Lonci so stari že 150 let, a v palači o njihovi zamenjavi ne razmišljajo. Foto: AP
Lonci so stari že 150 let, a v palači o njihovi zamenjavi ne razmišljajo. Foto: AP
Dekoracijo prilagajajo predsednikovi garderobi. Foto: AP
Izogibajo se občutljivim cvetlicam in tistim, ki sprožajo alergijske reakcije. Foto: AP

Prvič po letu 1848 so običajni državljani v okviru dni odprtih vrat znova pokukali v "predsedniško podzemlje", kjer so predsedniška kuhinja, cvetličarna in vinska klet. Podzemlje Elizejske palače je bilo sprva namenjeno stajam za konje, od leta 1989 pa v njem delujejo vrhunski kuharji in kletarji, piše AP.

Kuhinja vsak dan oživi že v zgodnjih jutranjih urah, ko lokalni pridelovalci osebju dostavijo sveže ribe, meso, sadje in zelenjavo. Vsa hrana, ki se pozneje znajde na predsednikovem krožniku, prihaja iz Francije. Izjema sta le čokolada in kava.

Predsednikovi kuharji za pripravo hrane uporabljajo 150 let stare bakrene lonce. Ker je posoda izdelana iz kakovostnih materialov z leti ne zastara, za zamenjavo pa se v palači ne odločijo tudi zaradi visokih stroškov – novi lonci bi namreč stali več sto tisoč evrov.

V kuhinji je redno zaposlenih 28 ljudi, ki s pomočjo kuharskih vajencev letno postrežejo od 92.000 do 95.000 obrokov. Dnevno kuhajo za predsednika in njegovo ženo Brigitte, skrbijo pa tudi za večje sprejeme in elegantne večerje. Glavni kuhar Guillaume Gomez najljubših jedi predsednika Macrona ni pripravljen izdati, predsednik pa je nekoč že namignil, da je njegova najljubša jed "blanquette de veau" – znamenita francoska obara, ki se običajno pripravlja s telečjim mesom.

Skrbno zaklenjena vinska klet
Eno izmed najbolje varovanih območij v celotni palači je vinska klet. V prvi sobi hranijo kolekcijo klasičnih vin, ki jih postrežejo ob kosilih. V drugi kleti, ki je veliko večja, hranijo najdražje in najbolj cenjene steklenice za posebne priložnosti.

V elizejski cvetličarni šopke in okrasje pripravljajo trije ljudje. Rastlinje, ki ga pri tem uporabljajo, prav tako izvira iz Francije, nekatere pa pripeljejo tudi iz Nizozemske in Ekvadorja. Glavna cvetličarka Marianne Fuseau ob tem pojasnjuje, da so rože vedno v skladu s preostalo dekoracijo, prav tako pa jih uskladijo z obleko predsednika, saj ne želijo, da se "barve med seboj tepejo". Izogibajo se lilijam, ki so izjemno občutljive, pa tudi nekaterim rožam, ki izzovejo veliko alergij.