Knjiga se je v dveh dneh že zavihtela na 64. mesto na Amazonu. Foto: Amazon
Knjiga se je v dveh dneh že zavihtela na 64. mesto na Amazonu. Foto: Amazon
Ko je bila Sevničanka še Melanija Knavs. Foto: Stane Jerko/Reuters
In Melania Trump ob sobotni zmagi svojega moža v Južni Karolini. Foto: Reuters
Melanija leta 1987. Foto: Stane Jerko/Reuters
Melanijo je še kot najstnico odkril fotograf Stane Jerko. Foto: Stane Jerko/Reuters
Trump se je z Melanijo poročil leta 2005. Zanjo je bil to prvi zakon, zanj tretji. Foto: Reuters
Vse več zanimanja za Melanijo Trump

Za neavtorizirano biografijo, napisano samo v angleškem jeziku, saj meri na ameriški trg, stojita publicista Bojan Požar in Igor Omerza, ki v utemeljitvi na portalu pozareport.si, zakaj sta knjigo napisala, pravita, da preprosto zato, ker je "najbolj znana Slovenka na svetu".

Pri tem dajeta veliko poudarka tudi na politično ozadje družine Knavs, kot se je Melanija pisala, preden se je preimenovala v Knauss. Razkrivata namreč, da je bil njen oče član komunistične partije, kar je sicer Trumpov volilni štab prejšnji teden zanikal.


Trump Melanii: "Povej kaj!"
Ameriški mediji namenjajo veliko pozornosti Melanijinemu krajšemu govoru Trumpovim podpornikom po njegovi sobotni zmagi na preliminarnih volitvah v Južni Karolini. Znano je, da je Melanija na tovrstnih dogodkih zelo tiha in potisnjena v ozadje, medtem ko ima precej večjo vlogo v Trumpovi kampanji njegova hčerka Ivanka, rojena v zakonu s Čehoslovakinjo Ivano Trump. A v soboto je pred mikrofon stopila tudi Melania. "Povej kaj," jo je Trump potisnil pred zbrano množico. "Samo hotela sem povedati: kako neverjeten kraj, Južna Karolina," je dahnila Trumpova z močnim naglasom, ki Američanom ni ušel. Tudi zato, ker je Trump tako goreč nasprotnik priseljevanja in priseljencev. "Čestitke mojemu možu, res je trdo delal. Moj mož bo najboljši predsednik. Ljubi vas, ljubiva vas!"

"Iz slovenske komunistične vasi v Belo hišo," se bere nadnapis nad naslovom Melania Trump - The Inside Story, avtorja pa pojasnjujeta, da sta "komunistični kot" izbrala zato, ker je knjiga pisana za ameriški trg in so uporabili izrazoslovje, kot ga uporabljajo Američani, Slovenija pa je bila za Američane leta 1970, ko se je Melanija rodila, pač komunistična država.

Knjiga, ki jo je prevedel v Sloveniji živeči Američan, je izšla v spletni knjigarni Amazon, kjer bo ekskluzivno na voljo 90 dni, in se že v dveh dneh prebila na 64. mesto politične literature. Avtorja načrtujeta tudi tiskano izdajo v slovenščini, kdaj pa bo ta izšla, še ni znano.

Hotela pomesti z neresničnimi navedbami
Avtorja pravita, da sta se knjige lotila, ko se je videlo, da je kandidatura njenega moža Donalda Trumpa za predsednika povsem resna in ker se o Melanii kaj dosti pravzaprav ni vedelo, saj so vsi zgolj prepisovali in pregrevali stare zgodbe. Biografija naj bi zdaj postavila stvari na svoje mesto, je prepričan Požar, ki zatrjuje, da lahko vse zapisano podkrepijo s pisnimi dokazi in izjavami, vse navedbe pa da so plod trdega dela in raziskovanja.

Med drugim v knjigi dokončno razčistita nekaj nenehno napačno se ponavljajočih navedb, kot je tista, da je bila njena mama oblikovalka (v resnici je bila šivilja v Jutranjki), njen oče pa direktor tovarne avtomobilov (v resnici je bil poklicni voznik in imel trgovino z rezervnimi deli). Konec je tudi z ugibanji, kaj točno (ali sploh kaj) je Melanija študirala - odgovor: dokončala je en letnik arhitekture v Ljubljani.

Zgodovinski del je obdelal Omerza, ki je sicer v 80. letih sodeloval v procesih demokratizacije in osamosvajanja Slovenije ter pisal o delovanju tajnih služb v času komunizma, tekstovni pa Požar, ki je že zakrivil eno knjižno uspešnico - Nevarna razmerja slečene Slovenije. Pri raziskovanju jima je pomagala ekipa terenskih sodelavcev, ki so obdelali vse od Melanijine rodne Sevnice do modnih prestolnic Evrope in ZDA, kjer je Melanija pred poroko s Trumpom delala kot manekenka.

"Nikdar ni bila najbolj bistra, nikdar supermodel"
"To je knjiga o sramežljivem in suhljatem dekletcu iz Slovenije, države, ki jo večina Američanov umešča v Rusijo, če so zanjo sploh slišali. In tudi če so, niso slišali za Sevnico, mestece, ki ga je Melanija klicala dom," se bere opis knjige na Amazonu. "A ta ženska lahko postane prva dama ZDA. Njena zgodba je polna naključij in poravnanih zvezd, proizvod mreže neverjetnih, celo spektakularno fantastičnih okoliščin."

Ob tem izpostavijo še, da je Melanija odraščala v nekdanji Jugoslaviji, "pod diktatorjem Josipom Brozom - Titom".

"Njeni starši niso bili del slovenske družbene elite, je pa bil njen oče Viktor Knavs član komunistične partije. Niso bili bogati, niso pa bili niti revni. Melanija ni bila nikdar najbolj bistra dijakinja in nikdar ni študirala na Oxfordu, Sorbonni ali Harvardu; nikdar ni bila supermodel, še manj vrhunska športnica, priznana znanstvenica ali izjemno uspešna poslovna ženska; kljub temu pa je danes, tik pred svojim 46. rojstnim dnem, daleč najbogatejša Slovenka vseh časov."

In še: "Melania Trump, roko na srce, ni imela zares kakšne kariere, a njena zgodba se bere kot scenarij za hollywoodsko zgodbo o uspehu: prava ameriška pravljica. O Donaldu Trumpu vemo veliko, tako rekoč vse. Po drugi strani pa ne samo Američani, niti Slovenci ne vedo skoraj ničesar o Melanii Trump. A ko boste prebrali to knjigo, boste o njej izvedeli skoraj vse."

Požar ob tem poudarja, da neavtorizirana biografija ne pomeni, da sta z Omerzo v njej nastrojena proti gospe Trump, ampak da sta knjigo napisala neodvisno, da bi tako imela več svobode.

Vse več zanimanja za Melanijo Trump