Mlado oblikovalko v največji meri navdihujejo ljudje, glasba in umetnost - zadnje čase pa tudi biografski filmi. Foto: Mimi Antolovič
Mlado oblikovalko v največji meri navdihujejo ljudje, glasba in umetnost - zadnje čase pa tudi biografski filmi. Foto: Mimi Antolovič
Nina Šušnjara (Ljubljana, 1984) je študirala Oblikovanje tekstilij in oblačil na NTF-ju. Predstavila je že dve samostojni kolekciji Retrospektiva in Ellement, na tednu mode se bo javnosti predstavila s tretjo, naslovljeno 50 : 50. Foto: Mimi Antolovič

Po vzoru svetovnih modnih prestolnic bo konec meseca Ljubljana dobila svoj teden mode. Dva večera (25. in 26. oktober) bo zaznamovalo 16 oblikovalcev na štirih modnih revijah.

Alenka Globočnik, Aleksandra Brlan, Almira Sadar, Mateja Krofl in Tinka Domjan, Jelena in Svetlana Proković, Maja Ferme, Matevž Faganel, Nataša Hrupič, Nataša Peršuh, Nina Šušnjara, Sanja Grcić, Simona Muc, Tanja Zorn Grželj, Urša Draž, Vladimira Kralj in Zoran Garevski bodo predstavili svoje kolekcije za pomlad in poletje 2012.

Spoznajte Nino Šušnjara.


Kaj je rdeča nit vašega ustvarjanja, ki vas spremlja že od samega začetka?
Mislim, da je to kar pridih različnih slogov 70. let, ki bo vedno prisoten pri mojih kolekcijah tako ali drugače.

Kaj pa rdeča nit kolekcije, ki jo boste predstavili na tednu mode?
Tokrat so me za novo kolekcijo navdihnili ljudje, njihovi različni značaji in sami odnosi med njimi. Ker sem mnenja, da se nasprotja privlačijo, sem se tudi tokrat poigrala s kontrasti.

Odkrito – zakrito, žensko – moško, vidno – nevidno, ženstveno – “trashy”, mehko-trdo in glamurozno - urbano. Vse to zajema moja nova in tretja kolekcija, ki sledi Retrospektivi in Ellementu, z imenom 50 : 50. Linije so nekoliko čistejše in kroji elegantnejši s pridihom seksapila.

Za nami so "štirje veliki" tedni mode za pomlad/poletje 2012 v svetovnem merilu. Koliko ste pri svoji kolekciji spremljali svetovne modne smernice? Bi svojo kolekcijo lahko primerjali s katero izmed videnih?
Mislim, da si vsak oblikovalec želi biti poseben in unikaten, predvsem pa prepoznaven po svojem slogu oblikovanja.

Sama združujem visoko modo z nosljivim, tako lahko s kontrasti vedno znova ustvarim kaj novega. Ko oblikujem, ne spremljam svetovnih smernic, saj zna to podzavestno vplivati name. Tako sem med samim ustvarjanjem največkrat odmaknjena od vseh.

Ustvarjanje katerega izmed slovenskih in tujih kreatorjev vam je najbolj blizu?
Mogoče se ne bi primerjala z nobenim, ker verjamem, da gre vsak zase svojo pot in sledi svojim ciljem.

Kako bi strnili svojo poklicno zgodbo v eni povedi?
Živim svoje sanje in vanje verjamem!

Kdo ali kaj vas navdihuje?
Veliko stvari. Največ pa ljudje, glasba in umetnost. Zadnje čase pa tudi biografski filmi. Je pa to odvisno predvsem od počutja, v katerem sem takrat, ko ustvarjam.