Elvis Presley je umrl avgusta leta 1977 zaradi posledic dolgoletnega uživanja prepovedanih mamil. Foto: RTVSLO
Elvis Presley je umrl avgusta leta 1977 zaradi posledic dolgoletnega uživanja prepovedanih mamil. Foto: RTVSLO
Janis Joplin
Janis Joplin so oktobra leta 1970 našli mrtvo v hotelski sobi. Vzrok smrti je bil prevelik odmerek heroina. Foto: RTVSLO
Amy Winehouse
Amy Winehouse po glasu in glasbi pogosto primerjajo z zvezdnicami iz divjih 60. in 70. let prejšnjega stoletja. Takšen je očitno tudi njen način življenja. Foto: EPA

V študiji, opravljeni na univerzi Johna Mooresa v Liverpoolu, je bilo dokazano, da stereotip o rockovskih zvezdah, ki zgodaj zaslovijo, živijo hitro in umrejo mladi, še kako drži.

V študiji je Moores preučil vzorec 1.050 zvezdnikov iz Evrope in ZDA in statistično dokazal, da so imeli dvakrat več možnosti, da umrejo prej kot navadni smrtniki. Še zanimiveje je, da je bila pri stotih zvezdnikih, ki so umrli med letoma 1956 in 2005, povprečna starost ameriških zvezdnikov 42 let, medtem ko so bili evropski ob smrti v povprečju stari le 35 let. Vzrok smrti? V enem izmed štirih primerov so bili to alkohol in prepovedana mamila.

Zvezdniki so slab zgled mladim
Raziskovalci so s to raziskavo želeli izpostaviti tudi negativni vpliv zvezdništva na mlajšo populacijo. Predvsem zloraba prepovedanih mamil je tema, ki bi jo morala glasbena industrija resneje obravnavati, saj je znano, da ima eden od desetih mladostnikov v Veliki Britaniji za svojega idola rockovskega zvezdnika.

Zato skupina raziskovalcev predlaga, da bi "morali javnost v Veliki Britaniji opozarjati o negativnih posledicah samouničujočega vedenja oziroma načina življenja".

Ekscentričnost in nenavadnost
Danes imamo zaradi sorazmerno enostavnega prodora v medijski svet pravo poplavo zvezdništva. K temu seveda pripomorejo številni resničnostni šovi, bodisi glasbeni ali drugi. Zaradi tega je lahko uspešna le peščica t. i. zvezdnikov.

Če vzamemo primer glasbene industrije, je danes skorajda nemogoče, da bi industrija ustvarila zvezde takega kova, kot so bili The Beatles, The Rolling Stones ali Elvis Presley. Zakaj? Če zelo poenostavimo, preprosto zato, ker so v tistih časih obstajali le pop, rock ter morda še kaka podzvrst glasbe. Bolje rečeno, takrat ni bilo takšne poplave glasbenih žanrov, kot jo imamo danes, zato je bilo glasbeni industriji lažje ustvarjati in lansirati "prave" zvezdnike.

Tako se danes v poplavi glasbenih zvezdnikov prodajajo le tisti, ki so najbolj ekscentrični, saj le ti pritegnejo dovolj pozornosti škandalov lačnega ljudstva. Glasbena industrija bo tako namesto pridnega domačega fantka - ki v življenju ni poskusil prepovedanih substanc, kaj šele alkohola -, pod okrilje vzela glasbenika z nenavadnim videzom, ki medijsko pozornost privablja s pretepanjem, popivanjem in z uživanjem heroina. Pa kaj, glavno, da se prodaja!

J. S.