Sproščen pomenek Justina Trudeauja, Borisa Johnsona in princese Ane. Foto: Reuters
Sproščen pomenek Justina Trudeauja, Borisa Johnsona in princese Ane. Foto: Reuters

Snemalci televizijske hiše CBS so namreč mimogrede ujeli pomenkovanje med britanskim premierjem Borisom Johnsonom ter kanadskim Justinom Trudeaujem in nizozemskim Markom Ruttejem, francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom in hčerko kraljice Elizabete, princeso Ano, ki so se očitno kratkočasili na račun ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Ta je namreč na sprejem pri kraljici Elizabeti II. v okviru vrha Nata zamudil – in sicer zato, kot na posnetku pojasni Justin Trudeau, (ta je na vprašanja novinarjev odgovarjal skupaj s Trumpom in zato tudi sam zamudil), "ker je imel 40-minutno novinarsko konferenco".

Pred tem sta se Macron in Trump srečala na pogovoru, v katerem je Trump med drugim Macronu ponujal "nekaj zelo dobrih IS-jevih borcev", nato pa ga napadel, ker je "tako nespoštljivo govoril o Natu" – kot je znano, je Macron zvezo zaradi slabega vodstva in neusklajenih politik označil za klinično mrtvo. Nič boljše izkušnje s svojim "sosedom" ni imel Trudeau, ki je moral na novinarski konferenci namesto na vprašanja novinarjev odgovarjati na Trumpova vprašanja, koliko Kanada nameni v Natov proračun.

Luksemburški premier Xavier Bettel in britanski kolega Boris Johnson sta se prisrčno pozdravila. Foto: EPA
Luksemburški premier Xavier Bettel in britanski kolega Boris Johnson sta se prisrčno pozdravila. Foto: EPA
Sorodna novica Šarec: Vsi skupaj se bomo trudili, da Nato najde novo motivacijo

Ni sicer natančno znano, o čem se je skupinica na posnetku pogovarjala, a kaže, da ravno o Trumpu in njegovih razvlečenih novinarskih konferencah oz. iskanju pozornosti - kot navaja Guardian je bil Trump edini politik s 40-minutno tiskovno konferenco. Macron tako pripoveduje anekdoto, ki vse prisotne spravlja v smeh, Trudeau pa doda: "'A seveda, seveda', je rekel. /... Samo gledal si lahko, kako je njegova ekipa izbuljila oči."

Trump se je na objavo posnetka že odzval in dejal, da je Trudeau dvoličen, saj naj bi se mu z posmehom le maščeval za vprašanje o nizkem doprinosu Kanade za obrambo zavezništva.

Kot kaže pa je imel tudi dovolj dolgih tiskovnih konferenc. "Po koncu srečanj se bom vrnil v Washington. Ne bom imel novinarske konference ob zaključku Nata, ker smo jih v zadnjih dveh dneh imeli toliko," je zapisal na Twitterju.

Med gostitelji tokratnega sprejema sta bila poleg kraljice Elizabete še njena dva otroka (že omenjena princesa Ana in valižanski princ Charles), med povabljenci pa sta se sukali in pomenkovali še vojvodinja Cambriška (njen mož, princ William, je te dni na državnem obisku v Kuvajtu) in Charlesova žena, vojvodinja Cornwallska.

Da so fotografi in snemalci oprezali za vsakršno nerodnostjo, priča tudi videoposnetek, na katerem kraljica Elizabeta z odločno kretnjo okrca svojo hčer Ano, ker ta ni prišla pozdravit najpomembnejših gostov, zakoncev Trump.