Tigrica Nadia, ki naj bi jo okužil oskrbnik. Foto: Reuters
Tigrica Nadia, ki naj bi jo okužil oskrbnik. Foto: Reuters

Štiriletna samica malajskega tigra Nadia živi v živalskem vrtu Bronx v ameriškem velemestu. Ker je v zadnjem času kazala nekaj simptomov, povezanih z virusom SARS-CoV-2, predvsem suh kašelj, so jo iz previdnosti testirali in test je potrdil okužbo.

Oskrbnik okužen, a ni kazal znakov

Žival naj bi okužil oskrbnik, ki sicer ni imel nobenih znakov okužbe. Kot menijo, naj bi okužbo prenesel še na šest drugih velikih mačk v ustanovi ‒ Nadijino sestro Azul, dva amurska tigra in tri afriške leve.

"Omenjene velike mačke so od konca marca kazale nekatere znake okužbe, potem ko se je v njihovih ogradah zadrževal nesimptomatični oskrbnik. Tigrico Nadio smo iz previdnosti testirali in potrdili okužbo. Testirali smo le njo, saj je treba takšno žival za odvzem vzorca uspavati. Verjamemo, da bodo naša dognanja prispevala k poznavanju tega novega virusa po vsem svetu. To je prvi znani primer na svetu, da je človek okužil žival in da je žival zbolela. Ne obstaja pa noben obratni primer v ZDA ‒ da bi kakšna žival okužila človeka," je dejal glavni veterinar v živalskem vrtu Paul Calle, poročajo ameriški mediji.

Kmalu naj bi okrevale

Vse velike mačke, ki naj bi kazale simptome, imajo le nekoliko slabši apetit, sicer pa naj bi kmalu popolnoma okrevale. "Pozorno jih spremljamo. So živahne, pozorne, njihov odnos do oskrbnikov se ni spremenil," so dodali.

Živalski vrt Bronx je že od sredine marca zaprt. Foto: Reuters
Živalski vrt Bronx je že od sredine marca zaprt. Foto: Reuters

Druge velike mačke v živalskem vrtu ‒ še štirje tigri, snežni leopardi, gepardi, dimasti leopard, amurski leopard, puma in serval ‒ znakov okužbe ne kažejo. Ameriški veterinarji so ob tem zatrdili, da ne priporočajo naključnega testiranja drugih živali v živalskih vrtovih. Do zdaj so v različnih živalskih vrtovih vzeli le majhno število vzorcev in vsi so bili negativni, razen Nadijinega.

Živalski vrt Bronx je sicer za obiskovalce zaprt od 16. marca. Zaradi primera bodo sprejeli nove varnostne ukrepe za zaščito tako živali kot zaposlenih.

Sorodna novica Trump vidi "luč na koncu tunela"

Do zdaj so mnogi dvomili o možnosti prenosa okužb z ljudi na živali, čeprav znanstveniki poudarjajo, da ti primeri niso dobro raziskani. V javnost je prišlo le nekaj primerov ‒ nedavno naj bi se tako v Hongkongu prek svojega lastnika okužil pes.

Svetovna zdravstvena organizacija meni, da ni nobenih dokazov, da so lahko psi ali mačke prenašalci virusa. So pa nekateri strokovnjaki opozorili, da bi virus lahko predstavljal grožnjo nekaterim primatom, ki živijo v divjini, zato je treba sprejeti ukrepe za zaščito goril, šimpanzov in orangutanov, ki živijo v naravi.

Okužbo odkrili pri tigrici v živalskem vrtu v Bronxu