Tarče je Melania Trump našla tudi v Sloveniji. V odvetniški družbi Pirc Musar & partnerji, ki tožnico zastopa v Sloveniji, navajajo, da so navedbe o njenem delu kot spremljevalka zanjo tudi
Tarče je Melania Trump našla tudi v Sloveniji. V odvetniški družbi Pirc Musar & partnerji, ki tožnico zastopa v Sloveniji, navajajo, da so navedbe o njenem delu kot spremljevalka zanjo tudi "zelo boleče". Foto: EPA
Melania in Donald Trump naj bi se spoznala leta 1998 na eni izmed zabav v New Yorku. Foto: Reuters
17-letna Melanija Knavs pred fotografskim objektivom Staneta Jerka. Foto: Reuters/Stane Jerko
Nihče ni mogel spregledati ironije, da se Trump tako srdito bori proti nezakonitim priseljencem, sam pa je oženjen s - priseljenko, za katero pa se nekateri ameriški mediji sprašujejo, ali je imela res pravilno urejeno vizumsko dokumentacijo. Foto: Reuters
Melania Trump sprožila postopke v Sloveniji

tako zoper Daily Mail in ameriškega blogerja kot tudi Slovenske novice oziroma revijo Suzy, Bojana Požarja in Igorja Omerzo.

Žena republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa je poleg tega postopke sprožila še proti Požarjevi in Omerzovi založbi OMBO, pa tudi proti Adamu Schlechterju, avtorju knjige The true Story of Melanie Trump - From the Whore House to the White House (Resnična zgodba Melanie Trump - Od kurbišča do Bele hiše), so pojasnili v odvetniški družbi Pirc Musar & partnerji, ki Melanio Trump zastopa v Sloveniji.

Melania Trump je sicer vložila odškodninsko tožbo proti lastnikom časopisa Daily Mail in avtorju spletnega bloga iz Marylanda Websterju Griffinu Tarpleyju za 150 milijonov dolarjev.

V družbi Pirc Musar & partnerji so po poročanju Slovenske tiskovne agencije (STA) sporočili, da so navedbe, da je Melania Trump delala kot spremljevalka, "povsem neresnične, posegajo v njeno dostojanstvo, škodujejo njenemu ugledu in dobremu imenu ter so posledično zanjo tudi zelo boleče". Dodali so, da Melania Trump razume, da je med ameriško predvolilno kampanjo bolj izpostavljena javnosti, a to medijem ne daje pravice pisanja o njenem osebnem in družinskem življenju, še manj pa lagati o tem. "Takšen način pisanja ni v skladu z merili novinarske etike in tudi ni v skladu z občo spodobnostjo in spoštovanjem človekovega dostojanstva," so poudarili v odvetniški družbi.

Zagovorniki Trumpove žene so napovedali, da bo njihova stranka uporabila vsa dopustna pravna sredstva, če bodo posamezniki in mediji še naprej širili laži o tem, da je v času manekenske kariere delala kot spremljevalka. "Naša stranka ne bo dopustila, da se jo v javnosti ponižuje in žali, prikazuje kot dekle, ki si poti v vrh mode ni utrlo s trdim delom, pač pa z nudenjem spolnih uslug, s čimer naj bi prišla do bogatega moža," so zapisali.

Odvetniki: Delala zgolj kot manekenka
Kot so poudarili, je Melania Trump, pred poroko Melania Knauss, kot profesionalna manekenka delovala v agenciji Metropolitan iz New Yorka, katere lastnik je bil Paolo Zampolli, vse njene zadolžitve pa da so se nanašale zgolj na manekenstvo. Zavrnili so tudi navedbe, da bi imela dve predstavitveni brošuri - eno za manekenstvo in eno za delo spremljevalke. Namigovanja, da je prek zvodnika prišla do bogatega moža, pa so po njihovem mnenju skrajno žaljiva in grobo posegajo v njene osebnostne pravice, zlasti v njeno pravico do časti in dobrega imena.

V družbi Pirc Musar & partnerji so še zapisali, da je njihova stranka zaradi neresničnih navedb in lažnega prikazovanja njenega zasebnega življenja hudo prizadeta, sploh zato, ker gre za medije iz njene domovine, ki naj bi razpolagali z najverodostojnejšimi informacijami. Negativni učinki na dostojanstvo, čast in dobro ime so zato toliko večji in slabo vplivajo tudi na njeno poslovno udejstvovanje.

V Sloveniji za zdaj brez tožb
Kot je za Televizijo Slovenija poročala Aleksandra Trupej, Melania Trump želi, da revija Suzy popravi navedbe o tem, da je delala kot spremljevalka in da je bil Paolo Zampolli njen zvodnik. Kot so dejali v slovenski odvetniški družbi, niso še vložili nobene tožbe, poslali so le zahtevek za popravek na revijo Suzy. "Na nek način želi moja stranka tudi sporočiti, da želi, da se nekje postavi meja, da se zaveda, da je v času predsedniške kampanje seveda pisanje o njen in njeni družini več, ampak Melania Trump laži zagotovo ne bo tolerirala," je dejala Nataša Pirc Musar iz odvetniške družbe Pirc Musar&partnerji.

