Lutka s podobo glasbenika Nica Cava je bila ena izmed prvih
Lutka s podobo glasbenika Nica Cava je bila ena izmed prvih "zvezdniških lutk", ki jih je zašila Tina, in je po njej še vedno največ popraševanja. Foto: Katja Štok
Charlatan De Balkan oziroma Magnifico s svojimi zapeljivimi brki in obvezno zlato verižico. Foto: Mimma arhiv
Diplomirana sociologinja in umetnostna zgodovinarka Tina Renko je svojo pot našla s pomočjo svoje otroške punčke Mimme, ki ji je bila navdih pri kreiranju novih lutk. Foto: Mimma arhiv
Pevec skupine Guns'n'Rose Axl Rose prav takšen, kot je (bil). Foto: Katja Štok
Slikarka Frida Kahlo v družbi glasbenika Questlova in Davida Bowieja. Foto: Mimma arhiv
Le čigava je ta roka ... Foto: Mimma arhiv
... Billyja Idola, seveda. Foto: Reuters
Eden in edini MIchael Jackson. Foto: Mimma arhiv
Tina je bila presenečena, ko je ugotovila, da stranke manj naročajo lutke s podobo znanih žensk, med katerimi je predvsem pri naročilih iz tujine priljubljena Frida Kahlo. Foto: Mimma arhiv
Največ težav in časa je porabila pri izdelavi glasbenice Patti Smith, saj se ni mogla odločiti, kakšno izrazno mimiko naj ji upodobi. Foto: Mimma arhiv
'Divja stvarca' Jimi Hendrix. Foto: Mimma arhiv
Za izdelavo lutk ima Tina pripravljene šablone, z detajli pa jim vdihne še njihov karakter. Foto: Mimma arhiv
Svojo podobo je dobilo tudi kar nekaj slovenskih osebnosti, med njimi pevec skupine Laibach Milan Fras. Foto: Mimma arhiv
Seveda pa je zašila tudi svoj portret. Foto: Mimma arhiv

Nick Cave je res dobil njeno lutko, lani, na koncertu v Ljubljani, Magnifico pa je posnel videospot za pesem Cici Mici. Tina Renko je bila kot izobražena humanistka nezaposljiv kader, ki se je po tečaju šivanja izurila v pravo umetnico oblikovanja lutk.

Živi in dela na Premu pri Ilirski Bistrici. Profesorica sociologije in umetnostne zgodovine, ki nikakor ni mogla dobiti službe, se je zgolj slučajno pred štirimi leti udeležila šiviljske delavnice, ki jo je pripravila njena prijateljica. Ob koncu istega leta so nastale Mimme, lutke, kakršne smo imeli vsi otroci osemdesetih let prejšnjega stoletja, tiste z veliko skuštrano glavo in mehkimi bingljajočimi udi.

Tina je postala s svojo Mimmo, ki je bila pravzaprav deček z veliko skuštrano glavo in bingljajočimi udi (lutke so se po spolih razlikovale le po obleki) in jo je zaplenila svojemu bratu, nerazdružljiva. Po svoji muzi iz otroštva je začela šivati lutke, ki so ji sledile tudi nekatere živali. Naročil ne šteje, dela vsak dan. Ko jo vprašam, ali ima urnik bolj javna uprava ali zasebni sektor, nasmejana sogovrnica odgovori, da poskusi čim več narediti dopoldne, "saj imam takrat največ energije".

Po skrbni preučitvi svoje "žrtve", sledi skica na papirju, izbor blaga, krojenje, izris s šablonami in izrez z laserjem. Na Premu pri Ilirski Bistrici so tako v obliki zašitega portreta zaživeli Igor Vidmar, Milan Fras (Laibach), Tadej Košir (Muff), pa Billy Idol, Michael Jackson, David Bowie, Questlove, John Lennon, Patti Smith in tudi Tina Renko.


Koga imate trenutno na mizi?
Trenutno delam klasično punčko, imam še naročilo za Pink Floyde in AC/DC.

V Sloveniji lahko status zvezdnikov prisodimo le politikom. Vem, da se izogibate tej temi, pa vendarle, kateri politik bi bil najzanimivejši za upodobitev?
(Dolg premislek.) Ne vem … pred časom sem po naročilu naredila Nelsona Mandelo. Politika si niti ne bi želela narediti, saj mi sami po sebi niso zanimivi …

… no, predsednik Borut Pahor je zagotovo zanimiv!
Če bi že naredila politike, bi bili vsi enaki, vsi bi bili v tistih oblekah, vsi so tako brezizrazni, sploh niso zanimivi (smeh).

Vaša prva lutka iz vrst slavnih oseb pa je bil Nick Cave. Ko je imel lani v Ljubljani koncert, je skupaj z Warrenom Ellisom (iz spremljevalnega benda Bad Seeds) prejel svoj sešiti portret. Ste morda dobili kakšen odziv?
Neka stranka je naročila oba, Nicka Cava in Warrena Ellisa, saj jima je lutki želela predati kot darilo. Menda so lutki predali, a več informacij nimam.

