Usain Bolt, ki je v Avstraliji letos začel svojo nogometno kariero, se je med poletom izredno zabaval. Foto: Reuters
Usain Bolt, ki je v Avstraliji letos začel svojo nogometno kariero, se je med poletom izredno zabaval. Foto: Reuters

Tako imenovani parabolični poleti, ki potnikom omogočajo, da za kratek čas občutijo stanje breztežnosti, se navadno uporabljajo za različne znanstvene raziskave. Na enem izmed takšnih poletov pa je bilo stanje veliko bolj sproščeno kot po navadi. V sklopu promocije posebne steklenice šampanjca, ki je prilagojena pitju v breztežnostnem stanju, so na enem izmed letal namreč gostili nekdanjega sprinterja in novopečenega nogometaša Usaina Bolta.

"Pred vstopom v letalo sem bil živčen. Med prvim breztežnostnim spustom, sem se vprašal: 'O, moj Bog, kaj se dogaja?' Do tretjega spusta pa sem si že mislil: 'Ja, to je noro,'" je za Reuters povedal 32-letni Jamajčan, ki je pred kratkim podpisal profesionalno pogodbo z avstralskim nogometnim klubom Central Coast Mariners.

Po posnetkih sodeč se je Bolt ob simulaciji breztežnostnega stanja izredno zabaval. Uganjal je različne norčije, med drugim pa se je s še dvema udeležencema pomeril v sprinterski preizkušnji, ki jo je tudi v izrednih pogojih odtekel na svoj značilen način.

Steklenico so oblikovali pri podjetju Mumm, ki velja za enega največjih proizvajalcev šampanjca na svetu. Pri francoskem podjetju računajo na to, da bodo lahko v prihodnjih letih, ko se bo razvil vesoljski turizem, dobro unovčili svojo inovacijo. "Turisti bodo lahko uživali v pogledu na Zemljo in ob tem nazdravili s šampanjcem. Morda trg za strežbo šampanjca v vesolju nikoli ne bo velik, vendar se bo nekaj povpraševanja gotovo pojavilo," je povedal Jean-Francois Clervoy, nekdanji francoski astronavt, ki je Bolta spremljal na njegovem poletu.

Breztežnostno "sprintersko tekmo" si lahko ogledate v priloženem videoposnetku.