Vlaknocementu se namesto armature dodajo vlakna, ki prevzamejo vlogo armature, zato ga je mogoče oblikovati. Foto: Klemen Razinger
Vlaknocementu se namesto armature dodajo vlakna, ki prevzamejo vlogo armature, zato ga je mogoče oblikovati. Foto: Klemen Razinger

Preden se vlaknocement strdi, ga je mogoče z lahkoto oblikovati. Ko pa se posuši, postane zelo stabilen in odporen proti vremenskim razmeram.

Izdelki iz vlaknocementa so tudi lažji, zato jih lahko poljubno razporejamo po površini. Foto: Klemen Razinger
Tri v enem: vaza s pokrovom, cvetlični lonček ali odlagalna površina - element, ki mu je arhitektka dodala "zlato prevleko". Foto: Minibig

Kupci moje kolekcije so ljudje s posebnim odnosom do estetike in materiala. To ni širok krog ljudi, kar tudi nikoli ni bil moj cilj.

Tina Rugelj
Tina Rugelj dela v svojem arhitekturnem biroju, v katerem se večinoma ukvarja z oblikovanjem interierjev ter prenovami stanovanj in hiš. Foto: Mimi Antolovič
Pasja uta se poleti ne segreje tako kot klasični beton. Foto: Klemen Razinger

Kolekcijo My Concrete Garden (Moj betonski vrt) je slovenska arhitektka Tina Rugelj prvič predstavila javnosti na svetovno najpomembnejšem pohištvenem sejmu v Milanu Salone Satellite (2012), na katerem se javnosti predstavijo mladi oblikovalci z vsega sveta. Vrtna miza, klop, umivalnik, pasja uta, modularna stena in lonec za rože, narejeni iz vlaknocementa, gradbenega materiala za pročelja in valovite strešne kritine, so bili pred tremi leti na trgu prava osvežitev. "Ko sem oblikovala svoje prve kose, še ni bilo veliko betonskih pohištvenih kosov in dodatkov. Danes jih srečamo prav povsod, najdemo vse, od luči do raznovrstnih vaz, betonskih tlakov in drugih oblog," razlaga sogovornica, ki je po diplomi na ljubljanski fakulteti za arhitekturo študij nadaljevala na barcelonski EINI. V Španiji je opravila tudi pripravništvo.

V rubriki Lepota bivanja vam predstavljamo zanimive projekte in ustvarjalce iz sveta urbane kulture, oblikovanja in arhitekture. Poudarek je na slovenskih oblikovalcih in zanimivih interierjih, ki jim je namenjena rubrika Prostor in pol. Če v svojem kraju opazite zanimiv projekt, dogodek ali ustvarjalca, nam pišite na lepota.bivanja@rtvslo.si ali katja.stok@rtvslo.si.

Pred kratkim je bilo delo slovenske arhitektke opisano tudi v prilogi ameriškega časopisa Financial Times How To Spend It. V CNN-ovi rubriki Style, ki je gostila deset trenutno najbolj znanih oblikovalcev - med njimi Toma Dixon, Oki Sato, Yvesa Beharja in Patricio Urquiolo -, pa jo je ustanovitelj blagovne znamke FOXCAT izbral kot eno izmed postavljavk smernic, ki s svojim konceptom, obliko in materialom predstavlja prihodnost oblikovanja. "Izbora sem zelo vesela, saj pomeni, da so bile moje odločitve v toku oblikovanja in razvoju produkta pravilne," pravi sogovornica. "Čeprav se bo morda slišalo nenavadno, so me do zdaj novinarji poiskali sami. Menim, da se uspešen in zanimiv proizvod oglašuje sam. Je pa res, da je za doseg širše mreže morebitnih kupcev in distributerjev potrebnega več dela."

