"Marija Terezija je sama imela 16 otrok – saj ni čudno, da si je izmislila obvezno šolo. Potrebovala je mir pred svojimi otroki, vsaj nekaj ur na dan." Foto: Jan Pirnat
Komik Perica Jerkovič je Urošu pomagal predstavo izpiliti v režiserskem in scenarističnem smislu. "Kot komik nastopam že osem let, tako da določene stvari že dobro poznam, vseeno pa se je smiselno posvetovati. Peričeva ideja je bila na primer, da sem nastopal oblečen kot profesor in da je bila podoba na odru kot v učilnici – s tablo," je po premieri razkril Uroš. Foto: Jan Pirnat
Uroš v družbi svojih pevskih prijateljev, članov Šaleškega študentskega okteta. Foto: Jan Pirnat
Uroš se je ob zaključku premierne predstave z medvedkom zahvalil svoji partnerici: "Sedaj bom imel veliko predstav po Sloveniji v večernih urah, pozno bom prihajal domov in ta medvedek naj te čuva – in da se boš z njim lahko malce pocartljala, ko mene še ne bo." Foto: Jan Pirnat
Po treh predpremierah in " pravi ljubljanski" premieri je Uroš za svojo otvoritev za neformalni del pripravil pravo šolsko malico iz 80-ih in 90-ih - margarino z medom, ribji namaz, pašteto, zdenka sir in kuhano vino (za profesorje) ter čaj (za učence). Foto: Jan Pirnat
Uroš s svojimi prijatelji - stand-up komiki. Foto: Jan Pirnat

"samec naš zašel v težko je uganko in med rjuhe svoje spalnice vpeljal novo neznanko. Sta ljubezen seštela in obleke odštela, si blazino delila in se že skoraj množila …"

To je le delček "stand up pesmi o tem, kakšni ljubimci so matematiki", kjer je stand up komik, glasbenik (v osnovni šoli je igral klarinet, v srednji se je pridružil Šaleškemu študentskemu oktetu, katerega član je še danes) in asistent na Fakulteti za matematiko, Uroš Kuzman, s tamburico v roki spravljal občinstvo v smeh s pestro paleto matematičnih terminov v svoji prvi samostojni stand up komediji Profesor Kuzman mlajši.

Matematika je lahko zabavna
Uroš je tudi znan obraz RTV Slovenije, saj v oddaji Ugriznimo znanost od leta 2015 zastavlja šaljive, a zanimive in poučne matematične (predvsem logične in verjetnostne) uganke ter tako ljudem poskuša matematiko prikazati kot nepogrešljiv del vsakdanjega življenja na unikatno zabaven način. In še nekaj: ali je mogoče, da končaš fakulteto in dobiš na izpitih le eno devetko, vse ostale pa so desetice? No, ne boste verjeli, je! Uroš Kuzman jih je.

"Blokura" smeha
"Fakulteta je most med debilom in službo! Matematika je špas, ampak čas prihrani 'augenmas' (izračun na oko, op. a.). Ne morem učiti na srednji – kako naj dam nekomu enko, če še svoji punci ne morem dati dvojke? Ko sem dobil ukor pred izključitvijo, ga vsaj nisem rabil nosit' domov podpisat, je 'fotrov' podpis že bil gor, ker je slučajno bil takrat ravnatelj gimnazije. Zgodba o izgubi nedolžnosti? Svoje sošolke sem inštruiral matematiko pri njih doma in čakal, kdaj bomo šli na maturantski izlet. Ne, to ne bo predstava Šola od A do Ž, ampak od A do P in od S do Ž, da izpustimo ta 'j*****' R (Uroš ima namreč simpatično govorno napako, nekako nista najboljša prijatelja s črko R, op. a). Kako shujšati? S slovensko plačo greš na izobraževanje v Oslo. Švinglanje oziroma plonkanje lahko razdelimo v tri kategorije: garači, optimisti in menedžerji."

