Zaradi epidemije bo letošnje število poročnih obredov nižje kot po navadi. Foto: Pixabay
Zaradi epidemije bo letošnje število poročnih obredov nižje kot po navadi. Foto: Pixabay

Zaradi epidemiološkega položaja in ukrepov je bilo od konca aprila v Sloveniji za približno tretjino porok manj kot lani. Med 28. aprilom in 5. avgustom je namreč zakonsko zvezo sklenilo 1420 parov, v istem obdobju lani pa 2076. Po podatkih Upravne enote Ljubljana je bilo med 28. aprilom in 30. julijem 183 porok, kar je približno za polovico manj porok kot v enakem obdobju lani, na Upravni enoti Maribor pa so do 5. avgusta našteli 131 porok, kar je tretjino manj kot lani.

Z drugačno sezono porok se soočajo tudi na Bledu. Foto: BoBo
Z drugačno sezono porok se soočajo tudi na Bledu. Foto: BoBo

Ponudniki poročnih storitev se spopadajo s slabšo poročno sezono
Odpovedi in preložitve porok v letošnjem letu so škodile tudi ponudnikom poročnih storitev. Na blejskem gradu, ki velja za eno izmed najbolj priljubljenih poročnih lokacij, so med 28. aprilom in 5. avgustom gostili tri poroke slovenskih parov. Pred epidemijo so imeli termine za letošnje poročne obrede že zapolnjene, a jih je nastali položaj prisilil v preložitev večine letošnjih terminov. So pa zaradi možnosti poročnega obreda na prostem v prednosti, kajti če vreme dopušča, lahko obrede izvedejo v skladu z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Da so negotove razmere in spreminjanja pravil vlade ter NIJZ-ja vplivali na letošnjo sezono porok, opažajo tudi na gradu Bogenšperk. Na priljubljeni poročni lokaciji so veliko majskih in junijskih porok prestavili na jesen ali naslednje leto. Tudi oni imajo možnost obreda na prostem, v primeru slabega vremena pa ponujajo drugo varno opcijo.

Nekateri pari se odločijo čakati do konca in se bodo tako zadnji teden pred načrtovano poroko odločili, ali se bodo poročili ali ne. V primeru poslabšanega epidemiološkega položaja se bodoči mladoporočenci lahko odločijo tudi za drugačno izvedbo obreda – zgolj ob prisotnosti prič in brez svatov.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Anketa: 40 odstotkov parov prestavilo poroko
Poročna agencija Organizacijaporok.com je julija izvedla spletno raziskavo o vplivu epidemije covida-19 na organizacijo porok. Raziskava je med drugim pokazala, da je 40 odstotkov vprašanih parov datum poroke prestavilo, 17 odstotkov parov pa je poroko prilagodilo trenutnim razmeram tako, da so na slavje povabili manj svatov.

Pari, ki so se odločili za prestavitev poroke, pri tem sicer niso imeli večjih težav. Več kot polovica parov je pri tem navedla, da so bili poročni ponudniki zelo razumevajoči in so vrnili plačane depozite. Tako skoraj 65 odstotkov parov zaradi prestavljanja poroke ni izgubilo nič denarja, medtem ko jih je devet odstotkov izgubilo 1000 evrov ali več.

Na agenciji so pri tem podali tudi nekaj nasvetov, kako se lotiti prestavitve poroke. Kot navajajo, parov ni treba biti strah prestavitve poroke, saj so v trenutnih razmerah vsi poročni ponudniki zelo razumevajoči. Če par razmišlja o prestavitvi poroke, naj najprej izbere nov datum, pri čemer je bolje, da se razmišlja o naslednjem letu.

O prestavitvi je treba obvestiti lokacijo in se poskusiti dogovoriti za nov datum. O novem datumu je potrebno obvestiti tudi ponudnike, kjer se sicer lahko zgodi, da bodo takrat že zasedeni, ter seveda svate. A nova vabila naj še počakajo, pošlje pa na se jih nekaj tednov pred poroko, še navaja agencija.