Ko sem si ogledovala te vaše znane portretirance, je neverjetno, kako zelo ste pri nekaterih ujeli tudi njihovo energijo. Recimo pri Axlu Rosu, Davidu Bowieju, Michaelu Jacksonu. Kako 'všijete' značaj?
Težko je narediti lutko … jaz delam tako, da imajo vse lutke enak obraz, razlikujejo se po tem, ali imajo usta v obliki nasmeška ali ravne črte, Nicka Cava ali Patti Smith si ne predstavljam z nasmehom. Določenim ljudem pač ustrezajo ravna usta. Dodam jim tudi obrvi, ki potem naredijo določen izraz. Sicer pa so mi zanimivejši posamezniki s prepoznavno podobo, kot je recimo Axl Rose. Že ko vidiš njegova oblačila, veš, kdo je. Včasih pa je res težko narediti nekoga, da bo res prepoznaven.

Pravijo, da značaj obraza definira nos, ki pa ga Mimme nimajo. Ste ugotovili, kateri je tisti element, ki nas vizualno definira?
Ko želi nekdo portret sorodnika ali prijatelja, mi pošlje slikovni material, na podlagi katerega si ustvarim prvi vtis o tej osebi in si zamislim podobo lutke. Ko pa pošljem predloge stranki, si ta želi popravke, saj sebe vidi drugače. To mi je bilo vedno zelo zanimivo.

V nekem intervjuju ste omenili "incident" z modro obleko.
Da, dobila sem več fotografij neke gospe, na katerih je bila vedno oblečena v modro obleko. Zato sem sklepala, da je ljubiteljica modre barve ali vsaj oblek, a se naročniki niso strinjali z mano (smeh).
O portretirancu lahko torej veste več, kot on sam o sebi. To pomeni, da ste neke vrste Google Analytics, ali kako?
Ha ha, mogoče.

Čisto zares pa so vaše priprave na izdelavo predvsem zvezdniških lutk izjemno temeljite. Preučite njihovo podobo, mimiko, življenjsko filozofijo, si ogledate videospote, fotografije. Vas je kakšen podatek kdaj presenetil?
Spomnim se le, da sem imela velike težave z izdelavo Patti Smith, naj ji naredim nasmešek ali ravna usta. S tem sem se ukvarjala več časa, kot bi bilo treba. Ogledala sem si veliko intervjujev z njo in bila pozorna, ali sploh ima nasmešek. Na koncu sem se odločila za ravna usta. Takšni detajli se mi zdijo zelo pomembni pri lutki. Če se ne morem odločiti, raje pustim, da mine nekaj časa, in se potem lotim dela.

Vaša Patti Smith ima v laseh širok trak z leopardjim vzorcem, belo majico z napisom 'Fuck the Clock' in kavbojke iz džinsa. Kako se iz vsega nabora odločite za končno podobo?
Večinoma na podlagi tega, kar je najznačilnejše za to osebo in na podlagi česar ga ljudje takoj prepoznajo. Odvisno je tudi od zahtevnosti oblačila.

Koliko so visoke lutke?
50 centimetrov.

Majhne torej, še manjši pa je potisk na majici Axla Rosa. Kako to izvedete?
V Ilirski Bistrici mi gre včasih na roko tiskar, saj se večini ne da ukvarjati s tako majhnim naročilom majčk ali dveh. Ko so videli majčko, so me sicer debelo pogledali, a če živiš v majhnem lokalnem okolju, je to lahko tudi prednost, saj se ljudje poznamo in ti gre kdo na roko. Sicer pa ima moj fant laser, s katerim tudi kaj izrežem. Ravno pri Patti Smith smo napis 'Fuck the Clock' izrezali iz samolepilnega filca in ga nalepili na majico.

No, ko ste ravno omenili vašega parterja, tudi on je kar precej vpet v izdelavo vaših lutk. Že kaj godrnja, ker mora izdelati miniaturno kitaro za Magnifica ali Davida Bowieja?
Negoduje predvsem, če ima gnečo, in mu potem jaz naložim še dodatno delo.

Iz česa pa so narejene te majhne kitare, ali pa miniviolina Warrena Ellisa?
Izrezane so iz lesene vezane plošče, strune in detajli so vgravirani, pobarvane pa so z akrilnimi barvami. Včasih je treba improvizirati, prvič je najtežje, saj moraš narediti vektorsko ilustracijo, ki gre potem prek programa v izrez.

Izdelavo miniaturnih kitar torej obvladate, postavljam vam nov izziv, da naredite Tomija Megliča s črno lakiranimi nohti!
Da … ha ha … upam, da ne bom dobila naročila Megliča, ker ne vem, kako bi to izpeljala.

