Prepovedano mesto je Starbucks dobilo leta 2000 in že takrat so nekateri protestirali. Foto: EPA
Prepovedano mesto je Starbucks dobilo leta 2000 in že takrat so nekateri protestirali. Foto: EPA
Prepovedano mesto
Se bo moral Starbucks umakniti iz Prepovedanega mesta? Foto: EPA

Pekinške mestne oblasti namreč dobivajo vse več pritožb meščanov, ki so prepričani, da kavarna nikakor ne sodi v tako posvečen del kitajske prestolnice, kot je Prepovedano mesto.

Teptanje kitajske kulture
Nekateri celo pravijo, da je Starbucks v tem predelu žalitev kitajske kulture. Na spletu poteka kampanja, da bi sporno kavarno iz Prepovedanega mesta kar izgnali. Kampanjo, ki jo je začel televizijski voditelj Ruj Čengang, je podprlo že več kot pol milijona obiskovalcev spletne strani. Ruj je v svojem spletnem dnevniku pred časom zapisal, da Starbucks v najbolj spoštovanem delu Pekinga "ni globalizacija, ampak gazenje kitajske kulture".

Piščančji raj so že izgnali
Upravniki Prepovedanega mesta se zdaj s Starbucksom dogovarjajo, kaj storiti. Rešitev naj bi našli najpozneje do junija. "Ali bo Starbucks ostal, bo znano v prvi polovici leta, ko bomo naredili novi načrt, kaj sploh sodi v Prepovedano mesto," pravijo v Pekingu. Že zdaj so "deložirali" približno eno tretjino trgovin. Pri Starbucksu odgovarjajo, da se podjetje nima nobenega namena izseliti iz Prepovedanega mesta, saj se tudi najemna pogodba še ni iztekla. Leta 2002 so iz parka Bejhaj, ki je zraven Prepovedanega mesta, zaradi protestov izgnali "raj" za ljubitelje pečenih piščancev, Kentucky Fried Chicken.

Pravokotno Prepovedano mesto obsega 74 hektarjev in je bilo leta 1987 uvrščeno na Unescov seznam naravne in kulturne dediščine.