"Biti ambasador svoje države je nekaj najlepšega," je prepričana Tina Maze, ki tudi po koncu smučarske kariere ohranja sodelovanje s sponzorji in poslovnimi partnerji. Foto: BoBo

"Zdaj sem kot vse mame na svetu, ki vedo, koliko je dela s tem, in tudi sama ga imam. Moji dnevi so pretežno posvečeni družini," je Tina Maze povedala v pogovoru z STA. Šestintridesetletna Črnjanka je bila na letošnjem svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v Areju ponovno v vlogi sodelavke televizijske mreže Eurosport. "Smo v navezi, a letos ni svetovnega prvenstva ali olimpijskih iger, zato s tem zdaj nimam obveznosti," je o prihodnosti komentatorske kariere povedala Mazejeva.

Še vedno spremlja šport in alpsko smučanje, v katerem je v moškem delu zdaj zavela praznina. Avstrijski smučarski zvezdnik Marcel Hirscher je na začetku septembra namreč objavil konec svoje športne poti, ki jo je končal z osmimi zaporednimi naslovi skupnega zmagovalca svetovnega pokala. "Konkurenca v moškem delu svetovnega pokala je bila vedno izjemna. Drugi se bodo morali zdaj v medsebojni konkurenci zelo potruditi za zmage. Ko je tekmoval Hirscher, je bilo drugim težko stopiti na najvišjo zmagovalno stopničko. Pa tudi on ni zmagoval z lahkoto. Manjkalo bo to veliko ime športa, take 'mašine', kot je bil on, ni. Skoraj nerazumljivo je, kako lahko tako dolgo v nizu zmaguješ," je upokojitev avstrijskega smučarja komentirala Tina Maze.

A svetovni šport je že v preteklosti izgubil velika imena. "Tudi Lindsey Vonn, pa Maria Höfl-Riesch sta se upokojili, tudi sama ne tekmujem več. Bila so imena, ki so ustvarila določeno raven, določeno težavnost, ki je bila potrebna za osvajanje najvišjih dosežkov. In prihajajo nova imena, kot bodo tudi med fanti. Mikaela Shiffrin, Ilka Štuhec ... Te punce so bile že prej in so se zdaj prebile naprej."

Od belih strmin se je slovenska šampionka uradno poslovila na mariborski Zlati lisici leta 2017. Foto: EPA
Od belih strmin se je slovenska šampionka uradno poslovila na mariborski Zlati lisici leta 2017. Foto: EPA

Mazejeve v resnem tekmovalnem vrvežu ni že štiri leta. "Tekmovanj sploh ne pogrešam, mogoče še kak zavoj, a le zase, za svojo dušo. To bo na vrsti, ko bo zapadel sneg." Vrtoglavo visoke pete so zamenjale smučarske čevlje. Te je "sezula" po karieri, ki jo je uradno končala 7. januarja 2017 s predčasnim koncem prve vožnje na veleslalomu na Zlati lisici v Mariboru. Zadnje prave tekmovalne tekme je sicer opravila že spomladi leta 2015.

Vedno je bila oblegana od navijačev in medijev in tudi zdaj jo še vedno v vrsti čakajo za fotografiranje in avtograme vsakič, ko se pojavi v javnosti. Četudi se po karieri izogiba soju medijskih žarometov, občasno z javnostjo deli vtise prek družabnih omrežij.

"A ob vsem delu z družino ostane čas tudi za druge stvari. Kot je sodelovanje z mojimi partnerji, ki sem jih imela še v času kariere. Kot je Slovenska turistična organizacija, s katero sodelujemo že ... prav pomisliti moram, koliko let je že ... A sem na to zelo ponosna. Biti ambasador svoje države je nekaj najlepšega," je Tina Maze povedala ob robu Barcolane, kjer je na največji jadralni regati na svetu s skupinskim startom podelila nagrade za sobotni del dogodka.