Lepota bivanja
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.8 od 21 glasov Ocenite to novico!
Starši pri opremljanju otroških sob včasih slepo sledijo oblikovalskim smernicam in pozabijo na tisto, kar je res pomembno: funkcionalnost. Foto: Promocijsko gradivo
       Pastelne barvne sheme, ki so preplavile družabna omrežja, v nobenem primeru niso najboljša izbira za otroka. Na splošno je pri trendovskih otroških sobah zadnjih let problem splošno pomanjkanje kontrastov in širine nabora, tako v oblikovnem kakor tudi v smislu izbora barvne palete. Kot pri izboru pohištva je glede barv tudi pri otroških sobah enako pravilo - večje ploskve v otroški sobi naj bodo obdelane z umirjenimi in manj kontrastnimi barvnimi toni. Manjše površine pa so lahko prekrite s kontrastnimi barvami, ki sobo poživijo in delujejo kot poudarek.       
Trenutno so na izbiro tri velikosti stolčka, in sicer za otroke, visoke od 80 do 95 cm, od 95 do 110 cm in od 110 do 125 cm, kar v grobem pomeni, da je primeren za otroke med 18. mesecem in 8. letom starosti. Bistvenega pomena je namreč to, da otrok med sedenjem ohranja kolenski kot med 90 in 100 stopinjami, ki omogoča najboljšo ergonomijo sedenja. Foto: Promocijsko gradivo
Mlada ekipa iz dežele brez verjame v svoj izdelek, s katerim so se podali tudi čez meja Slovenije. Njihovi prototipi aktivnega stola za odrasle, predhodniki Mushyja, so bili testirani na Inštitutu za kineziologijo, kjer so na vrhunskih športnikih dokazali, da so ustvarili "pametni" stol, ki brez nepotrebne mobilne aplikacije po 45 minutah spomni, da se je treba vstati. "Glavni cilj pa je to, da bodo lahko ljudje vseh starosti sedeli na naših aktivnih stolih," pojasnjujejo pri Active Chair. Foto: Jakov Fir Čečura
Njihov izdelek se je znašel v naboru najboljših idej sejma Ambient. Foto: Promocijsko gradivo
Mushy je nadgradnja žoge za sedenje, hkrati pa odpravi njene slabosti. Ena glavnih prednosti je ta, da v konstrukciji ni nevarnih vzmeti in da je vrtišče konstrukcije, ki omogoča aktivno sedenje, točno na sredini med sedežem in tlemi, kar daje najbolj optimalen lok gibanja, to pa omogoča precej bolj naravno gibanje kot na žogi, pri kateri je vrtišče na stiku s tlemi. Foto: Promocijsko gradivo
Travica na podlagi ni le za okras: poleg tega da že na prvi pogled poudari celoto izdelka, gre za certificirano umetno travo, ki še dodatno stimulira otroška stopala, kjer je ogromno živčnih končičev. Problem je namreč, da ima že kar 60 odstotkov otrok ploska stopala in slabo oprijemljivost, pojasnjujejo razvijalci izdelka. Foto: Promocijsko gradivo
Kontrastne barve skupaj z mehko travnato podlago neposredno vplivajo na razvoj sinaps v možganih, pravijo ustvarjalci stola Mushy. Foto: Promocijsko gradivo

Dodaj v

Stolček Mushy: Če otrok že mora sedeti, naj sedi aktivno

Bolje soba brez stola kot soba s slabim stolom
22. junij 2017 ob 06:37
Črnomelj/Ljubljana - MMC RTV SLO

Otrokom v nobenem primeru ne bi smeli kupovati udobnih stolov, saj takrat mišice spijo, namesto da bi se krepile in omogočale trdnejšo oporo hrbtenici."

To vsem staršem in skrbnikom na srce polaga ekipa v ozadju aktivnega stolčka Mushy iz mladega belokranjskega inovativnega podjetja Active Chair, s katerim želijo spremeniti način, na katerega sedijo naši otroci. Direktor Sebastjan Štarkel, vodja marketinga Mateja Vrščaj, inovator Boris Pfeifer in oblikovalec Tomaž Aupič so prepričani, da je nujno za celostni razvoj začeti skrbeti čim prej, zato so razvili stol, ki otrokom omogoča naraven razvoj hrbtenice, krepi hrbtne in trebušne mišice, izboljšuje ravnotežje in koordinacijo, povečuje koncentracijo in spodbuja ustvarjalnost ter dodatno stimulira živčne receptorje na stopalih.

