Učitelji so otrokom naložili za dve debeli knjigi dela. Foto: EPA
Učitelji so otrokom naložili za dve debeli knjigi dela. Foto: EPA

10-letni Šu Džičjang iz mesta Cili v provinci Hunan je pobegnil od doma, ker mu ni uspelo narediti vse domače naloge, ki so mu jo učitelji naložili pred enomesečnimi počitnicami: "Vsak od nas je moral rešiti vsa vprašanja iz dveh debelih učbenikov. Samo pri matematiki smo morali na primer odgovoriti na sto strani različnih vprašanj."

Zgodilo pa se je še nekaj hujšega. Dečkova mama je pri enem odgovoru našla napako in ga kaznovala tako, da je moral stokrat napisati pravilni odgovor. Potem ko je odgovor prepisal 50-krat, je deček izmučen obupal in se domislil boljše rešitve - pobegnil je od doma, skočil na vlak in se znašel tisoče kilometrov stran. "Skril sem se pod sedež, da me ne bi našli. Šele ko se je stemnilo, sem skupaj z drugimi potniki prestopil na drug vlak in potem še na enega. Na koncu nisem več vedel, kje sem."

Našel ga je policist na železniški postaji v mestu Gvangdžov. Džičjang je bil tako zmeden, da se ni spomnil niti telefonske številke ali svojega naslova, a je policistu vseeno uspelo najti njegove zaskrbljene starše. Fantovemu očetu se je ob novici, da je njegov sin na varnem, kamen odvalil od srca: "Obupani smo bili. Vsa vas ga je iskala, a o njem ni bilo niti sledu. Zdaj smo si vsi oddahnili."