Olimpline ali
Olimpline ali "Črnjanska zajla" velja za eno najdaljših jeklenic na svetu. Foto: Občina Črna na Koroškem

Spust po 1260 metrov dolgi jeklenici poteka z Navrškega vrha nad Črno navzdol proti črnjanskemu smučišču. Pristajalna ploščad je v bližini kmetije Kogelnik. Višinska razlika med začetno in končno točko je 200 metrov. Spust po jeklenici traja približno eno minuto, adrenalinski navdušenci pa lahko pri tem dosežejo hitrost do 120 kilometrov na uro.

Olimpline sta otvorila predsednik Borut Pahor in črnjanska županja Romana Lesjak, ki s to adrenalinsko atrakcijo načrtuje turistični preboj regije in okrepitev čezmejnega sodelovanja. “Nenazadnje bi morala biti gora Peca tista, ki nas združuje in ne ločuje,” je pojasnila novinarki Metki Pirc za Radio Slovenija. Na občini računajo na dobro turistično sezono ne le v Črni, tudi na Koroškem in čez mejo.

Odprtje turistične atrakcije in prve spuste so obiskovalci Črne lahko spremljali prek video prenosa v središču kraja, na začetni ploščadi pa so se med drugim zbrali tudi nekateri nekdanji olimpijci, ki izvirajo iz Črne. Mesto se namreč ponaša s kar sedmimi športniki, ki so bili udeleženci zimskih olimpijskih iger. Poleg šampionke Tine Maze so to bili še smučarska skakalca, brata Drago in Danilo Pudgar, alpski smučarji Katjuša Pušnik, Mitja Kunc in Aleš Gorza ter smučarska tekačica Nataša Lačen.

Nekaj nekdanjih olimpijcev in drugih koroških športnikov je atrakcijo tudi preizkusilo. "Divja, hitra, dolga," je o Črnjanski zajli za radio povedala Lačnova in doživetje priporočila prav vsem. Že ta konec tedna bo spust omogočen tudi vsem adrenalinskim navdušencem, piše na Facebook strani občine Črna na Koroškem. Predsednik in županja sta se spustu odrekla. "Z županjo Črne na Koroškem se nisva spustila po jekleniki, ker nisva želela delati gneče, ne zato, ker si ne bi upala," je pojasnil Pahor.

Črnjanski olimpijci, ki so se spustili prvi. Foto: Radio Slovenija/Metka Pirc
Črnjanski olimpijci, ki so se spustili prvi. Foto: Radio Slovenija/Metka Pirc

Olimpline je del čezmejnega projekta Naravni geološki igralni prostor Peca z akronimom NatureGame, ki se izvaja na območju Geoparka Karavanke. V okviru programa sodelovanja Interreg Slovenija-Avstrija je projekt sofinanciran s sredstvi evropskega sklada za regionalni razvoj in sredstvi avstrijske dežele Koroške. Naložba v Olimpline je vredna 484.000 evrov, od tega delež sofinanciranja iz programa Interreg znaša 198.000 evrov.

S posebno spominsko ploščo so se na izhodišču jeklenice poklonili tudi letos preminulemu koroškemu alpinistu Gregi Lačnu, ki je bil med idejnimi pobudniki projekta.

Koroška se turistično prebuja