Pa katero podobo izbrati - tisto z napol zabrito glavo ali tisto s klobukom?
Malo bi ga morala preučiti, tista z napol zabrito glavo bi bila zanimiva.
Od žensk sva omenili le Patti Smith, izredno popularne pa so lutke Fride Kahlo. Menda vam je zanimiva naša Raiven. Pa vendarle, zakaj tako malo žensk, imajo moški bolj dodelano podobo?
Zvezdnike izdelam večinoma po naročilu. Do Patti Smith nisem naredila nobene ženske, razen Fride Kahlo. V nekem trenutku sem bila res začudena in sem se začela spraševati, kdaj bom dobila naročilo kakšne rokerice, glasbenice, karkoli. Sem pa dobila iz tujine naročilo za Carmen Mirando in Celie Cruz, pevki iz Latinske Amerike, ki sta že pokojni.

Bi bila težava, če bi nekdo naročil lutko današnjih popzvezdnic, recimo Beyoncé ali Rito Oro, ki nimajo neke posebne značilnosti, razen te, da so na odru večinoma v spodnjem perilu?
To sploh ni težava, saj sem že izdelala Mimmo v kopalkah. Moji ciljni skupini strank sta dve: tiste, ki naročajo portrete zvezdnikov, in tiste, ki naročajo lutke za najmlajše, zato ni težav, da bi imela Mimma modrček in kopalke.

Kaj pa vam je ljubše, izdelava zvezdnikov ali osebna naročila?
Odvisno, zanimiva so naročila, ko mi stranke pošljejo svoja oblačila, da iz njih naredim oblačila za lutko. Stranka mi je poslal oblačila svojega sina, ki je bil nedonošenček. Poleg je poslala kapico, da bi jo dali medvedku na glavo in dejansko je imel medvedek preveliko glavo za tisto majhno kapo, zato sem iz nje naredila šal.

Pa se vam stranke potem še kaj oglasijo?
Da, velikokrat mi pošljejo fotografijo. Hči neke stranke je šla v Avstralijo, zato je dala narediti lutko iz njenih oblačil in iz tunike, ki sta jo obe radi nosili. Lepa zgodba je tudi ta, ko so stari starši iz Slovenije, ki imajo vnuke v tujini, naročili svoja portreta in ju dali vnukoma, da sta ju vzela s seboj v tujino.

Imate veliko naročil iz tujine?
Iz tujine naročajo predvsem zvezdnike.

Vaše lutke postajajo vedno bolj zbirateljski kosi. Razmišljate kaj v smeri, da bi sodelovali z galerijami?
Ne še, bi bilo pa zanimivo.

Pa lahko živite od svojega dela?
Da se, a moraš biti priden in discipliniran. Od tega ne obogatiš.

Zelo zanimiva pa je zgodba, prek katere sem tudi sama prišla do vas, namreč, Magnifico je lutko prodajal na svoji spletni strani. Kot se je izkazalo, pa ste to lutko naredili za 10-letno deklico, po objavi na Facebooku pa jo je videl tudi Magnifico in stopil z vami v stik, sledil je videospot za Cici Mici. Nora zgodba! In kaj vam je rekel Magnifico, ko vas je poklical?
Vse skupaj mu je bilo zelo zabavno. Mi je pa najprej poslal sporočilo na Facebook in me vprašal, če me zanima sodelovanje. Ko sva se dobila, sva se pogovarjala predvsem o tem, kako bi lahko z lutkami posneli videospot. Ta je bil posnet v tehniki animacije zaustavljenih gibov 'stop motion', zaradi česar smo morali lutke učvrstiti, da so ostale v nekem položaju, zato so bile ožičene. V notranjosti so imele žice, da je bila lahko vsaka njihova kretnja posebej fotografirana.

Za katero lutko imate največ naročil?
Za Nicka Cava, zagotovo.

Pa smo spet pri Nicku Cavu, lahko bi rekli, da ste zgradili svojo kariero z njim!
Da, res je! Nick Cave je daleč najbolj popularen, tako v Slovenji kot v tujini. Veliko povpraševanja je tudi po Fridi, a to bolj iz tujine.

Frida je postala kar malo eksploatirana kot popikona, se vam ne zdi?
Frida je zelo zanimiva, sploh zaradi svojega življenja. Je zelo močna ženska. Zanimiva mi je tudi zato, ker sem sama umetnostna zgodovinarka in se v preteklosti ženskih slikark sploh niso omenjali.

Kaj pomislite, ko pogledate svojo življenjsko zgodbo – po diplomah iz sociologije in umetnostne zgodovine ste se na trgu borili v vseh 'lepotah' prekarnih delavcev izvisene generacije Y in se po spletu okoliščin uveljavila kot ustvarjalka unikatnih lutk.
Nekoč me je nekdo vprašal, ali se nikoli ne naveličam izdelovati lutke, sicer izdelujem še torbice in broške, a se ne, saj je vsaka lutka nov izziv.

Prsti vas torej še ne bolijo dovolj?
Ne.

Katja Štok, fotografije: Mimma arhiv
katja.stok@rtvslo.si

View this post on Instagram

A post shared by Tina Renko (@mimmadolls) on Aug 27, 2018 at 11:36pm PDT