"Če bi imel v Applu duhovnega partnerja, bi to bil Jony," je nekoč dejal Steve Jobs. Foto: EPA

"Jony je izjemna figura v svetu oblikovanja in njegove vloge v ponovni oživitvi Appla se ne da opisati," je novico o odhodu povzel glavni izvršni direktor Appla Tim Cook. Ive, sicer po rodu Britanec, je bil odgovoren za oblikovanje vseh pomembnih Applovih produktov – iphona, ipada in tudi imaca leta 1998. Ta velja za produkt, ki je Apple rešil pred propadom. Zasnoval je tudi operacijski sistem Ios, ki poganja Applove naprave.

Podjetju se je pridružil na začetku 90. let, vodenje oblikovalcev pa prevzel leta 1996. Veljal je tudi za enega najbližjih zaupnikov soustanovitelja Appla Steva Jobsa. Zdaj namerava "ustanoviti lastno oblikovalsko podjetje, ki bo Apple štela med svoje primarne stranke", so navedli v ameriškem tehnološkem velikanu. Po navedbah Cooka bo Apple z Ivom še naprej sodeloval pri ekskluzivnih projektih, medtem pa bo Apple v prihodnje računal na "briljantno in strastno" oblikovalsko ekipo, ki jo je v podjetju vzpostavil odhajajoči vodja.

Sposoben je bil razumeti, kaj želi Steve Jobs

"Po skoraj 30 letih in neštetih projektih sem izredno ponosen na delo, ki smo ga napravili pri vzpostavljanju oblikovalske ekipe, procesa in kulture v Applu, ki nima primere," je dejal 52-letni Ive, in kot poroča BBC, dodal, da se zdi trenutno "naraven čas za spremembo". Ekipa je po njegovih besedah "živahnejša in bolj nadarjena" kot kdaj koli prej v Applovi zgodovini.

Tehnološki analitik Roger Kay iz podjetja Endpoint Technologies je za AFP poudaril, da je bila vloga Iva v Applu izredno velika: "Njegova oblikovalska senzibilnost je bila njegov ključni prispevek. Sposoben je bil razumeti, kaj želi Steve Jobs, in to pripeljati v resničnost. Bilo je precej magično," je opisal.

Apple se sicer v zadnjem času manj osredotoča na proizvode in vse bolj na storitve. Podjetje, ki je pred kratkim izgubilo položaj največjega na svetu po tržni kapitalizaciji, krepi svojo ponudbo storitev za pretakanje glasbe in digitalna plačila. Prodaja pametnih telefonov Iphone je medtem v prvem letošnjem četrtletju na letni ravni po podatkih raziskovalnega podjetja IDC upadla za 30,2 odstotka, na 36,4 milijona enot. Iphoni so bili v zadnjih letih ključno gonilo Applovih prihodkov.