Si je ameriško podjetje privoščilo preveč? Foto: Screenshot Victoria's Secret
Si je ameriško podjetje privoščilo preveč? Foto: Screenshot Victoria's Secret

Na svoji spletni strani so nedavno predstavili kolekcijo zapeljivega spodnjega perila, za katerega so navdih našli v Aziji. Kolekcijo so poimenovali Go East (Na vzhod), med mnogimi kreacijami pa je ogorčenje nekaterih povzročilo perilo z imenom Sexi Little Geisha (Seksi mala gejša), v katerega se je oblekla priznana in priljubljena južnoafriška manekenka Candice Swanepoel.

Črn enodelni komplet "krasijo" še širok odstranljiv pas s cvetličnim vzorcem, kitajske palčke v laseh in cvetlična pahljača. Kreacijo so na strani reklamirali kot "vaša vstopnica na eksotično pustolovščino".

Odstranili celotno kolekcijo
Celotna podoba je sprožila burne odzive, a ne samo to. Nekaj azijskih organizacij je napovedalo celo tožbo proti podjetju, z utemeljitvijo, da so si privoščili stereotipni prikaz azijske kulture s poudarkom na eksotični spolnosti. Pritisk je bil premočan, zato je podjetje s spletne strani odstranilo kar vse modele iz kolekcije Go East.

Priznana spletna stran Racialicious je zapisala: "Težaven poskus pristne predstavitve azijske kulture se je spremenil v rasisitičen in fetišističen prikaz azijskih žensk. V svetu mode že nekaj časa obstaja poskus prikazovanja Azijk kot pretirano seksualiziranih domišljijskih objektov, čemur je treba narediti konec. Kreacija "seksi gejša" kaže na to, da azijske ljudi in njihovo kulturo Zahod izkorišča za dobiček."

Če se prah okoli sporne kolekcije ne bo kmalu polegel, bi lahko ogrozil tudi tradicionalno modno revijo Victoria's Secreta, ki jo snemajo novembra in velja za enega najbolj gledanih televizijskih dogodkov v zabavni industriji.

Angeli na dveh nogah
Poleg svetlolase Candice Swanepoel znamenito ekipo "angelov" podjetja Victoria's Secret trenutno sestavljajo še Brazilki Adriana Lima in Alessandra Ambrosio, Avstralka Miranda Kerr, Nizozemka Doutzen Kroes, Namibijka Behati Prinsloo, Britanka Rosie Huntington-Whiteley in Američanke Erin Heatherton, Chanel Iman, Lily Aldridge in Lindsay Ellingson.

V spodnji galeriji si oglejte angele Victoria's Secreta.