Pobudniki akcije so z donacijami zbrali več denarja, kot so ga potrebovali, zato bodo balon poslali na turnejo po svetu. Foto: Reuters
Pobudniki akcije so z donacijami zbrali več denarja, kot so ga potrebovali, zato bodo balon poslali na turnejo po svetu. Foto: Reuters

"Sprijen, pokvarjen sistem je vame vrgel vse, kar je lahko ... dejal sem vam, da bom letal in zdaj sem tu," so organizatorji navedli izjavo dojenčka Trumpa na Twitterju. Podporniki akcije so se oblekli v varuške in med napihovanjem balona skrbeli za varnost. Sledil je leteči sprehod mimo parlamenta v središču Londona, ki je pritegnil veliko pozornosti.

Ustvarjalci oranžnega balona so na svoji spletni strani zapisali, da so z njim želeli prikazati, da je Trump "velik, jezen dojenček z občutljivim egom in majhnimi rokami". Nadaljevali so, da je rasističen demagog, ki ogroža ženske, priseljence in manjšine ter predstavlja moralno grožnjo svetovnemu miru.

Kljub nekaterim kritikam so ustvarjalci dobili dovoljenje londonskih oblasti, da balon nad Londonom leti dve uri. Za napihljivo figuro so pobudniki akcije prejeli več kot 30.000 funtov (33.800 evrov) donacij, ker so zbrali več sredstev kot pričakovano, pa bodo z ostankom financirali turnejo po svetu. Mogoče bo balon Trumpa spremljal tudi na preostanku obiska Velike Britanije.

Trump se bo danes zunaj britanske prestolnice sicer sestal z britansko premierko Thereso May, pozneje ga bo sprejela še kraljica Elizabeta II. Poleg dopoldanskega preleta dojenčka Trumpa nad Londonom so popoldne načrtovani še drugi protesti, na katerih naj bi se zbralo več tisoč ljudi. Osrednji dogodek bo pohod skozi središče Londona, ki se bo končal na Trafalgarskem trgu.

Utrinke iz Londona si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji.