Tin pravi, da pri pripravi sladic sicer (še) ni najbolj spreten, jih pa z veseljem poskusi, ko jih pripravi kdo drug. Foto: Tin Vodopivec Press
Tin pravi, da pri pripravi sladic sicer (še) ni najbolj spreten, jih pa z veseljem poskusi, ko jih pripravi kdo drug. Foto: Tin Vodopivec Press
Tin Vodopivec
Tinova dolgoročna obljuba: "Učenje priprave sladic je na seznamu stvari, ki se jih moram še naučiti in pridejo na vrsto nekje v letu 2018." Foto: Tin Vodopivec Press
Tin Vodopivec
O Štihovi dvorani: "Ves čas imaš v glavi to, da te v tistem trenutku en del občinstva gleda v hrbet. Smejijo se ti za hrbtom, haha." Foto: Marko Ocepek
Tin Vodopivec
Tin: "Tudi če si povsem poln, nekako vedno rečemo – ajde, dejmo še nekaj sladkega." Foto: Tin Vodopivec Press
Tin Vodopivec
Tin veliko nastopa tudi v tujini, predvsem Veliki Britaniji in državah nekdanje Jugoslavije. Foto: Matjaž Tančič
Tin Vodopivec
O nepriljubljenih sladicah: "Še najmanj privlačni so mi kakšni trdi bomboni, ker sem neučakan in ga takoj zgrizem." Foto: Tin Vodopivec Press
Tin Vodopivec
"V dnevih, ko ne delam, pa spim ali pa ugašam budilko in podaljšujem spanje." Foto: Tin Vodopivec Press

-up komik Tin Vodopivec v Cankarjevem domu pripravlja že tretji celovečerni samostojni šov z naslovom Desert. Z malce sreče lahko dobite dve vstopnici za premierno uprizoritev.

Desert bo prvič javnosti predstavljen v ponedeljek, 6. oktobra ob 20. uri v Štihovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani.

Nastopi doma in na tujem so redno na sporedu
Znan slovenski komik ima od leta 2006, ko je vstopil v slovensko stand-up prizorišče, za seboj že več kot 1000 nastopov v 12 različnih državah, izvaja pa jih v treh jezikih. V okrogli Štihovi dvorani je nastopil že z dvema samostojnima šovoma, 360 stopinj in Replika, sicer pa se najpogosteje pojavlja v sklopu stand-up večerov in festivalov. Je tudi soorganizator največjega slovenskega stand-up festivala Panč.

V tujini še kako opažen
Tin je leta 2010 debitiral tudi v Angliji in od takrat vse uspešneje prodira na neizprosni tuji trg (predvsem v Veliki Britaniji, kjer je navdušil v enem najprestižnejših klubov komedije na svetu - londonskem Comedy Storu). Nastopal je tudi na Dunaju, v Parizu, Varšavi, Budimpešti, Skopju, Beogradu, Sarajevu, Zagrebu in celotnem območju nekdanje Jugoslavije.

Leta 2008 je osvojil prvo slovensko tekmovanje komikov "Last comic standing" v organizaciji Radia Študent. Slavil je tudi na tekmovalnem večeru v klubu Cavendish Arms v Londonu in v varšavskem klubu Chlodna, leta 2012 pa je na zaključku Festivala Lent na tekmovanju "Noč stand-up komika" v močni konkurenci najboljših komikov iz Slovenije, Hrvaške, Srbije in Bosne prejel nagrado občinstva.

Lani je v Ljubljani, Zagrebu in Beogradu ogreval nastope Eddieja Izzarda in Dylana Morana in bil med 1.500 kandidati izbran med 30 povabljencev na mednarodni festival stand-up komedije v Seattle, s svojimi nastopi v angleščini pa je redno navzoč tudi v programu TV kanala Comedy Central.

Tinu smo pred prihajajočo premiero zastavili nekaj vprašanj.


Tin, ponovno si pripravil samostojni nastop v Štihovi dvorani. Ti je blizu ta okrogel ambient?
Ja, to bo že moj tretji celovečerni šov v okrogli dvorani v Cankarjevem domu. Ko sem razmišljal, kako bi se lotil tega projekta, sem imel najprej idejo, da bi šel tokrat na popolnoma klasičen stand-up format – dvorana, oder, frontalna postavitev. Pa sem potem ugotovil, da je nastopanje v okrogli dvorani prav poseben užitek. Ustvari se izvrstna energija, vsi smo nekako na isti frekvenci, vsi so blizu in nihče ni odrezan od dogajanja, poleg tega pa je ta dvorana zdaj nekako postala moj zaščitni znak in je s tem tudi ta moj šov malce drugačen od drugih.