Za MMC je ekipa v ozadju stolčka Mushy, ki je naletel na odličen odziv med strokovnjaki, prva serija izdelkov pa je že pošla, odgovorila na nekaj vprašanj o omenjenem izdelku, pa tudi o napakah pri opremljanju otroških sob in o tem, kako lahko najmlajšim zagotovimo zdrav razvoj gibalnih sposobnosti.


Kaj je glavna prednost stola Mushy?
Sebastjan: Otroka nezavedno spodbuja k zdravi drži, ne da bi otrok sploh pomislil na to, in ne dopušča možnosti, da bi se otrok "zasedel" v napačnem položaju, kot to vsak dan počnemo. Prepričani smo, da je pri težavah s hrbtenico treba začeti že s preventivo, zato smo razvili tehnološko dovršen in edinstven otroški stol za aktivno sedenje za otroke med 1,5. in 8. letom starosti. To obdobje je ključno za otrokov celostni razvoj.

Mushy je tudi prvi stolček za aktivno sedenje, ki ga lahko uporabljajo otroci že pri 18 mesecih starosti. Gre za poseben način sedenja, pri katerem otrok dejansko krepi notranje hrbtne mišice, ki so glavna opora hrbtenici. Stolček preverjeno pomaga tudi pri boljši koncentraciji, saj daje otroku nujno potrebno svobodo gibanja in tako se lahko osredotoči na to, kar mora početi. Vedno poudarjamo, da je sedenje škodljivo, a če že sedimo, sedimo na stolčku, ki ne omogoča pasivnega, ampak aktivno sedenje.

Zakaj ste se odločili za obliko gobice oziroma mušnice? Ste želeli z videzom pritegniti mlade uporabnike, da bi raje sedeli na njem, ali vzroki tičijo drugje?
Tomaž: Stol je oblikovan po principu "form follows function", kar pomeni, da ima vsak element stola dobro premišljeno funkcijo. Noben oblikovni element ni samo forma. Torej gre za simbiozo prepoznavne oblike in terapevtske funkcije. Želeli smo motiv, ki bo otrokom blizu, da ga vzamejo za svojega, kot del svojega okolja, in mušnica se je izkazala za odlično izbiro. Kontrastne barve skupaj z mehko travnato podlago tako neposredno vplivajo na razvoj sinaps v možganih. Aktivni stolček Mushy by Active Chair ni samo oblikovalski produkt – ne prodajamo le dizajnerskega kosa pohištva, temveč zdravo priložnost za celosten otrokov razvoj.

Iz kakšnih materialov je stolček izdelan? Ali gre za v celoti slovenski izdelek?
Mateja: Z izjemo trave (zaradi potrebnega certifikata) smo zelo veseli, da nam je uspelo skleniti sodelovanje s slovenskimi razvojnimi dobavitelji. Osnovna konstrukcija stola je iz brezovega lesa, zaščitenega z naravnim lanenim oljem, in jeklenega osrednjega dela. Sedež je iz večslojne progresivne pene, prilagojene sedenju otrok. Pena je zaščitena s snemljivo bombažno prevleko v originalni rdeči in sivi barvi. Konstrukcija ima nosilnost do 150 kg, kar jamčimo s petletno garancijo na patentiran sistem nosilne konstrukcije s krogelnim zglobom, ta ne potrebuje vzdrževanja.

Kam vse so že odpotovale vaše "mušnice"?
Sebastjan: Naše aktivne gobice so odpotovale v Italijo, v Veliko Britanijo in na Švedsko (kjer v tem mesecu začnemo prodajo v trgovinah s senzorično opremo), trenutno največ kupcev pa imamo ravno iz Slovenije. V teh dneh se pripravljamo tudi na širitev na nemški trg.

