"Goloba smo izpustili včeraj (28. maja), potem ko preiskava ni pokazala ničesar sumljivega," je v petek za Reuters pojasnil predstavnik policije v Kašmirju Šailendra Mišra. Ali je ptič dejansko našel pot domov, za zdaj še ni jasno. Pernato bitje so pred nekaj dnevi prej našli vaščani in ga predali policiji, ki je zaradi številk na obročku okoli ptičeve noge posumila, da gre za vohunskega goloba.

Golobje dirke so priljubljene tako v Indiji kot v Pakistanu. A zaradi napetega ozračja v Kašmirju so občasno tudi osumljeni vohunjenja. Foto: Reuters
Golobje dirke so priljubljene tako v Indiji kot v Pakistanu. A zaradi napetega ozračja v Kašmirju so občasno tudi osumljeni vohunjenja. Foto: Reuters

Nato pa se je oglasil njegov lastnik, ki živi obmejni vasi v sosednjem Pakistanu, in Indijce pozval, naj mu goloba vrnejo. "Saj je samo nedolžen ptič," je dejal Habibulah in dodal, da številke niso nikakršne skrivne kode, ki naj bi bojevnikom na spornem območju Kašmirja izdale tajne podatke, ampak je to njegova telefonska številka.

Golob je namreč del njegove dragocene "zbirke" tekmovalnih golobov. Tekme golobov so na obmejnem območju namreč zelo priljubljene – tako v Indiji kot v Pakistanu – in nič nenavadnega ni, če kakšen ptič zaide v drugo državo, zato jih lastniki tudi označujejo, je ob tem za Reuters pojasnil Jasir Khalid iz tamkajšnjega kluba lastnikov tekmovalnih golobov.

"Ptiča smo morali pridržati, da smo preverili, ali je bil uporabljen za vohunjenje," se branijo predstavniki indijskih varnostnih sil in dodajajo, da gre zaradi napetosti na tem območju za standarden postopek.

Pred leti so tako "pridržali" goloba, ki je imel pritrjen listek z grožnjo indijskemu premierju Narendru Modiju.