Zaslovel je v 80. letih prejšnjega stoletja, ki so veljala za najbolj dekadentna v pariški visoki modi, in se uveljavil kot enfant terrible modnega sveta. Foto: Reuters
Zaslovel je v 80. letih prejšnjega stoletja, ki so veljala za najbolj dekadentna v pariški visoki modi, in se uveljavil kot enfant terrible modnega sveta. Foto: Reuters

Gaultier je šokiral oboževalce, ko je prejšnji teden sporočil, da bo prihajajoča revija njegova zadnja. “Zdaj vam bom povedal ekskluzivno novico. To bo moja zadnja revija visoke mode. Morate priti, tega ne smete zamuditi,” je povedal v šaljivem videosporočilu.

67-letni francoski oblikovalec je oblačil zvezde od Nicole Kidman in Cate Blanchett do Lady Gage in Rihanne. Oblikoval je Madonnin “stožčasti nedrček”, steznik, ki ga je pevka nosila na svoji turneji Blonde Ambition leta 1990.

Manekenko Isso Lish so na oder prinesli v črni krsti. Foto: EPA
Manekenko Isso Lish so na oder prinesli v črni krsti. Foto: EPA

Po modni brvi so se sprehodile številne priznane manekenke. "Danes čutim tako ljubezen do vseh tistih starih modelov, ki so prišli in želeli nastopiti na moji reviji," je Gaultier zaupal novinarjem v zakulisju. Bella Hadid, Irina Shayk, Joudan Dunn in Eva Herzigova so se postavile ob bok velikim modnim imenom iz osemdesetih in devetdesetih let prejšnjega stoletja ‒ Khelfi, Karen Elson in Estelli Lefebure.

“Toliko let in toliko neverjetnih spominov! Vsak trenutek mi je bil v veliko veselje. Navdih in vtis, ki si ga pustil v tej industriji, je neopisljiv. Ustvarjalni vizionar, vodilni v industriji, legenda, prijatelj,” je o Gaultieru zapisala Naomi Campell.

Raznoliki manekenski zasedbi se je pridružila še ameriška pevka Beth Ditto in bradata avstrijska kraljica preoblek (drag queen) Conchita.

Skozi celotno revijo se je skliceval na pretekla dela, ikonični Madonnin nedrček iz stožcev pa predelal v steznik z zaponkami, ki ga je nosila Dita Von Tesse. Isso Lish je dal celo vgraditi v črno krsto, ki so jo na odru varovali v črno oblečeni modeli in tako vnovič dokazal svojo ekstravagantnost. Ko so krsto odprli, je ta razkrila manekenko, oblečeno v mini krilo s puhastimi rokavi.

Ikonični stožčasti nedrček. Foto: Reuters
Ikonični stožčasti nedrček. Foto: Reuters

Na dogodek, ki se je odvil v sklopu pariškega tedna mode na mestnem trgu Theatre du Chatelet, so se Gaultieru pridružila številna znana imena: nekdanja francoska prva dama Carla Bruni, francoski oblikovalec Christian Louboutin, ki slovi po podpisanih rdečih podplatih na čevljih, Mika, pevka Chris in ameriška igralka Larsen Grace Thompson.

Okoljevarstvena nota

Lani je Gaultier kritiziral velike modne hiše z opazko, da proizvajajo preveč kolekcij, s preveč oblačili in odpadki ter tako škodijo planetu. Ob odprtju revije v Parizu je kolekcijo poimenoval "prva reciklirana kolekcija visoke mode" in občinstvo pozval, naj reciklirajo svoja oblačila.

“Visoka moda ni mrtva!”

Gaultier je po koncu revije jasno povedal, da njegov odhod iz mode ne pomeni konca visoke mode. Umetnik sicer ne bo več oblikoval oblek, vendar bo dejaven na drugih področjih, piše BBC. Tudi iz podjetja, ki upravlja njegovo blagovno znamko, so sporočili, da bodo njegova moda in parfumi živeli naprej.