Kot ste mi zaupali, ste v vaši ekipi mnenja, da se pri izbiri otroške opreme preveč da na udobje in premalo na gibanje?
Mateja: Gre za to, da se ne posveča velika pozornost pri nakupu pohištva za otroke, saj prevladuje mišljenje, "tako ali tako bo otrok to kmalu prerasel" in "moj otrok tako ali tako ves čas teka okoli". Zato se kotički naših najmlajših v obdobju, ko bi morali biti najbolj pozorni pri nakupu pohištva, torej v prvih petih letih življenja, polnijo z nastavljivimi stolčki, raznimi udobnimi počivalniki za otroke, ali pa se kupujejo drage mize in zraven pasivni stolčki, ki pa dejansko neposredno vplivajo na razvoj otroka in bi morali starši biti pozornejši na izbiro. Otrokom v nobenem primeru ne bi smeli kupovati udobnih stolov, saj takrat mišice spijo, namesto da bi se krepile in omogočale trdnejšo oporo hrbtenici. Raziskave in statistika pa tako govorijo same zase.

Problem je tudi slaba izbira na trgu. Vse gre v udobje in premalo v gibanje. To nam priznavajo tudi strokovnjaki na področju gibalnega razvoja, ki svoje otroke raje posedajo na tla, saj se zavedajo, kako škodljivo je sedenje na obstoječih stolih, in so veseli našega prizadevanja. Ponosni smo, da smo ustvarili stolček, ki pozitivno vpliva na razvoj otroka, tudi medtem ko sedi. In da to ni še ena modna muha, potrjujejo izjemno pozitivni odzivi staršev in strokovnjakov. Trenutno sodelujemo tudi z enim izmed zasebnih vrtcev, kjer ugotavljajo presenetljive rezultate pri otrocih z motnjo pozornosti.

Kako lahko starši že od otrokovega prvega dne poskrbimo za boljši razvoj gibalnih sposobnosti otroka?
Na kratko: GIBANJE in ne ovijanje otrok “v vato”. Ste vedeli, da imajo na primer v Angliji resen problem, ker raziskave kažejo, da ima že 75 odstotkov otrok težave s hrbtenico? Tudi sedenje je čedalje večji problem že pri otrocih. Če otrok ves čas teka okoli, še ne pomeni, da je njegovo gibanje raznoliko in zadostno. Ne samo, da bi se današnji otroci morali več gibati, ampak jih moramo vsi skupaj znati usmeriti k pravilnemu gibanju. Tek po stadionu ni primerljiv s tekom po razgibanih gozdnih poteh, prav tako kot sedenje na pasivnih stolčkih ni enako kot sedenje na aktivnih stolčkih.

Kaj so najpogostejše napake, ki jih delajo mladi starši pri nakupu opreme za sobico?
Tomaž: V oblikovnem smislu so problematične preproste abstraktne oblike, ki otroku ne omogočajo širjenja razvoja prepoznavanja in sortiranja različnih oblik. Končne obdelave kosov pohištva so v množični pohištveni industriji zelo osnovne in brez pomembnih tekstur. Po večini gre za bele, gladke in s sijočim lakom obdelane površine. Vsekakor so pomemben del tudi strupena lepila in laki, ki postopoma hlapijo.

Za otrokov razvoj so namreč zelo pomembne tudi teksture oziroma končne obdelave pohištvenih elementov in tal ter sten in stropa. S površinami, ki imajo bogate teksture oziroma profile, otrok razvija svoje senzorične sposobnosti. Zato ima aktivni otroški stolček Mushy bazo stola obloženo z certificirano umetno travo, leseno jedro baze pa je iz brezovega lesa, premazanega z naravnim lanenim oljem. Patentirana nosilna konstrukcija s krogelnim zglobom je zaradi varnosti in prijetnega otipa obložena z mehko peno. Nabor različnih tekstur najlažje dosežemo z izbiro naravnih materialov, ki naj bodo obdelani z naravnimi zaščitnimi premazi. Primer so oljen krtačen parket, pohištveni kosi iz masivnega lesa in tekstilne obloge iz lanu, usnja ali bombaža.

