Ustvarite dovolj velik kaos, kot ga je Cia v Iranu leta 1953 in v Čilu leta 1973, pa še v neštetih drugih prevratih, in legitimna vlada je lahko odstavljena. To je ameriška mehka tehnika vplivanja na oblast, imenovana 'Sprememba režima 101'," je še zapisal na svojem profilu na Facebooku.

Hitro priznavanje ZDA
Stone nadaljuje, da so Zahodni mediji o pokolu na Maidanu poročali kot rezultat nestabilne in brutalne proruske Janukovičeve vlade. "Morda se spomnite, da je 21. februarja Janukovič na predlog opozicije in treh evropskih zunanjih ministrov privolil v predčasne predsedniške volitve. A naslednji dan je bil dogovor brez pomena, ko je dobro oborožena skupina radikalnih neonacistov prisilila Janukoviča, da je zapustil državo, pri tem so večkrat poskusili nanj izvesti atentat. Že naslednji dan je bila oblikovana nova prozahodna vlada, ki so jo nemudoma priznale ZDA."

"To je surrealna perverzija zgodovine"
Režiser ugotavlja, da je Zahod v primeru Ukrajine vseskozi ponavljal dominantno zgodbo 'Rusije in Krima', v resnici, pa se je dogajala zgodba 'ZDA-Ukrajina'. "Zahod ne govori resnice. To je surrealna perverzija zgodovine, ki se znova dogaja, tako kot se je v primeru 'WMD-kampanje' Busha pred napadom Iraka. Vendar verjamem, da bo resnica vendarle vzniknila na plan na Zahodu, in to še pravočasno, da se ustavi nadaljnja blaznost."

Pri tem je opozoril na analizo Pepeja Escobarja Obdobje nove evropske nestanovitnosti, ki za leto 2015 napoveduje turbulenco, saj ZDA ne želijo tolerirati nobenega ekonomskega tekmeca, pa tudi na Escobarjevo novo knjigo Imperij kaosa.