Ameriški sistem velja za zelo slabega, saj naj bi učenci pridobili premalo splošnega znanja. Foto: EPA
Ameriški sistem velja za zelo slabega, saj naj bi učenci pridobili premalo splošnega znanja. Foto: EPA
Šolar v učilnici
Šola marsikateremu otroku ne diši, čeprav se v njej naučimo praktičnih veščin in znanj. Foto: EPA

Nicole Pasquarelli in Ruth Nazoliny sta se šolali kar tri leta dlje kot njuni sovrstniki, saj sta zaključni izpit opravljali kar 11-krat.

Heidi Perlman, tiskovna predstavnica oddelka za izobraževanje v Massachusettsu, je dejala, da pozdravljajo odločnost in vztrajnost obeh deklet. "Več kot očitno je, da se dekleti zavedata pomena izobrazbe, poleg tega pa sta imeli neomajno zaupanje vase."

Nazoliniyjeva je zavrnila kakršen koli intervju, Nicole Pasquarelli pa je medijem razkrila nekaj spodbudnih besed za vse, ki so opustili šolanje. Nicole si je na srednji šoli izbrala za glavni predmet marketing, čeprav ji matematika ni šla najbolj od rok.

Matematika trn v peti dijakov
"Na prvem zaključnem izpitu sem imela pozitivno oceno iz angleškega jezika, vendar nisem izdelala algebre in geometrije." Po neuspešnem zaključnem izpitu se Nicole ni preveč sekirala, temveč se je določila zaposliti in tako je sčasoma postala poslovodja krajevne picerije. Nicole je poudarila, da je njen akademski neuspeh ni nikoli potrl.

Vztrajnost je lepa čednost
Po nekaj neuspešnih poskusih se je trmasta Nicole odločila, da je v učenje vložila preveč truda in časa, da bi kar odnehala. In prav njena vztrajnost jo je pripeljala do tako želenega cilja - formalno opravljene srednje šole.

"Ne obupajte, poskušajte, saj si boste le tako dokazali, da zmorete!", je še povedala 21-letnica v svojem govoru ob podelitvi zaključnih šolskih spričeval. Nicole Pasquarelli je dejala, da si je s svojo vztrajnostjo dokazala, da zmore premagati ovire.