Družbena omrežja so preplavljena s trendovskimi sobicami v črno-belih tonih z morebitnimi pastelnimi poudarki, toda kot opozarjate, trendovsko ni nujno najbolj zdravo ...
Glede izbora barv pohištvenih kosov je pravilo zelo enostavno – večje kose pohištva izberemo v bolj umirjenih, pastelnih, torej manj kontrastnih barvah. Kot poudarke v prostoru izberemo kose v bolj kontrastnih barvah. Pomemben je tudi kar se da širok spekter barvnih odtenkov. Trendovske monokromatske pastelne kompozicije delajo našim otrokom veliko škodo, o čemer govori tudi strokovnjak za razvoj možganov, dr. Ranko Rajović.

Veliko napak se pojavlja tudi pri izbiri pravilne višine miz in stolov. Pogosto se dogaja, da je stol, na katerem otrok sedi, previsok - med sedenjem na takem stolu otroku bingljajo noge prek sedalne površine ali pa jih spodvija. Med sedenjem morajo biti noge na tleh in v delu kolen pod kotom med 90 in 100 stopinjami. Če noge med sedenjem bingljajo, se prekrvavitev oslabi, poledica pa so krčne žile.

Je torej boljša otroška soba brez stola kot soba s slabim stolom?
Sebastjan: Ravno zdaj sodelujemo s strokovnjakinjo, ki svojega dveletnika raje poseda na tla, kot da bi mu kupila za njegov razvoj škodljiv stol, saj pred aktivnim otroškim stolom Mushy na trgu ni bilo nič primernega. Če že mora otrok sedeti, ker stol pri svojem vsakodnevnem ustvarjanju in raziskovanju pač potrebuje, naj sedi aktivno. Ko govorimo o otroškem stolu, je pomembna tudi izbira mize, ki mora imeti pravilno višino. Vendar pa v nasprotju z mizo stol neposredno vpliva na razvoj otroka.

Alenka Klun
Prijavi napako
Komentarji
friks
# 22.06.2017 ob 08:07
Kup marketinškega nakladanja. Otrok, ki se normalno giblje in je, lahko mirne duše sedi na običajnem stolu, pa zaradi tega ne bo imel nobenih težav. Otroku, ki se ne giblje normalno in prekomerno je, pa tudi tale goba ne pomaga veliko.

Osebno izdelkov, ki mi jih skušajo prodati z zavajanjem, ne kupim nikoli.
celtic1888
# 22.06.2017 ob 08:28
Hmm 247 EUR za mušnco, ste normalni? Poniji za 300 EUR? Kam gre ta svet?
rabelj
# 22.06.2017 ob 07:54
Meni pa to izgleda kot otroška verzija spinalisa.
Vsekakor pa ne zaupam izdelkom kjer imajo v firmi zaposlenih več komercialistov kot ostalih delavcev.
xnplater
# 22.06.2017 ob 07:40
mislim, da je še najbolj naravno, da sediš na tleh. ko sem bil na japonskem, sem pri vseh doma sedel na tleh. tudi v nekaterih restavracijah.

najbolj žalostno pri vsem tem pa je, da sem spoznal, da mi je stol uničil vso gibčnost nog. po 10 min me je že vse bolelo.... noben stol ni dober stol. priporočam, da tudi sami poskusite sedeti na tleh. je veliko bolje za vaše telo
Primorc
# 22.06.2017 ob 07:28
Bogi otroci niti sedet ne smejo več udobno... Kam gre ta svet
Roko_europe
# 22.06.2017 ob 08:28
Mushy...resno?! A Nemce ste pa vprašali, če je naziv primeren za njihov trg in otroke?!?!
Celjan27
# 22.06.2017 ob 08:40
Po nategu spinalisa se spinalis za otroke:))
MADERA
# 22.06.2017 ob 08:21
Bistvo otroštva je tekanje, plezanje po drevju in raziskovanje, ne sedenje na stolih, kakršnihkoli že.
babalu22
# 22.06.2017 ob 07:46
Super ideja, res. Ampak za to ceno pa res hvala, ma ne hvala....
celtic1888
# 22.06.2017 ob 08:26
Pogrešam izdelke STOL Kamnik. Nekaj dni nazaj ponovno sedel na znamenitem šolskem lesenem stolu in moram reči, da se sedi res dobro. So že takrat razmišljali na dolgi rok. No večina šol je pohištvo že zamenjala...škoda.
ginza
# 22.06.2017 ob 08:38
@xnplaner

Res je, na Japonskem vsi sedijo na tleh. Za nas je kar težko, ker imajo čisto zakrnele sklepe. Je pa tudi res, da imajo dekleta kasneje zaradi tega sedenja krive noge, kar pa ni lepo. Ker se za deklice ne spodobi sedeti "po turško", sedijo ravno obratno: noge v kolenih ukrivijo nazaj, kar ima potem za posledico krive noge.
5tane
# 22.06.2017 ob 08:28
Razen tega da zgleda kull, po mojem mnenju, vržen denar stran.
Fleaa
# 22.06.2017 ob 10:19
Hmm 247 EUR za mušnco, ste normalni? Poniji za 300 EUR? Kam gre ta svet?

hip, hip, hipster stajl..... pivo 0,20 l po vsaj 5€ .... hambi dva grižljaja iz uiberextra krave po vsaj 10€ .... pa še kofimug okol vratu in lesene špegle za 1000€ otoku pa gobco za 250€
dražje je bolj lahko pokažeš večja brada ti zraste
antartide
# 22.06.2017 ob 09:22
Mushy? Zakaj, hudiča, mora vsak nov izdelek v Sloveniji zveneti po angleško. Ali res tako bogat jezik, kot je slovenščina, ne premore primernejšega naziva za izdelek?
mb128
# 22.06.2017 ob 09:23
Čestitke. Stolček bo tam kjer govorijo nemško skoraj zagotovo hit. Zamenjati morajo samo še y z i pa bo.
čik
# 22.06.2017 ob 12:02
zdaj naj mi pa MMC razloži zakaj je brisal moje vprašanje,kakšn je povezava med Mushy in nemškim porn.
bleeeee
# 22.06.2017 ob 09:17
Iz več virov slišal, da aktivno sedenje sicer res pozitivno vpliva na krepitev t.i. "core" mišic, da pa pride v poštev le v manjših intervalih tekom dneva, recimo nekajkrat po pol ure ali uro dnevno. (Imam občutek, da ti prodajalci spinalisa tega ne povejo, ko ti prodajo stol za 700 EUR.)

Ali pa ima kdo drugačne izkušnje z aktivnim sedenjem? Je možno "aktivno sedeti" cel dan?
Natasya
# 22.06.2017 ob 08:49
Kul ideja.
O imenu bi mogli malo razmislit, sploh če se hočejo poadti na nemško govoreči trg. :D
enajstica
# 22.06.2017 ob 06:48
Bravo in srečno!
friks
# 22.06.2017 ob 13:53
čik

muschi je v nemških to, kar je v slovenskih muca:)
josh k.
# 22.06.2017 ob 11:19
Kaj pa aktivno ležanje na kavču. Koliko ni preveč, res me zanima, ker skrbim za zdravje.
endrug
# 22.06.2017 ob 09:11
Prvi link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16696264
endrug
# 22.06.2017 ob 09:10
Ni vse zlato kar se sveti.
Pravzaprav stran vržen denar, če je dražje od stola. Je pa dober marketing.

To so utemeljili s poskusi (link, link,
link). Res pa da so bili to odrasli ljudje. Je pa narejeno več študij, ki se dopolnjujejo.
Ne da se mi prevajati, a tu je kratek povzetek v angleščini za en strokovni članek:

The results of this study suggest that prolonged sitting on a dynamic, unstable seat surface does not significantly affect the magnitudes of muscle activation, spine posture, spine loads or overall spine stability. Sitting on a ball appears to spread out the contact area possibly resulting in uncomfortable soft tissue compression perhaps explaining the reported discomfort.
Pastafarian
# 25.06.2017 ob 13:13
o vsem staršem in skrbnikom na srce polaga ekipa v ozadju aktivnega stolčka Mushy ...
Marsikaj na srce polagajo tudi proizvajalci cigaret, alkohola itd ...
Zdi se mi bolno, da se taki reklamni članki pojavljajo na nacionalki... Če ne znate narediti članka s samostojnim testom izdelka, vsaj vržite to skropacalo pod "oglasna sporočila", bruhhh...
kingestone
# 23.06.2017 ob 12:16
to sploh ni res.

