Prvi mož Appla se je pridružil milijarderjem. Foto: EPA
Prvi mož Appla se je pridružil milijarderjem. Foto: EPA

Po oceni ameriškega Bloomberga, ki je sestavil lestvico indeksa milijarderjev (Bloomberg Billionaires Index), naj bi premoženje izvršnega direktorja podjetja Apple znašalo več kot milijardo dolarjev (850 milijonov evrov).

Na prvih treh mestih lestvice so sicer Amazonov Jeff Bezos s 186 milijardami dolarjev, Microsoftov Bill Gates, ki ima pod palcem 121 milijard dolarjev, in Facebookov Mark Zuckerberg, ki je danes vreden 99,7 milijarde dolarjev.

Povečanje Cookovega bogastva je posledica rasti vrednosti Applovih delnic, ki naj bi bile vredne skoraj 2000 milijard dolarjev. Med drugim ima Cook v lasti okoli 0,02 odstotka delnic, vrednih kar 375 milijonov dolarjev, lani pa je s plačo in bonusi zaslužil več kot 125 milijonov dolarjev.

Steve Jobs je položaj zapustil nekaj tednov pred smrtjo. Foto: EPA
Steve Jobs je položaj zapustil nekaj tednov pred smrtjo. Foto: EPA

Med izvršnimi direktorji tehnoloških podjetij, katerih premoženje se je v zadnjih tednih ob rasti delnic povečalo, je tudi Zuckerberg. Osebno premoženje ustanovitelja Facebooka je prejšnji teden prvič preseglo mejo 100 milijard dolarjev.

Tehnološka podjetja, kot so Apple, Facebook in Amazon, v času koronakrize krepijo poslovne rezultate, saj se vse več ljudi obrača na splet. Apple je pred dvema letoma postal prvo podjetje na svetu, vredno 1000 milijard dolarjev, zdaj pa se približuje mejniku 2000 milijard.

Leta 2011 nasledil legendarnega Jobsa

Tudi rast Cookovega premoženja tako ni presenečenje, je pa vseeno med milijarderji bolj malo direktorjev, ki hkrati niso tudi ustanovitelji družb, ki jih vodijo. Tako sta med milijarderji denimo Googlova soustanovitelja Larry Page in Sergey Brin, medtem ko glavni izvršni direktor Sundar Pichai ne sodi med najbogatejše igralce v Silicijevi dolini.

Cook se je Applu pridružil leta 1998 in zasedal vrsto visokih položajev, preden je avgusta 2011 na mestu glavnega izvršnega direktorja nadomestil Steva Jobsa. Legendarni Jobs je odstopil nekaj tednov pred smrtjo zaradi raka.

Cook se je sicer odločil večino svojega premoženja razdati v dobrodelne namene in je tako že podaril več milijonov dolarjev.