Gore-Tex je dobil ime po svojem izumitelju, Robertu Goru. Foto: Shutterstock
Gore-Tex je dobil ime po svojem izumitelju, Robertu Goru. Foto: Shutterstock

Robert W. Gore je umrl po dolgi bolezni v domačem Marylandu v četrtek, star 83 let, so sporočili iz njegovega podjetja. Zaslovel je konec 70. let prejšnjega stoletja, ko je javnosti predstavil popolnoma nov polimerni material, ki ne prepušča vode, obenem pa diha. Svojo kariero je začel leta 1958, ko je po študiju kemičnega inženiringa začel delati v podjetju svojih staršev, Billa in Vieve Gore, WL Gore & Associates.

Leta 1969 mu je oče zaupal posebno nalogo: naj razišče možnosti uporabe novega polimera PTFE. Najprej je menil, da bi lahko iz njega izdelovali vodotesni trak, ki bi ga uporabljali npr. vodovodni inštalaterji pri zatesnjevanju cevi, a je ugotovil, da je material izjemno raztegljiv in ko ga dovolj raztegnemo, nastane nekakšna mikroporozna ploskev, ki obenem prepušča zrak, ne prepušča pa kapljic vode.

Material danes uporabljajo tako pri izdelavi oblačil, obutve, športne opreme, nahrbtnikov kot tudi za izdelavo vesoljskih oblačil, vrečk za sesalnike, kitarskih strun, uporabljajo ga v medicini za izdelavo vsadkov ipd.

Vsestranska uporabnost Gore-Texa je družbo popeljala med najuspešnejša ameriška podjetja, sredi 90. let so "prebili" magično mejo milijarde dolarjev ocenjene vrednosti. Zadnji podatki o vrednosti (še vedno zasebne) družbe so iz leta 2017, ko so imeli tri milijarde dolarjev prihodkov. Gore, ki so ga v desetletjih po odkritju večkrat nagradili za različne znanstvene dosežke, je družbo vodil do leta 2000, ko jo jo prepustil mlajšim.