Foto: Reuters

Visok je bil 1,6 metra in tehtal je 80 kilogramov, kar pomeni, da je bil približno štirikrat težji in 40 centimetrov višji kot sodobni cesarski pingvin. Pred 66–65 milijoni let je živel na obali Nove Zelandije, znanstveniki pa so ga poimenovali Crossvallia waiparensis.

Amaterski lovec na fosile je lani odkril kosti njegove noge, zdaj pa so v raziskavi, objavljeni v znanstveni reviji Australasian Journal of Palaeontology, potrdili odkritje nove vrste.

Po besedah Vanese De Pietri, raziskovalke iz muzeja Canterbury, je to že drugi veliki pingvin iz paleocena, ki so ga odkrili na tem območju. "To še dodatno okrepi našo teorijo, da so bili pingvini na začetku svoje evolucije ogromni," je dejala.

V preteklosti so domnevali, da so veliki pingvini sčasoma izumrli, ker so se pojavili večji plenilci, kot so tjulnji in zobati kiti.

Nova Zelandija je zelo znana po izumrlih velikih pticah, kot so neleteče ptice moe, ki so bile visoke do 3,6 metra, ali haastovi orli, ki so čez krila merili do tri metre. Ravno pred kratkim je muzej Canterbury objavil odkritje velikanske papige, ki je bila visoka en meter in je živela pred 19 milijoni let.