Silhueti, ki lahko ponazarjata le enega človeka - Elvisa Presleyja. Foto: AP
Silhueti, ki lahko ponazarjata le enega človeka - Elvisa Presleyja. Foto: AP
Elvis Presley
Znamenita fotografija Presleyja, posneta v Friedbergu, ko je služil ameriški vojski. Foto: AP

V mestu z 28.000 prebivalci, ki leži v bližini Frankfurta, so namreč spremenili semaforje in običajno moško silhueto zamenjali s silhueto kralja rokenrola. Ko morajo čakati na pločniku, tako gori rdeča podoba Presleyja, ki z razširjenimi nogami stoji za mikrofonom, ko je čas za prečkanje ceste, pa se prižge zeleni Presley, ki stoji na konicah prstov, desno roko pa ima dvignjeno v zrak.

Za namestitev takšnih semaforjev so mestne oblasti odštele okoli 900 evrov, a pričakujejo, da se jim bo strošek zaradi povečanega števila turistov kmalu povrnil. Oblasti so sicer čakale tri mesece, da je predlagani novosti zeleno luč prižgala tudi policija, nato se je dela lotil še grafični oblikovalec.

V Friedbergu spoznal tudi Priscillo
Zakaj se na semaforjih v nemškem mestu prižiga prav ameriški glasbenik? Ne naključno. Elvis Presley ima namreč močno povezavo s Friedbergom, saj je tu med oktobrom leta 1958 in marcem leta 1960 služil kot vojak ameriške vojske. Nastanjen je bil v sosednjem kraju Bad Nauheim. Prav v Nemčiji je spoznal tudi Priscillo Beaulieu, s katero se je poročil po sedemletni zvezi.

Obe nemški mesti ohranjata spomin na legendarno glasbeno zvezdo z več dogodki. V Bad Nauheimu vsako leto prirejajo "evropski Elvisov festival", načrtujejo pa tudi postavitev njegovega bronastega kipa. V mesto že vrsto let romajo njegovi oboževalci, ki ob stavbo, v kateri je stanoval, polagajo cvetje, darila in fotografije.

Friedberg sicer še zdaleč ni prvo nemško mesto, ki si je omislilo posebne semaforje - najti jih je mogoče tudi v Berlinu, Augsburgu, Mainzu, Bonnu, Trierju in Erfurtu.