Izbrani kupci iz vse Evrope
Kot pravi Tina Rugelj, imajo kupci njene kolekcije, ti so predvsem iz Švedske, Nizozemske, Anglije, Belgije in Nemčije, "poseben odnos do estetike in materiala". "To ni širok krog ljudi, kar tudi ni bil moj cilj. Večinoma so to ljudje, med njimi je kar nekaj arhitektov in oblikovalcev, ki jim je estetika vidnega betona blizu."
Kolekcija betonskega vrtnega pohištva je sicer nastala kot odgovor "na potrebo po oblikovanju filigranskega pohištva z estetskimi lastnostmi betona". "Poleg tega predstavlja beton iz drugega zornega kota, saj kolekcija spreminja hladen material v elegantne oblike in tanke predmete v statično močne elemente. Grobemu materialu daje poetično razsežnost. Vlaknocement je zelo trpežen material, odporen proti vsem zunanjim vplivom: vodi, dežju, snegu, ledu, soncu. Od tod tudi izhodišče za oblikovanje vrtne kolekcije, ki je ni treba umikati ob slabem vremenu," pojasni arhitektka, ki jo navdušuje delo italijansko-brazilske modernistične arhitektke in oblikovalke Line Bo Bardi.

Namesto armature vlakna
Izbira betona kot materiala za oblikovanje je bila na neki način logična, saj se Tina z njim v arhitekturnem biroju srečuje vsakodnevno. "Kdor pozna lastnosti betona, ve, da je z njim težko doseči tankost. Tankost in beton sta kontradiktorna pojma," razlaga in pojasni, da je prav iz tega razloga izvedla obširno raziskavo materiala in tako prišla v stik s podjetjem Esal iz Anhovega, ki izdeluje valovito strešno kritino iz vlaknocementa.

Čisti beton brez armature namreč ni primeren za oblikovanje, saj doseže tankost pri približno najmanj šestih centimetrih. Če pa betonu dodamo vlakna (naravna ali sintetična, organska ali anorganska), dobimo material z izjemnimi lastnostmi. Vlakna namreč prevzamejo vlogo armature, zato jih je mogoče oblikovati. "Preden se vlaknocement strdi, ga je mogoče z lahkoto oblikovati. Ko pa se posuši, postane zelo stabilen in odporen proti vremenskim razmeram. Te lastnosti razvije v od treh do štirih tednih od oblikovanja ... Vlaknocement, ki sem ga uporabila pri svoji kolekciji, je patentiran švicarski material, ki poleg posebnih tekstilnih vlaken vsebuje tudi celulozo. To je tudi razlog, zakaj je od vseh vlaknocementov Esalov vlaknocement najlažji, in kar je najzanimiveje, celo mehek in topel na otip. Podobno kot surov les."

Prilagodljiv material
Debelina izdelkov iz vrtne kolekcije My Concrete Garden se giblje med 10 in 16 milimetri, njihova teža je primerljiva z masivnimi lesenimi izdelki, "le da ti ne morejo biti tako tanki niti jih ni mogoče upogibati". Če je recimo teža navadnih betonskih vrtnih umivalnikov nad sto kilogramov, je teža vrtnega umivalnika iz vlaknocementa (40 x 40 x 70 cm) zgolj deset kilogramov.

Vaza s pokrovom, ki ima lahko funkcijo cvetličnega korita, odlagalne površine ali zabojnika za shranjevanje, ima 16 kilogramov, miza s klopjo 56 kilogramov, pasja uta pa 42 kilogramov. "Pasja hišica je narejena iz vlaknocementa, ki se poleti ne segreje tako kot klasičen beton in pozimi prav tako ni tako mrzel. Hišica je uporabna, vendar predpostavlja, da bodo lastniki psov ravnali po zdravi pameti in jo pravilno umestili v vrt. Psa nihče ne bo prepričal, da je v njej, če sam ne bo tako hotel. Do zdaj so bili še vsi z njo zadovoljni."

Nadgradnja kolekcije z dodatkom zlate
Kolekcijo My Concrete Garden je lani nadgradila z modularno klopjo in zlatimi dodatki, s katerimi je prekrila pokrov cvetličnega korita. "Z zlatimi dodatki sem želela pokazati, da kolekcija daje še veliko možnosti za nadgradnjo. Zlata barva, ki večinoma predstavlja nekaj dragocenega, popolnega, sijočega, je bila izbrana namenoma, kot kontrast primarnemu videzu in naravni surovi obdelavi vlaknocementa."

Preden se vlaknocement strdi, ga je mogoče z lahkoto oblikovati. Ko pa se posuši, postane zelo stabilen in odporen proti vremenskim razmeram.

Kupci moje kolekcije so ljudje s posebnim odnosom do estetike in materiala. To ni širok krog ljudi, kar tudi nikoli ni bil moj cilj.