Kamen na kamen ... Trevi, kovanec na kovanec ... 1,5 milijona evrov. Foto: AP

Vsako leto mestni delavci iz vodnjaka, ki velja za zaščitni znak italijanske prestolnice in tudi za eno najslavnejših fontan na svetu, poberejo kar za okoli 1,5 milijona evrov kovancev. Običaj namreč veleva, da mora vsak obiskovalec čez ramo v vodo vreči kovanec, če želi še kdaj priti na ta košček sveta.

Kam gredo kovanci iz vodnjaka Trevi?

Po nenapisanem pravilu je ta vsota vedno prišla v roke katoliški dobrodelni organizaciji Karitas, ki jo je namenila za pomoč najrevnejšim. Tokrat pa je županja Virginia Raggi udarila po mizi in zahtevala, da milijon evrov in pol, pobranih iz Trevija, namenijo za obnovo na mnogih predelih zastarele in razpadajoče mestne infrastrukture, piše BBC.

"Tega nismo niti slutili. Revni bodo močno prikrajšani brez teh sredstev," se je na zahtevo županje odzval direktor rimskega Karitasa Benoni Ambarus. A predlog Raggijeve so podprli tudi mestni svetniki, zato bo aprila denar prvič namenjen infrastrukturi in ne več revnim.

To spremembo so nekateri Rimljani slabo sprejeli, svoje nestrinjanje pa, kot je v teh časih v navadi, izrazili na družbenih omrežjih.

Nenavaden prizor - fontana Trevi brez množice občudujočih turistov. To se zgodi le v času obnove vodnjaka ali ko je vodnjak zaprt zaradi varnosti. Foto: AP

Slabi časi za mesto

Raggijeva, ki pripada Gibanju Pet zvezd, Rim vodi od leta 2016, njena priljubljenost pa je zaradi mnogih težav, s katerimi se spopada "večno mesto", kot so nalaganje smeti in luknjaste ceste, vse manjša.

Fontana Trevi je največji baročni vodnjak v mestu in ob Koloseju, Vatikanu in Španskih stopnicah tudi eden nujnih postankov v mestu. Na leto vodnjak, ki je dobil "minutažo" tudi v več odmevnih filmih, denimo v Fellinijevi klasiki La Dolce Vita, v kateri se je v njem okopala igralska diva Anita Ekberg, obišče tri milijone obiskovalcev. Med letoma 2014 in 2015 so vodnjak obnovili, sredstva za restavracijo ‒ zajetnih 2,2 milijona evrov ‒ je zagotovila rimska modna hiša Fendi.