Pri vsem testosteronu in mišicah na igrišču - ali 'pravi fantje' ne zmorejo sprejeti resnice o spolni usmerjenosti? Foto: EPA
Pri vsem testosteronu in mišicah na igrišču - ali 'pravi fantje' ne zmorejo sprejeti resnice o spolni usmerjenosti? Foto: EPA
Zlatan Ibrahimović in Gerard Pique
Lani se je na Facebooku pojavila fotografija, na kateri naj bi bila tesno skupaj Zlatan Ibrahimović in Gerard Pique. Odziv na 'gejevski prizor' je bil velikanski, čeprav izvor fotografije ni bil znan in so številni namigovali na fotomontažo. Foto: Facebook
Billie Jean King in Martina Navratilova
Billie Jean King in Martina Navratilova - dve odkriti teniški lezbijki. Foto: EPA

27-letni Lahm, eden izmed zvezdnikov münchenskega nogometnega velikana Bayern, je pred kratkim izjavil, da bi bilo nogometašu, ki bi odkrito priznal, da je gej, "zelo težko". Nato je Nemec, ki se je s privlačno plavolasko Claudio Schattenberg poročil lani, hitro dodal, da sam seveda ne bi imel nobenih težav s sprejetjem takega soigralca, poroča britanski Telegraph.

"To bi bilo pogumno dejanje"
A teh nekaj njegovih stavkov je bilo dovolj za nov dvig temperature. Stvar namreč ni tako nedolžna, saj je Lahm s temi izjavami znova zanetil razprave o homofobiji v nogometu in športu na splošno, morda pa ga čaka tudi kazen nemške nogometne zveze (DFB), ki si že nekaj časa odkrito prizadeva za izkoreninjenje podobnih predsodkov na nogometnih zelenicah.

Predsednik zveze Theo Zwanziger je tako pred kratkim nogometaše, ki jih privlači isti spol, javno pozval, naj se ne skrivajo več v "omarah", ampak zberejo moč in ponosno povedo podrobnosti iz svoje zasebnosti. Marca je dejal: "Če se bo našel samo en tak nogometaš, bom zadovoljen. Imel bo mojo stoodstotno podporo, čestital mu bom za pogum."

Lani novembra je k takemu koraku svoje soigralce in tekmece pozval tudi Lahmov soigralec pri Bayernu Mario Gomez, ki je dejal: "Istospolnost med nogometaši ne bi smela več biti tabu."

Gej kot žaljivka
A predsodki ne izginjajo tako hitro, očitno so še posebej opazni v tako moški igri, kot je nogomet, saj je podobnih primerov, kot je Lahmov, kar nekaj. Lani julija je tako agent nekdanjega kapetana nemške reprezentance Michaela Ballacka dejal, da "je v ekipi veliko gejev", nekaj mesecev pred tem pa se je nekdanji trener Schalkeja Rudi Assauer znašel pod plazom kritik zaradi izjave, da "v nogometu ni prostora za geje".

Nemčija seveda ni edina nogometna država, ki se ukvarja s takimi težavami. V Angliji znotraj njihove nogometne zveze deluje posebna delovna skupina proti homofobiji, a do zdaj še niti en nogometaš ni javno razkril istospolne usmerjenosti - niti eden v štirih najvišjih ligah. Zadnji nogometaš, ki se je odločil za to razkritje, je bil leta 1990 Justin Fashanu. Po tem dejanju ni več dobil profesionalne pogodbe, pozneje pa je naredil samomor.

Nihče ne ve, koliko jih je
Pred tremi leti je upokojeni branilec Chelseaja Paul Elliott dejal, da v Premier ligi igra najmanj 12 homoseksualcev, a se ne želijo izpostavljati zaradi strahu in negativnega odziva navijačev.

Istospolna usmerjenost ostaja tabu tudi v drugih športih. Poleg tenisačice Martine Navratilove, morda najbolj znane lezbijke med vrhunskimi športnicami, so svojo zasebnost razkrili tudi angleški igralec kriketa Steven Davies, britanski NBA-košarkar John Amaechi in nekdanji valižanski igralec ragbija Gareth Thomas.