V mestu New York po besedah župana Billa de Blasia primanjkuje zdravstvenih delavcev. Foto: Reuters
V mestu New York po besedah župana Billa de Blasia primanjkuje zdravstvenih delavcev. Foto: Reuters

Število mrtvih v najhuje prizadeti zvezni državi New York sicer že dva dni zapored narašča počasneje, guverner države Andrew Cuomo pa je omejitve gibanja formalno podaljšal do 29. aprila. Cuomo je dejal, da je manj tudi novih sprejemov na zdravljenje in selitev v intenzivno nego. Kljub temu so bolnišnice polne do skrajnosti, v mestu New York pa po besedah župana Billa de Blasia zdaj bolj kot zdravstvene opreme primanjkuje zdravstvenih delavcev.

V zvezni državi z 20 milijoni prebivalcev je okuženih skoraj 131.000 ljudi, umrlo pa jih je 4758. V mestu New York z osmimi milijoni prebivalcev je okuženih več kot 72.000 ljudi, umrlo pa jih je več kot 3000.

Pomoč Newyorčanki, ki je zbolela za boleznijo covid-19. Foto: Reuters
Pomoč Newyorčanki, ki je zbolela za boleznijo covid-19. Foto: Reuters

Cuomov ukaz o podaljšanju omejitev, ki pomeni zaprtje vseh dejavnosti, ki niso nujne za boj proti koronavirusu in preživetje prebivalstva, je čista formalnost, saj naj bi se najhujši teden šele začel. Guverner je dodal, da je najvišjo kazen za Newyorčane, ki ne upoštevajo navodil o omejevanju stikov, povečal s 500 na 1000 dolarjev. To je storil zaradi bližajočih se velikonočnih praznikov.

Guverner je napovedal, da bo predsednika Donalda Trumpa prosil, naj vojaška ladja bolnišnica Comfort zdravi izključno bolnike s koronavirusom. Ladja je prejšnji teden prišla v New York, kjer je zasidrana in neuporabna, ker je bila predvidena za sprejem bolnikov brez koronavirusa, da bi pomagala tamkajšnjim bolnišnicam. Postopki za sprejem bolnikov pa so zaradi tega tako dolgotrajni in zapleteni, da je na ladji zdaj nekaj deset bolnikov.

Hkrati je Cuomo tudi zavrnil idejo, da bi v mestnih parkih pripravili začasna pokopališča. Tudi de Blasio je dejal, da za zdaj to ni potrebno. So pa začeli postavljati že drugo poljsko bolnišnico v parku, in sicer v Bronxu. Ena že stoji v Central parku.

Ameriški predsednik Donald Trump na nedeljski novinarski konferenci v Beli hiši. Trump zavrača kritike, da se je njegova vlada prepočasi in preslabo odzvala na krizo.
Ameriški predsednik Donald Trump na nedeljski novinarski konferenci v Beli hiši. Trump zavrača kritike, da se je njegova vlada prepočasi in preslabo odzvala na krizo. "Zvezna vlada dela čudeže. Delajo čudeže, da vse stvari spravijo tja, kjer so potrebne," je dejal Trump in znova zavrnil možnost, da bi si pokril obraz z masko. To bo storil le, če bo presodil, da je pomembno. Foto: Reuters

Amerika se bo spopadla z vrhom pandemije

Trump je predtem izrazil upanje, da se število novookuženih stabilizira, in dejal, da v boju proti pandemiji vidi "luč na koncu predora". A hkrati v ZDA še pričakujejo najbolj črni teden pandemije. Vodja ameriške službe za javno zdravje Jerome Adams je opozoril, da se za večino Američanov začenja najtežji in najbolj žalosten teden. To bo naš Pearl Harbor, naš 11. september, je dejal Adams.

Trump: Zdravilo proti malariji lahko pomaga tudi proti koronavirusu

"Pred nami so dnevi, ko se bo Amerika spopadla z vrhom pandemije," je Trump opozoril na nedeljski redni novinarski konferenci v Washingtonu, namenjeni pregledu stanja boja proti novemu koronavirusu.