najbolj pravilna drža je odvisna od samega človeka kako se potrudi, in najboljši stoli za to so šolski z odprtino za rit dati zelo nazaj. niti spinalis ne omogoča pravilne drže če te sam ne vzpostaviš.

sam PR BULŠIT!!!!
FancyBoy
# 22.06.2017 ob 17:20
Spinalis 4 kidz
cene vols
# 22.06.2017 ob 15:25
Drag stol. Očitno bodo zdravo sedeli zgolj otroci bogatašev.
Raja na minimalcu bo pač sedela na tleh.
moonylink
# 22.06.2017 ob 10:10
Ali pa ima kdo drugačne izkušnje z aktivnim sedenjem? Je možno "aktivno sedeti" cel dan?

Jap, sem imel enega od osnovnih modelov spinalisa pred leti, mislim da sem ga uporabljal okrog dveh let, 8+ ur na dan, za delo. Punca prav tako. Ko sva se selila in sva morala kup stvari pustiti za sabo nama je bilo se najbolj zal teh stolov.

Potem ko se navadis, kar niti ne traja predolgo, so bili najbolj udobni stoli kar sem jih kdaj imel. In ker te dejansko prisili, da sedis s poravnano hrbtenico, so se z uporabo poslovile tudi vse bolecine in neudobnosti povezane z nepravilnim sedenjem.

Ne vem, meni je bil tak stol nekaj najboljsega in dejansko jih nameravava spet nabaviti takoj ko si jih lahko privosciva:-)
miss_theory
# 22.06.2017 ob 09:12
Ko sem bila majhna, smo se otroci ponavadi igrali na tleh, dirkali v naravi in tako nismo imeli težav z razvojem ter krepitvijo mišic. Za mizo smo samo jedli. Ni čudno, da če danes že triletnik dobi tablico za pomiritev, da potrebuje tudi stol! Trženje in soljenje pameti gre tukaj z roko v roki.

Nič bat, vse bodo prodali!
BepaJoseph
# 22.06.2017 ob 07:39
Super ideja!
luckylucke
# 22.06.2017 ob 07:26
Moram rečt, da mi izgleda zelo obetavno!
Canis.Lupus
# 22.06.2017 ob 09:41
Pohvalno, če se proda naj se proda! Želim jim obilo uspeha.

Je pa meni ta mušnica enostavno grda. Verjetno pa otorci bolj palijo?
moonylink
# 22.06.2017 ob 10:14
Endrug: mesas hruske in jabolka, vsi tvoji linki ki jih tako veselo lepis so povezani z "exercise ball", to ni enako tovrstnim stolom, vem ker sem sedel na obeh. Na zogi je tezko ze obstati meni osebno.
siggi
# 22.06.2017 ob 10:30
No ja, stvar perspektive kaj je drago in kaj ni. Kaj si lahko privoščimo in česa si ne. Tisti ki je zapel za ceno, je verjetno za svoj "pametni telefon" dal vsaj 500€ brez nekega hudega razmišljanja. Za stvari, ki so mogoče ok za otroka, pa s prve v ceno.

Znanka mi je morila v smislu... češ pa vi kr vse jeste bio pa eko pa s kmetij itd... ste fancy in si lahko to privoščite, mi navadna raja si tega ne moremo privoščit. Ima pa.. zadnji model telefona, denar za kavo vsak dan v lokalu (sej kaj pa je to ena kavica) in najslajše - porabi med 80 in 100€ na mesec za čike. Za to razliko bi lahko tudi sama jedla boljšo hrano in jo tudi ponudila svojemu otroku, ampak ima pač drugačne prioritete.

Hipsterija v tem primeru res odpade.

Izdelek mi ne deluje slabo, ker je vedno več poudarjanja pri otrocih, kako jih je treba prijemati in rokovati z njimi za zdrav razvoj. Verjamem, da je nekaj na temu, sploh če pogledamo današnje 10-12 letnike in njihov fizični razvoj. Naredi pa seveda marketing svoje.
Kazalo