Nekaterim boš zaradi okrogle dvorane kazal hrbet, te to nič ne skrbi?
To me ves čas skrbi. Tudi med samo predstavo. Ves čas imaš v glavi to, da te v tistem trenutku en del občinstva gleda v hrbet. Smejijo se ti za hrbtom, haha. A to potem nadomestiš s hitrejšim gibanjem in z več vrtenja okrog.

Zakaj Desert? Bo tematika vezana na sladice, sladkosti življenja ali je naslov šova popolnoma naključen?
Zelo imam rad sladke stvari in sem precej sladkosned. Sprva sem želel šov poimenovati Banana split, pa mi je nekdo rekel, da ne mara banan in potem sem se ustrašil, da ljudje ne bodo hoteli prihajati na šov, ker bodo mislili, da bom govoril samo o bananah – ki jih ne marajo, haha. Tako da sem se spomnil imena, ki bo pokril vse sladice, kar se je super ujemalo potem tudi s samo promocijo, ki smo jo vezali na različne deserte in sladke stvari. Tako da brez skrbi, ne bo govora samo o sladicah in o bananah, bo pa nekaj šal na račun prehrane, hujšanja in o tem, da moramo poslušati svoje telo (smeh).

Katere sladice pa sicer obožuješ in katerih nikakor ne?
Obožujem prav vse. Od sadnih do čokoladnih, do mehkih bombonov, do piškotov in sladoleda. Še najmanj privlačni so mi kakšni trdi bonboni, ker sem neučakan in ga takoj zgrizem, haha.

Tudi sam kdaj pripraviš kakšno sladico?
Hm, pri tem delu sem bolj šibek. Učenje priprave sladic je na seznamu stvari, ki se jih moram še naučiti, in pride na vrsto nekje v letu 2018. Takoj ko osvojim popravljanje avtomobilov, monocikel in čarovnije s kartami.

Kaj še sicer počneš v teh dneh?
Večino časa preživim v pripravi novega šova, testiram šale na manjših nastopih po Sloveniji, sem kot en obseden kemik, ki doma meša spojine in se vse kadi iz njegovega laboratorija. Pri meni se nič ne kadi, da ne bo pomote, razen nova sveča, ki sem si jo privoščil, haha.
Bil sem pred kratkim v Budimpešti, kjer smo snemali drugo sezono stand-upa za 13 držav vzhodne Evrope, tako da je bilo super druženje in izmenjava idej. V času, ko ne delam, pa te dni spim ali pa ugašam budilko in podaljšujem spanje.

Se obeta turneja nastopov Desert - bodo še kakšne ponovitve v drugih krajih po Sloveniji?
Tako je! Desert za vse! Pripravljamo kar nekaj ponovitev predstave, največ jih bo seveda v Cankarjevem domu, pa tudi v Kranju, Kamniku, na Obali, na Štajerskem in tudi po celotni nekdanji Jugoslaviji. Že 18.10. recimo v Zagrebu v Studiu smijeha.

Torej boš spet veliko na poti?
Za prihodnje leto načrtujem, da se bom bolj osredotočil na nastope v tujini. Avgusta 2015 bi želel nastopiti na festivalu v Edinburgu, ki velja za največji festival komedije in uprizoritvene umetnosti na svetu. Na tisoče igralcev/komikov nastopa vsak dan v avgustu vsako uro v vsakem lokalu, baru, teatru. Tako da se bom poskusil čim bolj pripraviti za ta festival, potem pa bomo videli, kaj se bo iz tega izcimilo.

Kakšna sladka misel ali tvoja modrost za konec?
Glede na to, da pravimo, da je za desert vedno prostor v želodcu, mislim, da nekaj podobnega velja tudi za smeh. Tudi če si popolnoma poln, nekako vedno rečemo – ajde, dejmo še nekaj sladkega.

Nagradno vprašanje za dve vstopnici
Na elektronski naslov mmc-nagrade@rtvslo.si pošljite odgovor na nagradno vprašanje: Kako je Tin Vodopivec najprej želel poimenovati svoj tretji samostojni šov? Odgovor najdete v Tinovih odgovorih v besedilu.

Odgovore pošljite do ponedeljka, 6. oktobra, do 10. ure. Zraven pripišite ime in priimek, saj vas bosta v primeru žreba na informacijski stojnici pred vhodom v Štihovo dvorano eno uro pred predstavo čakali dve vstopnici.