Deborah Birx, članica Trumpovega kriznega štaba, pa je povedala, da upadanje rasti števila mrtvih in novookuženih v Italiji in Španiji tudi ZDA daje upanje, kaj prinaša bližnja prihodnost: "Upam, da bomo v prihajajočem tednu videli umirjanje pandemije."

Bodo volitve v Wisconsinu preložene?

Demokratski guverner Wisconsina Tony Evers je izdal ukaz o prepovedi torkovih strankarskih volitev predsedniških kandidatov z oddajo glasovnic na voliščih in hkrati pozval k preložitvi vseh volitev po državi do 9. junija.

Evers je že sklical posebno zasedanje državnega kongresa za preložitev strankarskih volitev in drugih lokalnih volitev, ki so bile prav tako razpisane za torek. Vendar kongres z republikansko večino ni ukrepal, republikanci pa so se pritožili na sodno odločitev, da se za strankarske volitve upoštevajo glasovnice po pošti, ki do volilne komisije pridejo do 13. aprila.

Evers je pri odločanju o volitvah poklical za nasvet republikanskega guvernerja Ohia Mika DeWina, ki je že preložil volitve v svoji državi, predvidene za 17. marec. DeWine je v ta namen izkoristil ministrstvo za zdravstvo Ohia, ki je zaprlo vsa volišča. Volitve po pošti so sicer potekale naprej in državni kongres Ohia je to podaljšal do 28. aprila.

Žarišča še New Jersey, New Orleans, Detroit ...

Iz mest, kot so Washington, Detroit in New Orleans, poročajo o naraščajočem številu okuženih in mrtvih. V zvezni državi New Jersey, ki meji na New York, je več kot 3.000 novookuženih, skupaj 37.505, za boleznijo covid-19 je umrlo 917 ljudi. V Louisiani je bil dnevni porast okuženih 20-odstoten, v Michiganu tretjem največjem žarišču v ZDA pa poročajo o 16.000 okuženih in 617 mrtvih. Guvernerji zveznih držav sicer poročajo o pomanjkanju medicinske opreme, vključno z zaščitnimi maskami in respiratorji, navaja BBC.

Louisiana postaja novo veliko žarišče, saj ima skoraj 500 mrtvih, večino v New Orleansu, ki ima od ameriških večjih mest tako največ mrtvih glede na število prebivalcev. Na zgornji fotografiji merjenje temperature v New Orleansu. Foto: Reuters
Louisiana postaja novo veliko žarišče, saj ima skoraj 500 mrtvih, večino v New Orleansu, ki ima od ameriških večjih mest tako največ mrtvih glede na število prebivalcev. Na zgornji fotografiji merjenje temperature v New Orleansu. Foto: Reuters

Fauci: Koronavirus se bo vrnil z novo sezono

Anthony Fauci, vodilni ameriški imunolog, opozarja, da epidemija še zdaleč ni pod nadzorom: "To je napačno mišljenje. Za zdaj se še borimo in se trudimo." Fauci meni, da jim novega koronavirusa letos ne bo uspelo zajeziti po vsem svetu in se bo vrnil z novo sezono. Zato si močno prizadevajo za razvoj cepiva in boljše zdravljenje. Znova je pozval Američane, naj ostanejo doma.

Osem guvernerjev še ne želi omejiti gibanja

Doslej še osem republikanskih guvernerjev zveznih držav ni izdalo navodila državljanom, naj ostanejo doma razen v nujnih primerih. Fauci je dejal, da s tem ne ogrožajo več drugih delov ZDA, ampak sami sebe. V Arkansasu, Iowi, Nebraski, Severni Dakoti, Južni Karolini, Južni Dakoti, Utahu in Wyomingu se republikanski guvernerji še upirajo izdaji navodila za omejitev gibanja. Georgia, kjer je 6500 okuženih in 200 mrtvih, je ukaz izdala, ampak nato odprla plaže.