Požar in Omerza medtem nista v pravnih postopih odvetniške družbe, ki v Sloveniji zastopa Melanio Trump. Ta bo, če popravek ne bo objavljen, sprožila odškodninsko tožbo zoper omenjeno tabloidno revijo, je še poročala Televizija Slovenija.

Zahtevajo umik knjige iz prodaje
Požar in Omerza sta v četrtek dobila dopis odvetnikov iz Velike Britanije z zahtevkom, da njuno knjigo umaknejo iz prodaje. STA poroča, da je Požar na družbenem omrežju Twitter zapisal, da v njegovi knjigi o Melanii Trump ni zapisov o dragi prostitutki in da se je Daily Mail skliceval na drugo knjigo, zato knjige s polic ne bosta umaknila.

Strah pred razkritjem?
Kot navaja BBC, je britanski tabloid namreč v svojem članku namigoval, da naj bi si Melania ob prihodu v New York kruh služila ne le z manekenstvom, ampak tudi kot spremljevalka, Donalda Trumpa pa spoznala prej, kot sta navajala. Webster Tarpley, ki piše blog Tarpley.net, je dodal, da se Trumpova v času, ko se njen mož poteguje za predsednika ZDA, boji, da bo njena preteklost razkrita.

Trditve so "čiste laži", je dejal Trumpov odvetnik Charles Harder. "Obtoženci so zapisali vrsto izjav o gospe Trump, ki so 100-odstotno lažne in izjemno škodljive za njen osebni in poklicni ugled," je še dodal Harder. "Dejanja obtožencev so za gospo Trump tako nezaslišana, zlonamerna in škodljiva, da škodo, ki jo je utrpela, ocenjujemo na 150 milijonov dolarjev."

Knavs, Knauss, Trump
46-letna Trumpova, rojena v Sevnici kot Melanija Knavs (pozneje Melania Knauss), se je leta 1996 preselila v ZDA, kjer je delala kot fotomodel. Trumpa, takrat še poročenega z drugo ženo Marlo Maples, je leta 1998 spoznala na zabavi v New Yorku, leta 2005 pa se je par poročil na njegovem posestvu na Floridi.

Sklicevanje na Suzy
(Umaknjeni) članek na spletni strani Daily Maila, kot piše BBC, se je sicer skliceval na pisanje slovenske revije Suzy, v kateri so zapisali, da je manekenska agencija, za katero je delala Melania, delovala tudi kot agencija za spremljevalke za premožne stranke. Daily Mail je poleg tega, še piše BBC, navajal tudi Bojana Požarja, soavtorja neavtorizirane Melanijine biografije (Melania Trump - The Inside Story), ki trdi, da je Trumpova za gole fotografije, ki so pred kratkim prišle na dan, pozirala v New Yorku leta 1995, Trumpa pa da je spoznala še isto leto, skratka, tri leta pred njunimi navedbami.

Daily Mail pa je v pojasnilu ob umiku članka zapisal, da se je omenjeni članek opiral na knjigo, dostopno tudi prek Amazona, da je Melanijina agencija v Milanu "delovala kot neke vrste klub za gospode", in na slovensko revijo Suzy, ki je zapisala, da je Melanijina agencija v New Yorku, ki jo vodi Paolo Zampolli, delovala kot agencija za spremljevalke za bogate stranke.

Odvetniki Trumpove vztrajajo, da je se v ZDA preselila leta 1996, a so se prav z Melanijinimi golimi fotografijami, ki jih je New York Post objavil julija letos, v ameriških medijih začeli pojavljati sumi, da se je Trumpova v ZDA preselila prej, kot je trdila, kar bi postavilo pod vprašaj tudi njene trditve o pridobivanju delovnega vizuma.

To samo po sebi verjetno ne bi bilo tako problematično, če ne bi Trump svoje kampanje zgradil na obljubah, kako bo deportiral nezakonite priseljence v ZDA, sama Melania pa je v intervjujih zatrjevala, da je ona ob prihodu v ZDA do zadnje pike upoštevala zakone.

Živčni zlom?
Tarpley je v svojem blogu medtem navajal, da "naj bi bila Trumpova obsedena zaradi strahu, da bodo njene stranke iz časov, ko je delala kot elitna spremljevalka, razkrile pohujšljive podrobnosti", zaradi česar naj bi utrpela "popolni živčni zlom".

Tako Tarpley kot Daily Mail sta medtem svoje članke že umaknila. Daily Mail je v popravku, objavljenem v četrtek zvečer, vztrajal, da ni trdil, da so navedbe o Melanijinem delu kot spremljevalka ali spolna delavka resnične, da pa bi lahko vplivale na Trumpovo predsedniško kampanjo - tudi če niso resnične.

Tarpley, ki je svojo objavo prav tako umaknil, pa se je na tožbo odzval, da je povsem neupravičena. "Gospa Trump je javna oseba, ki dejavno sodeluje pri Trumpovi predsedniški kampanji. Trdno smo prepričani, da gospe Trump ne bo uspelo brez sence dvoma dokazati, da so bile izjave, objavljene o njej na moji spletni strani, na kakršen koli način obrekljive. Njena tožba je očiten poskus ustrahovanja - ne le mene, ampak novinarjev vseh barv, da bi se vzdržali poročanja o javnih osebah. Ta tožba je v neposrednem nasprotju z načeli prvega amandmaja in svobode govora," meni Tarpley.

Melania Trump sprožila postopke v Sloveniji