Kolekcija vrtnega pohištva Concrete Garden je odgovor na potrebo po oblikovanju filigranskega pohištva z estetskimi lastnostmi betona. Foto: Klemen Razinger
Kolekcija vrtnega pohištva Concrete Garden je odgovor na potrebo po oblikovanju filigranskega pohištva z estetskimi lastnostmi betona. Foto: Klemen Razinger
Enosed, miza s klopjo, pasja uta, vrtni umivalnik, vaza s pokrovom in drugi izdelki kolekcije Concrete Garden so izdelani v Sloveniji, v sodelovanju s podjetjem Esal. Foto: Klemen Razinger
Luč iz valovite strešne kritine, pri kateri je oblikovalko navdihnila tradicionalna slovenska jed: potica. Foto: Klemen Razinger

Pred petimi leti se je Tina Rugelj, sicer arhitektka, v Milanu prvič predstavila v okviru salona Satellite, razstavnega prostora, namenjenega mladim, obetavnim oblikovalcem, ki tam predstavijo svoje izvirne ideje, prototipe. Takrat je očarala s kolekcijo vrtnega pohištva z vlaknocementa, ki učinkuje zelo filigransko, na otip je toplo, po videzu pa spominja na beton.

O betonskem vrtu Tine Rugelj smo pisali že avgusta 2015. Takrat je arhitektka in oblikovalka za MMC med drugim povedala: "Kupci moje kolekcije so ljudje s posebnim odnosom do estetike in materiala. To ni širok krog ljudi, kar tudi nikoli ni bil moj cilj."

Zdrži vse vremenske vplive
"Mene je na začetku pritegnil material in želela sem razviti neko serijo pohištvenih izdelkov. Ni naključje, da so vrtni. To je material, ki se prvotno uporablja za strešno kritino in zdrži vse vremenske vplive," o poetični vrtni kolekciji Moj betonski vrt (za tuji trg Concrete Garden), ki je ob slabem vremenu ni treba umakniti pod streho, pove oblikovalka.

Danes se kot tista, ki ji je uspelo, v Milanu predstavlja na posebni retrospektivni razstavi salona Satellite, ki prikazuje izbrane in uspešno uresničene projekte zadnjih 20 let.

"Milano je res zelo pomembna točka, odskočna deska za vsakega oblikovalca, prostor, na katerem se res lahko povežeš s svetom. Tja pridejo vsi: od Brazilcev pa do Indijcev. Za vse, ki imajo nek izdelek, idejo, najboljše izhodišče, žal mi je, da pri nas vsi tega ne razumejo," pravi Rugljeva, katere "betonski vrt" je prejel tudi nagrado pohištvo leta 2013 Društva oblikovalcev Slovenije.

Vztrajnost in dobra ideja ključa do uspeha
Prepričana je, da bi se na milanskem sejmu lahko uspešno predstavilo še več slovenskih oblikovalcev, saj je možnosti veliko, potrebni sta le vztrajnost in dobra ideja.

Sama je tokrat v Milano prišla z vrtnega sejma v Zürichu, kjer je bil njen enosed uvrščen med izdelke leta, pred tem pa je na domačem sejmu Dom predstavila še eno svojo novost: luč iz valovite strešne kritine, pri kateri jo je navdihnila tradicionalna slovenska jed: potica.

Oglejte si še priloženi prispevek iz večerne oddaje Kultura in fotografije v galeriji – vsako izmed njih lahko povečate s klikom.