Poljub zmagoslavja: Donald Trump se je zmage veselil skupaj z ženo Melanio. Foto: Reuters
Poljub zmagoslavja: Donald Trump se je zmage veselil skupaj z ženo Melanio. Foto: Reuters
Slavje na ulicah Sevnice: neki krajan se je z ameriško zastavo sprehodil mimo hiše Knavsovih, staršev novopečene ameriške prve dame. Foto: Reuters
Družina Trump v začetku leta 2007, ko je Donald dobil svojo zvezo na Pločniku slavnih, Barron pa je bil še malček. Foto: Reuters
Dinastija Trump: Melania je le dobrih sedem let starejša od Donaldovega najstarejšega sina, Donalda mlajšega (četrti z desne), Barron pa je le dobro leto starejši od svoje najstarejše nečakinje Kai. Foto: Reuters

Najprej navedimo nekaj osnovnih podatkov: rojena leta 1970 v Novem mestu v tedaj še Jugoslaviji, višina (za njen manekenski poklic ustreznih) 180 cm, stalna prebivalka ZDA od leta 2001, državljanka od 2006.

Kot je mogoče prebrati na Wikipedii, je prvi del življenja preživela v skromnem stanovanju v bloku v Sevnici, srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo je obiskovala v Ljubljani, nato pa se vpisala tudi na fakulteto, a po enem letu študij obesila na klin. Kljub kratki akademski karieri naj bi bila prava poliglotka, ki govori pet jezikov, poleg slovenščine še srbski, angleški, francoski in nemški jezik.

Donald je bil vztrajen osvajalec
Manekensko kariero je začela pri 16-ih pri 17-ih je že pozirala za uveljavljenega modnega fotografa Staneta Jerka, tako so se ji odprle poti v tujino in pri 18-ih jo je pod svoje okrilje vzela modna agencija iz Milana. Leta 1996 je odšla še dlje, čez lužo, in prvič stopila na ameriška tla. Zaradi obnavljanja vizuma se je vse do leta 2001, ko je dobila dovoljenje za stalno prebivanje v ZDA, redno vračala v Slovenijo.

Namesto da bi se udeleževala divjih zabav v svetovljanskem New Yorku, se je Melanija, ki je imela uspešno manekensko kariero, držala zase in bolj doma. Vseeno pa si je privoščila kak večerni izhod in septembra leta 1998 je na zabavi v okviru newyorškega tedna mode spoznala 24 let starejšega Donalda Trumpa, takrat "na papirju" še poročenega z drugo ženo Marlo Maples.

Trump je na dogodek sicer prišel z drugo spremljevalko, Melanija pa tisti večer ni pokazala pravega zanimanja zanj. A je vztrajal in na koncu je privolila v zmenek. Kazalo je, da bo imelo njuno razmerje kratek rok trajanja, saj sta se hitro razšla, a po nekaj mesecih sta spet našla skupni jezik in januarja 2005 sta si pred matičarjem in Bogom obljubila zvestobo na Floridi. Na bleščeči poroki - Donaldovi tretji, Melanijini prvi - se je kar trlo slavnih imen - zanimivo, med njimi sta bila tudi Bill in Hillary Clinton, Trumpova poznejša srdita nasprotnica in zdaj poraženka v predsedniški bitki.

Prihod "mini-Donalda"
Dobro leto pozneje je Melania rodila sina, z Donaldom, ki ima iz prejšnjih zakonov pet otrok, sta ga poimenovala Barron William Trump. Zdaj desetletni Barron menda z očetom rad igra golf, z mamo pa se pogovarja v tekoči slovenščini. V javnosti se "mini-Donald", kot mu ljubkovalno reče Melanija, le redko pojavi brez obleke in kravate.

Melania je odigrala pomembno vlogo v predsedniški bitki, saj naj bi s svojo vedno brezhibno urejeno pojavo in umirjeno držo pomagala omehčati podobo pogosto neotesanega Trumpa. Veliko prahu je dvignil njen govor na republikanski konvenciji, ki je bil tako rekoč plagiat govora Michelle Obama na demokratski konvenciji iz leta 2008. Na družbenih omrežjih je bilo tudi veliko zabave na račun njenega močnega naglasa, ki se ji ga ni uspelo znebiti v skoraj dveh desetletjih v ZDA.

Med kampanjo se je v medijih pojavilo veliko objav o njeni preteklosti, britanski tabloid Daily Mail, denimo, je pisal, da je v 90. delala kot spremljevalka v nekem klubu v Italiji, zaradi česar se je Trumpova odločila vložiti tožbo proti omenjenemu tabloidu, ameriškemu blogerju kot tudi Slovenskim novicam oziroma reviji Suzy, Bojanu Požarju in Igorju Omerzi. Trenutno je v sodnem sporu tudi s slovenskim novinarjem Tomažem Miheličem, ki ga toži zaradi obrekovanja.