Zanimivosti
Jež mora na dieto. (Fotografija je simbolična.) Foto: Reuters

Dodaj v

Ah, ti kilogrami ... Jež, ki se ne more zviti v klobčič, mora na dieto.

"Debeli jež ni več kos življenju v naravi"
2. januar 2018 ob 16:25
Tel Aviv - MMC RTV SLO, STA

Pri novoletnih zaobljubah gotovo prednjači tista z izgubo kilogramov, diete pa se bo, kot kaže, moral lotiti tudi jež v živalskem vrtu Ramat Gan Safari.

Ježa, ki se zaradi čezmerne teže težko premika, ne zmore se niti zviti v klobčič, zaradi česar je izpostavljen vsem nevarnostim, so sprejeli na kliniko za divje živali živalskega vrta Ramat Gan Safari v bližini Tel Aviva v Izraelu.

"Debeli jež ni več kos življenju v naravi, saj ima težave pri premikanju, predvsem pa je brez zaščite, saj se ne more več zviti v klobčič," je povedal veterinar Jigal Horovic, kot poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Jež, ki so ga poimenovali Šerman, tehta 1,6 kilograma, medtem ko običajna teža tega sesalca znaša od 600 do 900 gramov. Po navedbah živalskega vrta se je zredil, ker je jedel mačjo hrano. S posebno dieto naj bi izgubil težo, tako da se bo lahko znova zvil v klobčič.

D. S.
Prijavi napako
Komentarji
ronzi
# 02.01.2018 ob 17:18
Gozdna žival na štiri črke:JEJŽ
slovenkaaaa
# 02.01.2018 ob 21:36
Z boljšim ekonomskim položajem in izobrazbo verjamem, da bi bilo tudi manj debelih ljudi.

Prvič - Slovenci bomo morali razumeti, da je naša usoda prvenstveno v naših rokah, ne pa vsega pričakovati od države. Kdo pa je država? To smo mi.

Drugič - veliko je v mentaliteti, ne v cenah. Številnih ljudi ne boš odvrnil od pomfrija in pohanega, pa tudi če bi bil veliko dražji od solate. Zdrava hrana jim je v posmeh. Ne živijo zato, da bodo "vse življenje cvikali ob dobrih hrani - slaščicah, cvrtju...". In tega ne kupujejo, ker je cenejše od solate, ampak ker jim je bolj okusno.
Manos de Piedra
# 02.01.2018 ob 18:47
Indeks telesne mase je bedarija. Po tem indeksu telesne mase je Mike Tyson debeluh. Višina ne pogojuje teže človeka.

Se pa strinjam, da bi se ljudje morali več gibat. Preveč teka sicer ne bi priporočal, sploh če je kdo pretežek, saj vodi do poškodb. Tek, plavanje, kolesarjenje, borilni športi, fitnes <- najbolj zdrava kombinacija.
drg
# 02.01.2018 ob 17:45
Gozdna žival na dve črki: IŽ

:)
Manos de Piedra
# 02.01.2018 ob 16:39
Bral sem, da je ta jež živel na ulici, kjer je prišel v stik z mačjo hrano, zaradi česar se je zredil.

https://pbs.twimg.com/media/DScVv_bXkAEg
gbN.jpg
slovenkaaaa
# 02.01.2018 ob 21:43
Indeks telesne mase je bedarija.

Eh, bedarija... nekaj že pove... sicer pa nič kaj več od tega, kar že vsak sam vidi, ko se pogleda v ogledalo... to je, če se ne slepi.
Fresh_Prince
# 02.01.2018 ob 18:13
Monopattern
Off topic; ampak to je vse res. Bral sem da v ameriki preizkusajo sistem kjer revnim ipd. dajo zdravo hrano za pripravo obrokov. Po dolocenem casu so vsi izgubili tezo, holesterol itd.
Rezultat tega je da bi drzava in bolniki veliko prihranili na zdravljenju zaradi tezav ki so povzrocene zaradi nepravilne prehrane.

Ker je malo verjetno da bi se revni sami odlocili za zdrav meni, bi moralo biti v interesu drzave da jim omogoci zdravo prehrano. Stalo bi malo vec na zacetku, na dolgi rok bi pa prihranili.
Geres*
# 02.01.2018 ob 18:09
Monopattern: delno se strinjam (da je npr zelenjava dražja od mesa), ampak pogosto je problem enostavno prenajedanje. Tudi ne govorim o tem, da ima nekdo par kg preveč. Ampak o teži, ki že ogroža zdravje. To pa z normalno prehrano (pa čeprav gre za burek in meso) in gibanjem večina lahko drži v nekih razumnih mejah. Tek je npr zastonj oblika rekreacije.
ATP
# 03.01.2018 ob 20:49
Tako kot Kim ;-)
Skippy
# 03.01.2018 ob 00:30
@Monopattern
rekreacija je zastonj. Problem debelih in revnih je ravno v tem: povečini se gre za lene ljudi.
NoriGoban
# 02.01.2018 ob 22:00
" delno se strinjam (da je npr zelenjava dražja od mesa)"

Zelenjava ni drazja od mesa! Samo vecini je zelenjava premalo okusna in ne nasiti dovolj!
NoriGoban
# 02.01.2018 ob 21:48
"Stroški, ki jih ima zdravstvena blagajna z ljudmi, ki so močno pretežki (ne govorimo o 5kg), so na dolgi rok enormni."

To pa ne drzi! Vitki najbolj obremenjujejo drzavno blagajno! Penzijo izkoriscajo vec kot 30 let! Na koncu so prav tako bolni in rabijo zdravljenje! Samo ne pri 65-ih ampak pri 90-tih! Mnogi debeli so pa navidez zdravi dokler jih na hitro ne rukne infarkt! In drzava nima z njimi nobenih dodatnih stroskov!
crni12345678910
# 02.01.2018 ob 20:50
Vzamite slovensko slovnico v roke pa poglejte, kako se napiše pravilno ime tega debelega ježa-to je Jež Sherman..
Monopattern
# 02.01.2018 ob 17:56
@geres Ne da branim debele ljudi, ampak jesti zdravo in z manj kalorijami je veliko dražje kot hitra prehrana in ogljikovi hidrati, ki v redijo. Naj država poskrbi, da je v na voljo zraven kebaba in bureka mogoče še solata za isto ceno in da ni meso cenejše kot zelenjava za enako število kalorij.
Nasplošno so najbolj debeli revni ljudje. Jejo zanič hrano, ne vedo kaj je zdrava hrana in večinoma so pod stresom in nimajo časa ali volje za telovadbo. Z boljšim ekonomskim položajem in izobrazbo verjamem, da bi bilo tudi manj debelih ljudi.
Geres*
# 02.01.2018 ob 17:50
Tudi nekatere ljudi, bi morali dati na prisilno dieto.

Stroški, ki jih ima zdravstvena blagajna z ljudmi, ki so močno pretežki (ne govorimo o 5kg), so na dolgi rok enormni. Pa se v tej državi še ni dobil junak, ki bi rekel: razen če obstaja medicinski razlog za prekomerno težo, potem imajo vsi z indeksom telesne mase nad xx 1 leto časa, da shujšajo za x %. Sicer se jim zdravstveno zavarovanje bistveno podraži (pa ne za 20 eur).
Kazalo