Pri standupskih nastopih smo vajeni "panč linov" (zadnji del stavka oz. šale, ko dojamemo bistvo šale in sledi salva smeha), a v predstavi Profesor Kuzman mlajši, bi lahko rekli, da je panč line prav vse. Tudi stavki, ki so povezovalni in niso mišljeni kot prvinske šale. "Izbiram nivo humorja, ki se mi pritiče, sem le predavatelj na fakulteti in se mi zdi prav, da imam bolj akademski humor, vseeno pa tako dostopen, da se tudi slehernik nasmeje," pravi Uroš. Na vprašanje, ali ga obiskujejo tudi njegovi študentje, pravi: "Ja, sem jih videl že kar nekaj, povečini so to sicer bivši študentje, ki niso več na fakulteti."

Vrtec, osnovna, srednja, fakulteta, avto šola, glasbena šola, šola za starše
Predstava je od začetnega zvonca do konca dvojne ure vključevala dogodivščine, povezane s šolanjem in Uroševo šolsko avtobiografijo. "Ker znanje je kot celulit, celo življenje ga vztrajno nabiraš, v bistvu pa sploh ne veš, da ga imaš. Ampak nekaj je pa vedno nedokončanega, kljub doktoratu, ki je 'kao' najvišja oblika formalnega izobraževanja – in to je ta šola, to je šola za starše," ob koncu predstave ugotovi Uroš.
Perica Jerkovič režiser
"Pri stand upu vemo, da je vedno največ dela za scenarij. Uroš je predavatelj, zna odlično nastopati, ampak pomaga ti, da imaš še nekoga, ker sam sebe na vidiš na odru tako, kot te vidi občinstvo. Zato je dobrodošlo, da imaš ogledalo, ki mu zaupaš. Režija je predvsem pri komikih pomembna v smislu, kaj bolj poudariti, s kakšnim sprehodom, gestikulacijo, glasnostjo. Uroš je že toliko časa na sceni, da zelo dobro ve vse to tudi sam. Režiser po navadi samo izpili, ukazuje, nekaj zateži, popravi, vidi izboljšavo, nadgradnjo, ampak Uroš se je v končni fazi sam odločil, ali bo to upošteval ali ne," je za MMC o svoji vlogi režiserja predstave povedal Perica Jerkovič.

Premiero v Ljubljani obiskalo veliko znanih komikov
Do zadnjega sedeža razprodan Siti teater, kjer je Uroš pričel svojo "šolsko stand up samostojno turnejo" je poleg njegovih osebnih prijateljev, družine in članov Šaleškega študentskega okteta obiskalo tudi veliko znanih komikov, ki so delili svoje vtise.

Gašper Bergant: "Odlično, odlično, bolje ne bi moglo biti! Ne samo, da je bila komedija nad nivojem, tudi igral je izjemno. Komiki smo dobili konkurenco!"

Marko Kumer - Murč: "Bilo je poučno, predvsem to. Jaz sem se vrnil v vse šole, v srednjo, na faks, na doktorat, čeprav ga še nimam. To me še čaka (smeh)."

Boštjan Gorenc - Pižama: "Mi si lahko privoščimo štafeto, ker smo trije (v predstavi Brade, op. a.), on pa mora vse oddelati sam. Definitivno izjemna predstava. Uroš je zelo suveren na odru in mislim, da bo to z lahkoto predaval nekaj semestrov."

Klemen Bučan: "Lepo zapakirana celota šolanja. Lepe rdeče niti, lep zaključek. Me je kar malo ganil pri šoli za starše, ker jo imam sam kmalu. Sem upal, da ne bo povedal preveč, da me ne bi šokiral, kaj vse me čaka. Hvala bogu se ni preveč obregnil ob to."

Žan Papič: "Imel je sicer že kar nekaj predpremier, ki smo jih komiki gledali, in potem smo se pogovarjali, kaj bi izpustil, kako bi izpeljal vse skupaj. Na koncu je izpadlo res vrhunsko. Da po osmih leti narediš takšno predstavo, res sem imel prav malce solzne oči."

Eva Virc: "Zdelo se mi je super, nimam kaj več povedati. Vrhunsko. Kuzman obvlada, je le profesor. Jaz sem se zelo smejala, bilo mi je genialno."